Rapport från fullmäktige: C röstade nej till tiggeriförbud

Måndagens kommunfullmäktige var välbesökt av både medborgare och media. Den stora tvistefrågan var huruvida en ändring av de lokala ordningsföreskrifterna skulle genomföras för att förbjuda tiggeri. Centerpartiet lyfte även frågor om företagande, äldreomsorg, sommarjobb och simhall.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Lidingöpartiet med stöd av Sverigedemokraterna hade i förväg deklarerat att de skulle rösta bifall till förslaget. Med 26 mandat mot 25 såg det in i det sista ut att bli oerhört jämnt, där endast en röst skulle avgöra frågan. Efter en dryg timmes debatt röstades förslaget igenom, och tiggeri förbjuds nu på tio offentliga platser på Lidingö. Centerpartiet beklagade beslutet. Gruppledare Patrik Buddgård förklarade Centerpartiet syn på frågan i en artikel från Dagens Nyheter, som var på plats och rapporterade:

"Jag har hittills inte hittat några Lidingöbor som säger att de är otrygga. Ett lokalt förbud löser inte problemet, det flyttar det bara till andra kommuner. Man måste ge sig på orsakerna och inte symptomen. Vi tycker att det är orimligt att göra det kriminellt att be om hjälp."

Det var inte bara tiggerifrågan som diskuterades. Centerpartiet ställde en rad frågor till majoriteten, bland annat:

  • Två enkla frågor: en om nedskärningar i rehab av äldre av Kajsa Kronlund, och en om att simhallen som ska byggas försenas till 2024 av Patrik Buddgård.
  • En interpellation från Patrik Buddgård till Birgitta Sköld (LP) om att staden inte tar fram tillräckligt med sommarjobb till unga på ön. I år erbjöd staden totalt 36 stycken. Lidingö är bland de sämsta kommunerna i länet på sommarjobb för unga.
  • En motion om att skapa en entreprenörsportal på lidingo.se från Rebecka Öberg. Syftet var att underlätta matchning mellan unga Lidingöbor som söker extrajobb och Lidingöföretag. Motionen avslogs tyvärr.