Stadshusparken döps om till Raoul Wallenbergparken 

Stadshusparken vid Lidingö centrum kommer att döpas om till Raoul Wallenbergparken. Detta efter att Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet lagt en gemensam motion i kommunfullmäktige som stöds av majoriteten.

– Det är glädjande att det finns en stor enighet bland partierna för att lyfta fram Raoul Wallenbergs insatser för att rädda judar undan förintelsen, säger Patrik Buddgård, gruppledare för Centerpartiet.

Han får medhåll av de andra motionärerna oppositionsrådet Daniel Larson, Socialdemokraterna, och Patrik Sandström, gruppledare för Miljöpartiet.

– Vi vill att hans gärning och minne uppmärksammas extra på Lidingö, precis som det görs på många ställen världen runt, säger Daniel Larson.

– Att namnge stadshusparken efter Raoul Wallenberg, där monumentet över hans minne och gärning finns är naturligt och ett sätt att året runt hedra hans gärning, säger Patrik Sandström.

I motionen lyfter de tre partierna fram att det finns minnesmärken över hela världen och att Raoul Wallenberg har en gedigen koppling till Lidingö. Den svenske diplomaten uppmärksammas i New York, London, Jerusalem och Budapest. I Berlin är tågstationen Raoul-Wallenberg-Strasse uppkallad efter Wallenberg och Haus am Checkpoint Charlie, ett privat museum, inrymmer ett rum om Raoul Wallenberg. I Stockholm finns Raoul Wallenbergs torg med minnesmärke.

På Lidingö högtidlighåller vi en gång om året Raoul Wallenbergdagen och förintelsens minnesdag. Det görs med tal och fackeltåg från Raoul Wallenbergstatyn i stadshusparken som restes 1999. Det blir ett naturligt komplement till den replik av den mytomspunna väskan från Första Avenyn i New York som står i Kappsta på södra Lidingö på grunden till det hus där Raoul Wallenberg föddes 1912.