Annie Lööf besökte Lidingö för att prata företagande

På fredagsmorgonen besökte Annie Lööf Lidingö för att prata företagande. Lööf lyfte behov att göra det enklare och billigare att driva företag och kunna anställa. Patrik Buddgård, gruppledare för C på ön pratade om vikten av en stadsutveckling som gynnar företagandet.

Centerpartiet Lidingö bjöd in till frukostseminarium och gruppledare Patrik Buddgård inledde morgonen med vikten av företagande:

”Företagen skapar inte bara intäkter till sig själva utan också värdet till samhället, vad skulle lokalsamhället, Lidingö, vara utan företagandet? Vi skulle tappa nästan 60 procent av kommunens skatteintäkter om vi inte hade företagarna på ön, vi skulle inte ha valfriheten i skola och äldreomsorg och vi skulle dessutom bli en sovstad, som skulle vara mer otrygg där det inte skulle vara liv och rörelse i centrum och våra närcentrum. ”

”Centerpartiet här på Lidingö brukar säga att vi vill utveckla ön med småstadskänsla. Det är helt omöjligt att lyckas med utan företagarna. En grundtanke med småstadskänslan är möjligheten att gå ner till kvartersrestaurangen för en bit mat, att kunna handla i det lokala centrumet eller ta hjälp av den lokala företagaren med renoveringen av hemmet. Häromdagen gick Lidingö Näringsliv ut med sin vision om 15min-staden. Att vi som Lidingöbor ska hitta det vi behöver inom ön med korta avstånd. Det tycker vi är helt rätt sätt att tänka!”

Annie Lööf berättade sedan om Centerpartiets arbete för bra förutsättningar för företagarna, där det blir enklare och lättare att anställa. Inte minst under pandemin.

”Vi var företagens röst vid förhandlingar under pandemin. För att rädda så många jobb och företag som möjligt. Även andra partier utanför budgetsamarbetet var viktiga för att få dessa propositioner på plats i riksdagen. Det samarbete som var då, brett över blockgränserna under pandemin, gjorde att man kunde vara hyfsat snabbfotad. Även om företagen inte upplevde att man var snabbfotad, så var det ett unikt tempo under pandemin som man inte brukar ha när det gäller lagstiftning och budget.”

Lööf berättade också om Centerpartiets budgetmotion, där man sänker kostnaderna för att anställa, t ex genom att man sänker arbetsgivaravgifterna för unga, tar bort arbetsgivaravgiften för den som anställer någon som är långtidsarbetslös samt tar bort arbetsgivaravgiften för företag på de 10 först anställda.

”Vår budgetmotion innehåller ett stort fokus på ekonomisk nystart på jobb och företagande. Det handlar dels om att skapa bättre villkor för företagen, det handlar om att sänka trösklarna för de som slagits ut och befunnit sig i arbetslöshet under pandemin. Det handlar om en grön omställning, ge kraft åt ny miljöteknik när man ska gasa framåt.”

Lööf berättade också om vikten av den historiska LAS-uppgörelsen som kommit till tack vare Centerpartiet. ”En nödvändig moderniseringen på svensk arbetsmarknad som handlar både om flexiblare arbetsrätt, lättare att hantera den nödvändiga flexibilitet som krävs på en modern arbetsmarknad men ger också möjlighet till livslångt lärande. Då når vi omställning i hela arbetslivet och mer flexibelt för företagen.”

Vidare pratade Lööf om exempelvis nystartsjobb, elförsörjning, trygghet, kvinnligt företagande och grön tillväxt. Även Katarina Palmstierna, ordförande för Lidingö Näringsliv var inbjuden på seminariet för att berätta om näringslivet på ön, hon sa: ”Du har verkligen kommit till rätt ställe. Här på Lidingö finns en otrolig entreprenörsanda. Det finns över 7 000 företag här – stora som små!”

Se seminariet här.