Rapport från fullmäktige: Majoriteten vill inte utveckla öns demokrati

I måndags så var det återigen dags för Lidingös kommunfullmäktige att sammanträda. Trotts få ärenden på dagordningen debatterades det livfullt om Lidingöbornas möjlighet att påverka sin ö mellan valen, demokratin på ön och vilken roll en opposition egentligen har i en demokrati.

Tre större beslutspunkter debatterades av församlingens partier. Den första gällde en interpellation där Miljöpartiet beklagade att Raoul Wallenbergsdagen inte hade uppmärksammats tillräckligt detta år. Gruppledare Patrik Buddgård (C) höll med om detta: ”Vi har fått en väckaklocka inför kommande år, Raoul Wallenbergsdagen måste marknadsföras bättre till 2023. Vi vill också gärna se en fin invigning av Raoul Wallenbergparken så att vi kan visa den enighet som vi har här i fullmäktige gällande dessa viktiga frågor.”

Föga förvånande så restes inga större invändningar mot kritiken om att dagen passerat alltför obemärkt, alla Lidingös partier hyser en stor stolthet inför Lidingösonen Raoul Wallenberg, meningsskiljaktigheterna blev istället tydliga i kvällens fjärde fråga där Miljöpartiet argumenterade för ökat medborgarinflytande på ön, även mellan valen. Majoritetens företrädare ställde sig självklart emot detta förslag vilket fick Centerpartiets ledamot Gabor Sebastiani att tydligt förklara hur dumt detta motstånd är: ”Tre Miljöpartister tycker att det vore trevligt om vi kunde lyssna på medborgarna oftare än bara vart fjärde år vid valurnan. För att genomföra detta föreslår de en beredning; ’Låt oss sätta oss ner och prata om det här.’ Svaret de får är: ’Nej, det här ska vi inte prata om, alla kloka tankar är redan tänkta. Demokratin är färdig och kan inte bli bättre.”.

Även Centerpartiets gruppledare, Patrik Buddgård beklagade majoritetens aversion till att inkludera medborgarna i öns utveckling: ”Mer verklig dialog med flera leder till bättre resultat i slutändan. Vi här inne kan ju tycka att vi är väldigt smarta, men vi vet faktiskt inte allting. Det finns väldigt många Lidingöbor som vet mer, än till exempel jag gör, och skulle kunna bidra till kommunen.”

Lidingöpartiets Lars H. Eriksson (LP) framhöll att majoriteten avser håll medborgardialoger, men att dessa ej blivit genomförda i någon större utsträckning på grund utav pandemin, och att oppositionens krav på medborgarinflytande endast grundade sig i att de var missnöjda med att de inte själva hade makten. Centerpartiet har gång på gång påpekat att majoritetens så kallade ’medborgardialog’ snarare är en ’medborgarmonolog’ där majoriteten berättar för de fåtal som bemödar sig komma vad majoriteten ämnar göra, utan någon större möjlighet för medborgarna att ställa frågor, komma med förslag eller ställa beslutsfattarna till svars. Förslaget om att stärka Lidingöbornas inflytande mellan valen föll således i omröstningen men Lidingöcentern kommer att fortsätta att verka för ökad lokaldemokrati och medborgarinflytande.

Utöver dessa två punkter så beslutade fullmäktige om att godkänna en utökad låneram för Käppalaförbundet, att genomföra ägarlån till Käppala samt att revidera stadens finansiella riktlinjer i denna fråga. Med detta beslut så kan Käppalaverket byggas ut till en än mer modern anläggning med större kapacitet.

Kvällen avslutades med entledigandet av en stor andel moderata förtroendevalda då dessa nyligen valt att lämna sina uppdrag eftersom det råder en bitter maktstrid inom Lidingömoderaterna. Gruppledare Patrik Buddgård (C) och Centerpartiets ledamöter kommer särskilt att sakna moderaten Erik Centerlind som var en ledare vi gärna hade samarbetat med efter valvinst 2022.