Levande och friskt vatten i Kyrkviken

Centerpartiet vill förbättra vattenkvaliteten i Kyrkviken. Idag är stora delar av vikens botten död på grund av övergödning. För att förbättra vattenkvaliteten och livsmiljön för fiskar vill Centerpartiet färdigställa dagvattendammar i Kyrkviken, genomföra aluminiumfällning i Kyrkviken samt skapa en våtmark som stannar upp det näringsrika vattnet innan det når Kyrkviken och skapar lekmiljöer för rovfiskar som abborre och gädda.

Redan 2015 undersöktes Kyrkvikens tillstånd på uppdrag av Lidingö Stad. Det var tydligt redan då att Kyrkvikens vattenkvalitet var dålig och sedan dess har staden gjort fler undersökningar. I Hustegafjärden är vattenkvalitén otillfredsställande och i inre och yttre Kyrkviken har Kyrkviken en mycket dålig ekologisk status. Ett av de största problemen till de syrefria bottnarna är fosfor som kommer av dagvattenutsläpp och som även finns lagrat i bottensedimentet. När syret tar slut släpper bindningen av fosfor vilket göder växtplankton och ger näring till cyanobakterier. Denna process kallas för internbelastning. Patrik Buddgård, gruppledare lämnade på fullmäktige i april in en interpellation på ämnet:

”Vi vill att majoriteten höjer ambitionen i arbetet för bättre vattenkvalitet i Kyrkviken. För att åtgärda problemen behövs både dagvattendammarna som planeras komma på plats men det behövs även kvalitetsförbättring av vattnet på liknande sätt som i Kottlasjön med aluminiumfällning som binder fosforn. För det tredje behöver balansen i ekosystemet återställas genom fler miljöer som gynnar fortplantning av rovfiskar som gädda och abborre.”

Balansen i ekosystemet är rubbat med hög andel växtplankton och fisk som mört och karpfiskar, sk. betesfiskar, på bekostnad av rovfiskar som abborre och gädda. När andelen rovfisk som abborre minskar ökar mörten som leder till mindre djurplankton som i sin tur ökar andel växtplankton. Det i sin tur försämrar livsmiljön för abborren på grund av grumligare vatten. Kyrkviken är därmed inne i en negativ spiral med obalans i ekosystemet. Mer rovfisk i Kyrkviken är en del i att förbättra vattenkvaliteten. Buddgård fortsätter:

”Vi ser att det behövs investeringar för detta, därför har jag väckt frågan i fullmäktige där vi vill att staden avsätter medel för aluminiumfällning och våtmark. Planeringen måste inledas nu för att kunna genomföras direkt när dagvattendammarna är på plats!”

Läs interpellationen här. , 35.2 kB.