Över en månad av krig - nu måste vi hjälpa till!

Nu har det gått en och en halv månad sedan Ryssland anföll Ukraina. En månad av blod, död och förstörelse. En tragedi! Över tre miljoner människor är på flykt från krigets fasor, främst kvinnor och barn. För Centerpartiet är rätten till skydd undan Putins bomber självklar. Sverige ska tillsammans med övriga EU och andra länder i väst vara en trygg plats.

Centerpartiet i Nacka står tillsammans med Ukraina och det ukrainska folket, för deras sak är vår. Nacka kommun står i tät kontakt med Migrationsverket och jobbar aktivt med att kartlägga boenden som kan vara aktuella framöver - både på kortare och längre sikt. Det är med en stor glädje som vi ser hur civilsamhället i Nacka tagit ett stort ansvar, där det finns en stor vilja hos privatpersoner att ta emot flyktingar ifrån Ukraina. Vi vill i detta inlägg uppmärksamma er och ert engagemang.

Parallellt med att kommunen samordnar kommunens och civilsamhällets olika organisationer och samfund förbereder sig också kommunen för fler skolplatser och de olika skolformerna som kommer att behövas utifrån olika scenarion. Även här visar Nackas olika skolaktörer ett stort engagemang och vilja att hjälpa barnen i behov av skolplats.

Vi påminner också återigen om vad du som privatperson kan göra:

  • Ge en gåva till organisationer som hjälper människorna i Ukraina och de som tvingats på flykt.
    Till exempel genom att swisha ett belopp till:
  • Röda Korset på 900 80 79
  • UNHCR på 123 36 57 848
  • Läkare Utan Gränser på 900 60 32
  • Rädda Barnen på 902 00 33
  • Håll koll på Nacka kommuns sida www.nacka.se som ständigt uppdaterar om det aktuella läget i kommunen.
  • Donera filtar, varma kläder och skor på Österviks kretsloppscentral via Nacka vatten och avfall: https://www.nacka.se/.../nacka-vatten-och-avfall-samlar.../
  • Engagera dig ideellt för att hjälpa flyktingar som kommer till Nacka med språket, information från myndigheter och helt enkelt vara en stödjande hand för att välkomna in dessa människor i samhället.