Norrtälje
Centerpartiet lokalt

Alla ska vilja le - även äldre

Tänderna har mycket större betydelse för välbefinnandet än många yngre känner till.Vi äldre vet. Att förlora en eller flera tänder och inte kunna tugga maten är förödande. Att inte vilja le är något som ingen ska behöva uppleva.

Dagligen hör vi om tänders betydelse – om tandsjukdomar. Nyligen kunde vi ta del av en rapport om kvinnor som drabbas av tandlossning och sambandet med ökad risk för hjärtinfarkt. Att förlora en eller flera tänder och inte kunna tugga maten är förödande. Att inte vilja le är något som ingen ska behöva uppleva, skriver Bengt Ericsson. Tandlossning kan drabba alla - även den som sköter sina tänder. Galopperande tandlossning förekommer. Då kan flera tänder ligga illa till.

Socialdemokraterna har för länge sedan insett problemet, vilket är bra. För någon månad sedan tillsatte regeringen ännu en utredning vilken fått hela tre år på sig – till 2020.

Troligen kommer utredningen fram till att det blir för dyrt att ändra dagens system. Under tiden utredningen arbetat har då många av 40-talisterna tappat ännu fler tänder.

Det statliga tandvårdsstödet består i dag av tre delar – allmänt tandvårdsbidrag, högkostnadsskydd och särskilt tandvårdsbidrag. Den 15 april 2018 meddelar regeringen att man höjer det årliga tandvårdsbidraget från 300 till 600 kronor för alla som fyllt 65. Är man mellan 30 och 64 år höjs bidraget från 150 kronor till 300 kronor.

Annika Strandhäll (S), socialminister, skriver i ett pressmeddelande: ”Ingen ska behöva avstå från tandläkarbesök för att man inte har råd. Det går bra för Sverige nu, och vi vill att framgångarna ska komma alla till del. Med den här satsningen tar vi ett viktigt steg mot en mer jämlik tandhälsa och stärker den svenska modellen.”

Den som har tandlossning får ingen lindring av detta citat. Det är vackra ord – vi vill ha handling.

En tandglugg och en rotfyllning kostar skjortan. En lösgom uppe och en nere kan landa kring 20 000 kronor. Hur mycket får man betala själv? Jo, 9 750 kronor. (Krångligt men sant: Först grundbelopp 3 000 kronor, lika för alla. Av kvarvarande belopp betalar man 50 procent upp till 15000 kronor och 15 procent däröver. Det ger 3000+6000+750 = 9 750 kronor.)

Om patienten har pengar kvar av det årliga bidraget på 600 kronor så dras det också bort. Hur många klarar av 9 750 kronor ur egen ficka?

Centern har alltid talat om ”förebyggande vård”, det vill säga innan skador uppkommer. Därför är upplysning kring tandvård viktig. Föräldrar, tandläkare, skolsköterskan, de som jobbar inom äldrevården och alla andra ska upplysa och ge råd. Regelbundna tandläkarbesök är naturligtvis att föredra – men kostar.

Vi i Centerpartiets Seniornätverk Norrtälje föreslår ökat statligt stöd för besök hos tandhygienisten. Vårt förslag ökar väsentligt chansen att behålla tänderna långt upp i åren. Det är både billigare och trevligare att förebygga tandproblem än att borra eller dra ut.

Tandgluggarnas tid är på väg tillbaka. Före detta statsminister Göran Persson (S) skriver i sin bok Den som är satt i skuld är inte fri om pappan som tappade tänderna i unga år. Annika Strandhäll bör läsa Göran Perssons kloka ord. Det behövs mer än tandlösa utredningar som tar tre år.

Vi vet att det skulle bli dyrt för samhället om 100 procent av alla tandvårdskostnader skulle omfattas av den allmänna sjukförsäkringen. Men på sikt, när ekonomin tillåter, vill vi i Seniornätverket komma dit. Men börja med större stöd vid besök hos tandhygienisten.

Vi har redan framfört detta till våra riksdagsledamöter och känner att fler och fler inser fördelarna av vårt förslag. Vi lovar att fortsätta våra ansträngningar, uppvaktningar och argument så att fler har råd att besöka tandhygienisten – och tandläkaren. Detta har stor betydelse för välbefinnandet och tandgluggarna blir inte lika många.

Vi i Centerpartiets Seniornätverk Norrtälje lovar att stå upp och kämpa mot orättvisor. Vi vill också hjälpa de med låga pensioner. Det synsättet har Centern haft ända sedan partiet bildades 1910.

Bengt Ericsson (C), Centerpartiets Seniornätverk Norrtälje