EU bör ta efter den svenska djurhållningen!

Norrtälje kommun har nyss antagit en ny livsmedelspolicy, ett uppdrag som Centerpartiet var med och lade redan i mål och budget 2022-2024 och som nu antagits av kommunfullmäktige. Den nya visionen är att ”Våra livsmedelsinköp ska vara av hög kvalitet och präglas av genomtänkta köp med lokala varor och därmed bidra till hållbar utveckling.”

Väldigt mycket är bra i livsmedelspolicyn, men samtidigt är det mycket som kommunen själv inte kan påverka. Vi ställer hårda krav på djurhållning och djurskydd i svensk livsmedelsproduktion, men samtidigt handlar offentlig sektor ofta upp livsmedel till lägsta pris. Där lägsta pris också innebär sämre djurskydd! Mest livsmedel importerar vi i Sverige från andra EU-länder, där Danmark, Nederländerna och Tyskland är stora handelspartners.

Det leder oss in på valet till Europaparlamentet i början av juni, och varför Centerpartiet är rätt val där.

EU bör ta efter den svenska djurhållningen. Våra lantbrukare är medvetna om att det är en god investering att ta hand om sina djur, vilket resulterar i hög kvalitet på vår mat. Dessutom leder detta till friskare djur, vilket innebär att fler länder borde kunna nå Sveriges låga nivåer av antibiotikaanvändning. Centerpartiet förespråkar ett bindande krav på minst 50 procent minskning av antibiotika som ges till lantbruksdjur, med undantag för föregångsländer som Sverige. Dessutom driver partiet på för ett globalt Parisavtal om antibiotikaanvändning.

EU bör också avstå från onödig stympning av djur. Det är absurt att lantbrukare på kontinenten kan beställa en maskin över internet för 80 euro och sedan själv börja kapa näbbarna på sina kycklingar. Åtgärder som att ge kycklingarna tillgång till strö och sysselsättning, optimera belysning, anpassa fodersammansättningen och sköta ströbädden är naturligtvis bättre lösningar istället för att stympa djuren.

Vi bör absolut införa ett totalförbud mot rutinmässig svanskupering av grisar och näbbtrimning inom kycklingproduktionen. Låt oss behålla knorren och näbben som Centerpartiets EU parlamentariker Emma Wiesner uttryckt det.

EU-kommissionen har tyvärr inte tagit tillräckliga steg när det gäller nya lagar för djurhållning. I stället för ett omfattande paket har en urvattnad ny lag om djurtransporter föreslagits. I stället för de maximala åtta timmar som Sverige tillämpar för transport av djur till slakt, föreslås nu nio timmar. Vid långa transporter ökar belastningen på djuren, vilket kan leda till stress, skador, smärta eller sjukdomar.

Centerpartiet kommer fortsätta arbeta för djurhållningsfrågor med samma envishet som tidigare, både i kommunfullmäktige, riksdagen och i Europaparlamentet. Vår kloka djurhållning ger Sverige en betydande konkurrensfördel, men en förbättrad djurhållning inom EU gör att djuren också blir friskare och därmed behöver mindre antibiotika.

Här är några av kraven Centerpartiet driver i valrörelsen inför valet till EU-parlamentet:

● Obligatorisk bedövning vid slakt: Tills dess att detta införs, kräver vi märkning av djur som slaktats utan bedövning.

● Obligatorisk bedövning vid kastrering av tjurar, avhorning av utväxta horn samt bränning av hornanlag på kalvar.

● Ökade möjligheter till betesdrift och utevistelse för nötkreatur.

● Alla grisar som hålls ska ha tillgång till tillräckligt och högkvalitativt strömedel.

● Förbud mot systematisk fixering av suggor vid inseminering, under grisning och under digivningsperiod.

● Förbud mot kastrering av grisar utan bedövning.

● Förbud mot trimning av näbbar inom kycklingproduktion.

● Förbud mot syntetiska färgämnen i foder till värphöns som inte förbättrar fodrets kvalitet.

● Förbud mot tvångsmatning av ankor samt förbud mot tupp- och tjurfäktning.

● Ett gemensamt register för all antibiotikaanvändning inrättas inom EU

Per Lodenius (C), Oppositionsråd/gruppledare

Åsa Wärlinder (C), Vice gruppledare

Berit Jansson (C), Lantbrukare/f.d kommunalråd

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.