VÅRA KANDIDATER FÖR PERIODEN 2022-2026

Centerpartiet i Österåker presenterar här sin lista inför valet till kommunfullmäktige 2022. Genom valsedeln går Centerpartiet fram med 18 starka namn. Listan ger en stor bredd i geografisk fördelning, ålder, kön och olika erfarenheter. Det borgar för ett starkt lagarbete där alla bidrar.

Samtliga kandidater har besvarat följande frågor:

  1. Varför engagerar du dig i politik/Centerpartiet?
  2. Vilka är dina politiska uppdrag eller vilka politiska områden du brinner för?
  3. Vem är du utanför politiken?
Kandidat 1

Isa Wiman, Svinninge

1. Jag tror på ett öppet, inkluderande och fritt samhälle där var och en får vara den hen är och väljer att vara. Ett samhälle där all kärlek är kärlek. Jag är övertygad om att vi måste ställa om till hållbar och grön tillväxt idag, inte sen. Jag vill förstärka småföretagande och valfrihet i skola, omsorg och vård. Kvalitet är för mig alltid överordnat regi. Vi är olika och ska alltid ha valfriheten att välja det som är bäst för oss. Jag vill säkra att du kan vara trygg, leva och verka i hela Österåker och ha en välfungerande vardag. Fritid, kultur, idrott och friluftsliv är viktiga källor till glädje och välbefinnande. Det ska vara gott att leva i Österåker! – Därför engagerar jag mig i politiken som Centerpartist.

2. Fritidspolitiker med uppdrag dels som gruppledare, dels ledamot i Kommunstyrelsen. Jag har äran att vara ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden (Sveriges bästa Miljö- och hälsoskyddskommun!) samt Miljö- och klimatrådet. Jag är även ledamot i Kyrkofullmäktige och Österåkers representant i Kommunala sektionen (Centerpartiet). Jag brinner för demokrati – den ska återerövras varje dag, i varje möte med populism och odemokratiska krafter. För din och min bästa!

3. Heltidsarbetande, maka och gudmor. Har svärmor som inneboende. Stolt matte till Selma, vår 1,5 år gamla labbtös samt kattkillarna Alvin (15) och Hugo (5). MC-knutta och kör Honda Rebel 1100. Sverigefinne med finska som modersmål. Kontraalt, ambidexter och ambivert. Ekonörd, närodlat och ekologiskt en självklarhet, likaså solceller och snart även egen vindturbin. Älskar minna pallkragar.

Kandidat 2

Peter Wahlquist, Brevik

1. För att det behövs en starkare grön liberal kraft i Österåker. Vi i Centerpartiet är dom som tydligast driver frågor framåt om individens valfrihet, jämställdhet och småföretagarnas villkor kombinerat med högre miljö- och klimatambitioner i kommunen. Samtidigt är vi trygga i våra värderingar och står varje dag upp mot populism och vi-och-dom-tänkande. Jag vill använda min långa erfarenhet av politik och ledarskap för att driva det här arbetet framåt.

2. Jag vill att en växande kommun som Österåker ska utvecklas hållbart. Gärna mer bostäder, men vi ska bygga och planera klimat- och miljösmart och se till att förskolor, skolor och vuxenutbildning etableras i samma takt. Jag vill också att vi skapar flera lokala jobb genom att ge bättre förutsättningar för företagen och att vi kan erbjuda utbildningar som matchar behoven på arbetsmarknaden i vår del av Stockholmsregionen.

3. Trebarnsfar och sambo. Bakgrund som sjöofficer och i olika chefsroller i Regeringskansliet under lång tid. Passionerad seglare och naturälskare.

Kandidat 3

Michaela Haga, Lilla Säby/Norrö

1. Det är viktigt för mig att engagera mig i lokalsamhället, oavsett om det är i politiken eller i föreningslivet. Jag har svårt att bara sitta still och se på, särskilt om det är något som jag inte tycker går åt rätt håll. Det som inte fungerar vill jag hitta lösningar på. Österåker ska vara en kommun där det går att leva ett tryggt liv genom hela livet, där det är nära naturen och där entreprenörskap, föreningsliv och kreativa idéer får stöttning. För mig är det också viktigt att hela kommunen inkluderas i utvecklingen framåt.

2. De första drivkrafterna som gjorde att jag gick med i Centerpartiet var frågor om en trygg och bra förskola och skola, men också miljö- och klimatfrågorna samt hur kommunen kan utvecklas till en ännu trevligare kommun. Idag är jag heltidspolitiker i regionen och mitt fokus är trafikfrågor. Det är en viktig pusselbit för den gröna omställningen då cirka hälften av alla växthusgasutsläpp kommer från transportsektorn. Förutom de gröna frågorna så är det viktigt för mig att vi ska kunna känna oss trygga där vi bor – både i hemmet och utanför, att ungdomar som hamnar på glid får stöd snabbt och att idrotten och kulturen får blomstra i hela Österåker.

3. Jag är utbildad civilekonom som har en sambo och två barn. När jag inte jobbar så gillar jag att träna, läsa böcker, vandra, vinterbada och paddla. I naturen och genom träningen hittar jag lugnet och hämtar energin.

Kandidat 4

Bo Lundin, Isätravik/Flaxenvik

1. Har alltid varit intresserad av politik, uppväxt med liberala grunder, pragmatiker som gärna vill skynda på och genomföra förbättringar i samhället, söker ofta samförstånd mellan partier och människor. Centerpartiet är det parti som ligger närmast i mina politiska åsikter även om det kan gå isär ibland.

2. Är allmänkunnig i de flesta samhällsfrågor men arbetar nu mest med seniorfrågor och har som mål att Österåker ska bli en bra kommun att åldras i. Är ledamot i Vård och Omsorgsnämnden och ersättare i Socialnämnden.

3. Egenföretagare inom verksamhetsutveckling, vuxna barn, underbar fru, många vänner att umgås med.
Arbetar som pensionär i olika föreningar som ordförande.
Gillar vandring, cykling, skidor, skogen, fjället inte minst segling och skärgård.


Kandidat 5

Christine Segard, Hacksta

1. Jag har röstat för sociala och liberala idéer så länge jag kan minnas i min kommun. Jag blev politiskt engagerad inom Centerpartiet för sju år sedan, då jag inspirerades av centerns politik gällande jämställdhet, frihet och om alla människors lika värde. Jag fastnade vidare för Centerns miljö och klimatpolitik, och om värnandet av företagande, vilket ger mig en växande framtidstro. Jag fick möjligheten att arbeta aktivt för att försöka påverka min kommun till det bättre.

2. Jag har tidigare suttit som ersättare i Produktionsstyrelsen. Sedan valet 2018 sitter jag som ersättare i Kommunfullmäktige och som ledamot i Socialnämnden. Jag är politisk representant för Centerpartiet Integrationsråd och vice-ordförande i Gymnasie och Vuxenutbildningsnämnden.

Genom alla dessa uppdrag har jag fått möjlighet att arbeta med viktiga frågor som rör människors framtid. Jag vill framför allt bidra till att göra något för ungas framtid ur flera perspektiv. Önskar att ge varje elev det individuellt anpassat stödet som de har rätt till, både för de som har svårigheter att ta till sig kunskap. Kommunen har faktiskt mycket ansvar i det här och det krävs att kunna sin sak.

3. Jag är gift, mamma till 4 vuxna och farmor till en liten flicka. Jag har arbetat hela mitt yrkesliv som ekonomiansvarig och ekonomichef på diverse företag, vilket jag gör fortfarande såväl nationellt som internationellt.

Mångfald är viktigt för mig både privat och mitt yrkesliv, vilket är helt normalt för en person med multipass. När jag inte arbetar befinner jag mig ofta med arbetsbyxor och jord under naglarna i min köksträdgård- en potager där jag blandar blommor och grönsaker. Tycker om att laga mat för vänner från flera kontinenter och ser gärna på filmer samt lyssnar på klassisk musik. Jag brukar anses som en person som har fötterna på jorden.


Kandidat 6
Björn Pålhammar, Lilla Säby

1. Jag tror att alla är intresserade av vad som händer i vårt samhälle, och vill vara med och forma det på något sätt. Det finns säkert många sätt, att vara med och påverka samhällsutvecklingen. Jag har i hela mitt liv varit intresserad av ungdomsfrågor. Jag började som scout och blev ledare i en grupp som hette Havsörnen. Det var början till min ”ledarroll” i samhället. Sedan fortsatte det med en ledarroll i många olika ungdomsföreningar inom idrott och andra föreningar som ”arbetade” med ungdomar. Jag har nog alltid varit intresserad av ”politik” men kanske inte var så självklart vad som menas med ordet ”politik”. Det som fick mig på allvar att intressera mig för politiken var en person som hette Torbjörn Fälldin och kärnkraftsfrågan. Det var inte själva kärnkraften, utan slutförvaringen som jag tyckte var olöst, och utan en sådan lösning, var jag negativ till kärnkraft. Då förstod jag, att man måste engagera sig i politiken, för att göra sig ”hörd”. För mig var Centerpartiet det självklara valet. Det som är mina frågor, jag ”brinner” för är : Infrastruktur ,skolan och kulturen. Förnybar energi som vätgas, solenergi, vindkraft och vågkraft. Dagvattenfrågor är en viktig del i vårt samhälle. Mitt ledord är :Alt börjar hos dig.

2. Jag vill kalla mig fritidspolitiker på heltid.Jag är övertygad att de flesta politiker som är invalda i kommunen har nog svårt att inte prata politik, oavsett fritidspolitiker eller heltidspolitiker. Mina uppdrag i kommunen är:Kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, planutskottet, valberedningen.Nämnder: Miljö o hälsa, Val och demokrati. Bolag: Österåkersvatten, ÖVAR, Armada. De uppdrag jag har i kyrkan är följande. Kyrkofullmäktige, Kyrkorådet, Församlingsrådet, Fastighets och kyrkogårdsutskottet. Varför jag engagerar mig i kyrkofrågor, beror på att jag delar kyrkans värderingar. Mitt ledord är: Du skall bemöta dina medmänniskor, som du själv vill bli bemött.

3. Mitt intresse för hembygdsfrågor tar en hel del av min tid. Jag har stort intresse att lära mig hur Österåkers invånare levde från den tiden Österåker ”steg” upp ur havet, till dagens utveckling och dess traditioner. Jag sitter i styrelsen i Österåkers hembygds och fornminnesförening och ”arbetar” med byggnadsvårdsfrågor i första hand. Idrottsfrågor ligger mig varmt om hjärtat, då jag har varit ungdomstränare i IFK Österåker i många år. Ett av mina stora intressen, kanske det största, är att ”mecka” gamla maskiner. Min livscykel är följande i ordning : Lådbilar, mopeder, motorcyklar, bilar och traktorer. Där är jag nu.

Kandidat 7

Joakim Tyrsköld, Ljusterö


Kandidat 8

Monica Hinders, Ingmarsö

1. Jag engagerar mig politiskt för att jag vill vara med och påverka människors vardag till det bättre. För att det är spännande att följa en demokratisk process på nära håll.

2. De frågor jag intresserar mig mest för är landsbygds och skärgårdsfrågor. Flyttlassen går ut från storstäderna och till landsbygden, fler och fler drömmer om att göra det samma. Jag vill att det skall vara möjligt.

3. Trädgårdsintresserad öbo som älskar livet på landet, djur och natur, stillhet, närheten till havet och att jag har så bra och härliga grannar.

Kandidat 9

Christian Jacobsen, Margretelund

1. En stark demokrati bygger på att många engagerar sig. Jag känner ett ansvar att dra mitt strå till stacken. Dessutom vill jag hjälpa till att styra utveckling mot ett liberalt, demokratiskt, inkluderande samhälle - en vision jag och Centerpartiet delar.

2. Mitt största engagemang är i bostads och stadsbyggnadsfrågor. Österåker växer i rekordfart, och den kanske viktigaste frågan för kommunens framtid är att det sker på ett smart, hållbart sätt, där såväl stad som landsbygd har en ljus framtid. Jag vill prioritera att lösa bostadskrisen, och se till att vanliga människor - sjuksköterskor, poliser, förskollärare - har råd med ett bra boende.

3. Jag är gift, har två barn och bor i ett radhus i Margretelund. Jag har jobbat inom systemutveckling i 15 år - framförallt inom snabbväxande teknikbolag i Stockholm - och jobbar för närvarande som Engineering Manager. Jag slukar facklitteratur inom alla tänkbara områden, men har ett särskilt intresse för historia, ekonomi och hur de två samspelar. På senaste tid har jag också med stort intresse följt utvecklingen inom förnybar energi och lagringsteknik - ett spännande område som är avgörande för vår framtid.

Kandidat10

Pontus Löfstrand, Hagbyhöjden

1. Jag engagerar mig politiskt för att öka medborgarens egenmakt genom att krympa politikens inflytande och krympa offentlig sektors storlek. Har som ledamot i förskole- och grundskolenämnden bevittnat oförmågan till kvalificerat och ambitiöst styrande av verksamhet. Det är är här den offentligt anställde ofta har otur, ledningens överordnade har inte sina uppdrag tack vare lämplighet utan utifrån politisk tillsättning. Så när du käre väljare står inför valet, försök att bortse från färgen på karamellerna och kryssa enskilda kandidater som kan förväntas ha förmåga till styrelsearbete samt beslutskraft.

2. Är nu ledamot i Armada fastighets AB samt förskole- och grundskolenämnden.

3. Jag är teknik- och organisationskonsult inom fysisk tillgångsförvaltning med rollen team manager. Är gift och har två små barn. Gillar bl.a. cykling, läsning och människans outtröttliga förmåga till kärlek och företagsamhet.


Kandidat 11

Jonas Andreasson, Margreletelund

1. Jag engagerade mig politiskt för att kunna vara med och påverka den politik som förs. Den polariserade debatt som bedrivs idag på många håll fick mig att engagera mig, med en förhoppning om att kunna påverka i rätt riktning.

2. Jag tror på individens kraft och förmåga. Politiken ska skapa förutsättningar för individen att ta makten över sitt eget liv samtidigt som den inte ska stå i vägen.

3. Mina intressen utanför politiken handlar främst om cykling på landsväg och e-cycling men jag har även förmånen att arbeta med intressanta arbetsuppgifter inom finans och ledarskap. Dessa två delar tillsammans med min familj tar upp större delen av min tid.

Kandidat 12

Ingemar Eriksson, Åsätra

1. Jag delar Centerpartiets politik och värderingar. Jag är intresserad av att påverka och sätta mig in i svåra frågor och uppdrag. Gärna näringslivsfrågor kopplat till landsbygd och skärgård.

2. Minna politiska uppdrag just nu, ordinarieledamot i tekniska nämnden. Ersättare i gymnasiet och vuxenutbildningsnämnden samt sitter i jakt och viltvårds rådet.

3. Utanför politiken har jag fullt upp med familjen och är intresserad av teknik, gärna gamla saker som fordon av alla slag. Även teknik med modern inriktning för grönare framtid.

Kandidat 13

Magnus Wallerå, Lappdal

1. Klimat- och miljöfrågorna och utbildningspolitiken gjorde att jag engagerade mig i Centerpartiet. Dessa frågor är fortsatt mycket viktiga för mig liksom att stå upp för liberala värderingar. Jag gillar Centerpartiets konstruktiva och samarbetsinriktade förhållningssätt. Politik handlar om att genomföra reformer som steg för steg gör Österåker till en ännu bättre kommun att leva och verka i.

2. Jag har för närvarande inga politiska uppdrag i Österåker men jag har tidigare suttit i bland annat miljö- och hälsoskyddsnämnden.

3. Jag och familjen har bott i Lappdal, strax utanför Åkersberga tätort, i 25 år och har pendlat med buss och tåg till arbeten i Stockholm. På fritiden ägnar jag mig åt skidåkning och friluftsliv samt att odla vår trädgård.

Kandidat 14

Henrik Olsson, Tuna

1. Är ett vakande öga i kommunen och vill påverka det som behöver en knuff i rätt riktning, vi behöver alla hjälpas åt att se missar och brister för att kunna rätta till dem och inte bara sitta hemma och svära över det...2. Kultur och Fritid samt Kyrkofullmäktige.3. Född och uppvuxen lokalt, Företagare i kommunen med butik och webbshop, engagerad i Åkersberga Revyförening.
Kandidat 15

Annette Denborg, Runö

1. Jag tycker att samhället är det viktigaste som finns, den ska ge alla invånare trygghet, en framtid och upplevelser. Ett demokratiskt samhälle behöver politiker och jag vill vara en del av det!

2. Jag sitter som gruppledare i svenska kyrkan. Jag har nog åsikter om allt, men samhällsbyggande och miljö i synnerhet.

3. Jag är inte bara förälder, vilket jag älskar, utan jobbar som projektledare i samhällsbyggnad och mår som bäst av att få vara i naturen, rörelse, läsa, musik och umgås med nära och kära.

Kandidat 16

Fredrik Simonsson, Åkersberga


Kandidat 17

Roland Orre, Åkersberga


Kandidat 18

Gustav Löfgren, Lilla Säby/Norrö


Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.