Kandidater - KommunFULLMÄKTIGEvalet

Här presenteras våra kandidater till kommunfullmäktige i Södertälje. Kandidaterna presenteras i den ordning de står på valsedeln.

1. Tage Gripenstam, gruppledare, 63 år, Hölö

Nu är det en spännande och rolig tid då det politiska samtalet förs ut på gator och torg. Jag har förtroendet att stå som nr 1 på vår valsedel. Kryssa mig nionde september. Jag bor i Hölö, är gift med Regiana och arbetar med politik för allas bästa.
Uppdrag idag är kommunfullmäktige, kommun- och koncernstyrelse, tekniska- och omsorgsnämnden.
På fritiden ägnar jag mig åt uppdrag för Svenska kyrkan, ordförande i Hölö-Mörkö IF, hus och jakt.
Jag brinner för ökad trygghet, att lyckas med integrationen, bättre mat och omsorg för våra äldre, landsbygdsutveckling, bra politik för företagen för fler jobb, även för de gröna näringarna. Och jag vill få ihop kommunens ekonomi för en bra skola och äldreomsorg.

2. Leif Åhlin, rektor, 51 år, Södertälje

Leif Åhlin, 51 år och boendes i Geneta tillsammans med fru Venera och katter. Till vardags driver jag, tillsammans med två kollegor, Södertälje friskola, där jag också är rektor. På fritiden ägnar jag mig åt hus, trädgård och vad skogen ger. Inom politiken är jag ledamot i kommunfullmäktige och Telge Inköp, samt ersättare i stadsbyggnadsnämnden. Min drivkraft är övertygelsen om individens frihet och möjlighet att tillsammans med andra ta hand om livets utmaningar. Där är valfriheten inom skola, vård och omsorg självklar. Ren miljö, grönområden i staden och möjlighet att bo, leva och verka i hela kommunen är annat jag brinner för.

3. Nina Wahlin, egen företagare, 50 år, Södertälje

Nina Wahlin 49 år gift, ett barn född 07. Egenföretagare sedan 20- årsåldern. Driver idag även ett litet familjeföretag. Bor i Mariekäll i Södertälje sedan 02. Innan dess bodde jag i Grekland i 15 år. Är född och uppvuxen i Värmland. Har förtroendeuppdrag som ledamot i Arbetslivsnämnden och Demokratiberedningen samt ersättare i utbildningsnämnden och kommunfullmäktige. Förtroendevald i Svenska kyrkan som ledamot i kyrkomötet. Valfrihet och värdig människosyn är navet i mitt engagemang. Jag menar att ett jämställt samhälle är ett rikare, friare och tryggare samhälle. Framtidstro och delaktighet vill jag förmedla och möjliggöra. Jämställdhet, skola, demokrati och trygghetsfrågor är vad jag brinner för.

4. Robil Haidari, utvecklingsstrateg, 46 år, Södertälje

Robil Haidari, 45 år, bor i Brunnsängs Hage tillsammans med fru Sema och sonen Hobil (2 år). Jag kommer från en småföretagarfamilj och vet hur tufft det kan vara i deras vardag. Jag har politiskt uppdrag som ersättare i styrelsen för Telge Återvinning och till vardags jobbar jag som utvecklingsstrateg på Södertälje kommun. Jag har ett stort engagemang i idrottsrörelsen/föreningslivet och brinner för alla människors lika värde. Södertälje har en stor potential och vi måste bli bättre på att ta tillvara på alla möjligheter som mångfalden i Södertälje ger. Jag vill motverka det växande utanförskapet, göra det enklare för unga och nysvenskar att ta sig in på arbetsmarknaden samt ge småföretagen bättre förutsättningar att växa och utvecklas. Trygghet och skolan är också frågor som jag brinner för.

5. Lena Ljungquist, VD/entreprenör, 57 år, Enhörna

Lena Ljungquist, 57 år, gift och har tre vuxna barn. Bor i Enhörna. Grundare och VD på e- handelsföretaget Wexthuset med en bred bakgrund inom IT-sektorn. Passionerad odlare med trädgård som intresse där återvinning, miljöoch hälsa är ledord. För mig är utveckling av ett hållbart samhälle för både miljö och människa viktigt. Jag har ett brett politiskt intresse där integration, arbete och företagande är centrala områden. Dessa delar driver en positiv utveckling och skapar förutsättningar för ett mer jämlikt och inkluderande samhälle. För mig handlar integration om alla människors möjligheter, där valfrihet och den egna förmågan ska stödjas och premieras, men där samtidigt krav på individen och eget ansvar är viktigt.

Facebook
E-post

6. Per-Anders Fritshammar, fd kriminalinspektör, 74 år, Järna

Per-Anders Fritshammar, född 1943 i Södertälje, uppvuxen här. Då var det en småstad med gammal bebyggelse i centrum och landbygden in på knuten. Grundskola, utbildning inom skogsbruk, värnplikt och folkhögskola. 1966 sadlade om från skogsbruk sökte till polisskolan började där i oktober samma år. Bor sedan 1971 i Järna. Gick i pension 2008 efter dryga 42 år som polis i Stockholm. Sedan mitten på 1970-talet har jag haft olika förtroende uppdrag för Centerpartiet i Södertäljekommunen, för närvarande ledamot i Järna kommundelsnämnd. Jakt, trädgårdsskötsel, skogsbruk, umgås med barn och barnbarn vid gemensam sommarstuga och lokal politik fyller min tid. På senare tid även släktforskning. Jag har spårat min släkt till Södertälje med omnejd sedan andra hälften av 1700-talet. ”

E-post

7. Fahima Madoson, socalsekreterare, 57 år, Södertälje

Fahima Madoson 57 år utvecklingsagent, Jag är 3-barnsmamma och har 10 barnbarn, bosatt i Södertälje sedan 39 år. Jag är utbildad till lokalekonomi change agent, har drivit flera integrationsprojekt inom storstadssatsningen, och EU-projekt finansierade av Länsstyrelsen och ESF rådet, samt arbetat flera år inom socialtjänsten i Södertälje kommun. På fritiden ägnar jag mig åt familjen, huset och barnbarnen. Inom politiken är jag ersättare i kommunfullmäktige och i Miljönämnden Min drivkraft är att få bättre miljö i utsatta områden, skola, trygghetsfrågor, att stärka kvinnor och unga tjejer att bryta utanförskapet genom yrkesutbildningar och arbete.

8. Björn Jonsson, entreprenör, 51 år, Enhörna


9. Johanna Sällberg, bonde, 42 år, Hölö

Om ni röstar på mig får ni en kandidat som kommer att jobba stenhårt för att föra fram Centerpartiets politik i Södertälje. Jag sitter just nu i kommunrevisionen och där har jag fått en god insikt om många områden inom den kommunala förvaltningen. Genom åren har jag även suttit med i flera olika styrelser i den ideella föreningsvärlden och jag är även aktiv inom LRF. Min övertygelse är att den liberala tanken om alla människors lika värde behöver genomsyra framtidens politik och jag kommer att jobba för att det ska bli verklighet. Jag ställer upp i valet till kommunfullmäktige då jag tror att jag har mycket att ge i form av engagemang och driv. Det jag brinner mest för är olika sociala frågor, det som är centralt för vår välfärd är att alla människor får möjlighet att styra sitt öde. Valfrihet vad gäller vård och skola är en självklarhet som vi behöver värna. Det behövs nu en förändring och fler liberala röster i vår kommun om vi ska klara att navigera framåt. Utmaningarna är många men med rätt inställning så kan Södertälje fortsätta växa både vad gäller invånare och företagande. Jag skulle uppskatta om jag fick ert förtroende att representera centerpartiet i kommunfullmäktige och röstar ni på mig får ni en kandidat som aldrig backar för att ta debatten med vem som helst i de frågor som vi vill driva.

10. Daniel Danial, utredare, 29 år, Södertälje

Jag heter Daniel Danial, är 29 år och bor i Södertälje. Till vardags arbetar jag som utredare med inriktning mot barn och ungdomsbrottslighet på Stockholmspolisen. Jag har uppdrag i Centerpartiet i Södertälje. Jag har haft flera uppdrag bla som valberedare på Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) och på uppdrag av regeringen som ledamot i Konsumentverkets insynsråd. Min ambition är att bidra till ökad trygghet i Södertälje genom bla riktat brottsförebyggande arbete inom vilket jag har många goda förslag och idéer om. Framförallt vill jag bidra till utvecklade sociala insatser för brottsaktiva ungdomar, bättre metoder i arbetet med kvinnojourer och ett stärkt samarbete med myndigheter för hantering av ex-kriminella avhoppare.

11. Tina Karlsson, förskollärare, 46 år, Järna

Tina Karlsson, 45 år, bor i Järna med min familj. Jag är förskollärare och arbetar i Södertälje. På fritiden arbetar jag ideellt med att driva skolverksamhet i södra Indien. Jag tycker även om att pyssla i trädgården och att röra mig ute i naturen. Idag sitter jag som ersättare för Centerpartiet i Järna kommundelsnämnd. För mig handlar politiken om den enskilda människan. Oavsett våra olika förutsättningar, bakgrund, kön eller ålder ska vi ges möjligheten att leva ett bra liv. Att själva välja vård, skola och omsorg som passar den enskilda individens behov. Skolan ska ge alla elever samma möjlighet till lärande. Vi har rätt att leva i en miljö utan gifter i maten, med ren luft och rena hav. För att det ska vara möjligt bör vi gynna gröna smarta tekniklösningar och ställa krav på producenterna.

12. Christine Liebendörfer, master of education, 56 år, Oaxen

Christine Liebendörfer heter jag och är 55 år, är utbildad biolog och geovetare samt har en masterexamen i pedagogik, arbetar som lärare. Min vision är en skola för bildning. Det behövs också en konstnärlig syn på världen för att förstå och utveckla nya idéer för ett hållbart samhälle. Det kommer krävas innovativa och kreativa lösningar i framtiden för att komma till rätta med bland annat dagens miljöproblem. Det har jag upplevt i Kina där jag föreläst om waldorfpedagogik under senare år. Jag är också medförfattare till boken Waldorfpedagogik (2013, Studentlitteratur) och har börjat skriva en uppföljare. Jag vill verka för en mer liberal och grön politik. Min hjärtefråga är skolan, men också internationellt samarbete för att skapa en hållbar värld. Framtiden börjar i skolan! Christine Liebendörfer, Master of Education”

Facebook
E-post

13. Max Karlsson, student, 18 år, Järna

Max Karlsson, 18 år, bor i Järna. Ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) i Södertälje / Nykvarn. Jag läser andra året Ekonomi Juridik på Tumba Gymnasium. Jag har ett stort intresse för idrott där jag är engagerad både som spelare, ledare, domare och supporter. Frihet, marknadsekonomi och jämställdhet är ämnen som jag brinner för. Tycker däremot inte om hög skatt, onödiga förbud och regelkrångel. Du som individ ska få göra precis vad du vill, så länge det inte skadar någon annan, man ska kunna bygga bostäder utan att det ska ta 10 år att ta sig igenom allt regelkrångel och lägenheten ska hyras ut efter vad marknaden tycker de är värda och inte efter vad sossarna tycker är rimligt.

14. Hedda Sievers, civilekonom, 24 år, Enhörna
15. Karin Halldin, fd personalhandläggare, 70 år, Järna

Jag heter Karin Halldin är 70 år och bor i Järna. Jag är engagerad i det som händer i samhället och framför allt när det gäller seniorfrågor. Vi ska ha ett samhälle som är tryggt och anpassat för människors behov. De flesta äldre klarar av att bo i sin ordinarie bostad med eller utan hjälp så länge de lever. Vårt samhälle ska kunna erbjuda god sjukvård och god omsorg oavsett om jag bor hemma eller i ett särskilt boende. Det ska finnas naturliga mötesplatser där man kan umgås med andra för att minska ensamheten. Det ska finnas speciella bostäder anpassade till äldre i nära anslutning till service såsom vårdcentral, affär, apotek, bibliotek, kollektivtrafik m.m.

16. Linda Chalkias, lärare, 47 år, Hölö

Jag heter Linda Chalkias är 47 år. Jag bor i Hölö med man och fyra barn. Jag är lärare i Svenska och So på högstadiet. Jag sitter som 2:vice ordf i Hölö/Mörkö kommundelsnämnd och sitter även i styrelsen för Hölö-Mörkö IF Jag tycker om att röra på mig och gör det helst ute i naturen, därför tycker jag att en hållbar utveckling av miljön och samhället är viktigt. Man ska kunna bo och verka på landsbygden. Ett aktivt liv och god vård ska vara tillgänglig och öppen för alla. Ett jämställt samhälle och allas människors värde är central och valfriheten ska vara hög. Skolan är en viktig fråga där jag vill att alla skolor ska få bra förutsättningar för att upprätthålla en god kvalitet där elever och lärare kan växa och känna sig trygga oavsett aktör.

17. Lars-Olov Collin, fd entreprenör, 72 år, Södertälje

Lars-Olov Collin pensionär 72 år. Haft eget företag i 35 år. Numera är det barn och barnbarn som tar stor del av min tid utöver politiken. De frågor som står mig närmast är samhällsutvecklingen som måste ske hand i hand med miljöfrågorna. Bygga bort miljöbovar så att vi och våra barn kan fortsätta se tryggt på framtiden. Samt äldreomsorgen som måste kunna tillgodose de äldres behov, där även ensamhet skall vara en parameter för att kunna få ett särskilt boende. De äldre skall inte behöva känna oro för att bli gamla

18. Kerstin Lundgren, riksdagsledamot, 63 år, Södertälje

Bor i Ritorp, mamma till 2 nu utflyttade döttrar Johanna och Katarina. Är inflyttad från Lugnvik i Ångermanland. Polisdotter. Statsvetare från Uppsala. Tjänstledig fr SKL då jag 2002 valdes till ledamot av riksdagen. Är utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet. Jag tänker lokalt och handlar globalt för närvarande. Bra, då Södertälje är platsen där världar möts. Jag vill bidra till att utveckla möjligheter för alla i Södertälje. Tänker på våra barn och unga som ska våga drömma stort. Skolan i fokus. Men också integrationen med både krav och möjligheter, med tro på människor. Satsning för att underlätta företagandet och öka jobben.

19. Annica Sundqkvist, fil mag, teolog student, 41 år, Södertälje

Jag heter Annica Sundkvist, är 40 år och bosatt i Södertälje. Jag brinner för främst två frågor: arbetsmarknad och HBTQ. Södertälje har stora utmaningar gällande att få människor i arbete. Det finns ett stort behov av arbetskraft och ett stort antal människor som kan arbeta, men det saknas ofta en matchningsfunktion däremellan. Jag vill bedriva en politik där det är enkelt för småföretagare att anställa, men också där samarbetet mellan kommun och Arbetsförmedlingen kan effektiviseras.

20. Patrik Arias, IT-konsult, 39 år, Mörkö

Politiska uppdrag: Politisk sekreterare Centerpartiet Hölö-Mörkö, Ordinarie Kyrkofullmäktige Hölö-Mörkö, Ersättare Kyrkorådet Hölö-Mörkö, Ordinarie kyrkvärd Hölö-Mörkö, Ordinarie ledamot valnämnden

Brinner för: Att det skall vara lika attraktivt att bo utanför en storstad som i en. Att förenkla bygglov och annat som främjar en levande landsbygd. Att främja om vår miljö på ett hållbart sätt. Ett mindre fyrkantigt Södertälje med lokala lösningar. Självklart med en hållbar profil.

21. Christina Fritshammar, sjuksköterska, 72 år, Järna

Christina Fritshammar 71 år, sjuksköterska. Bor i Järna med min man och hund. 2 vuxna, utflugna barn. Arbetar gärna i trädgården och vistas gärna i skogen. Långa hundpromenader uppskattar både jag och hunden. En levande landsbygd är viktig och den vill jag värna om, lokala politiska frågor engagerar mig också. Jag är aktiv i Svenska kyrkan i Kyrkofullmäktige och i Överjärna församlingsråd. Jag är även engagerad i Bygdegården på orten.

22. Ove Lundgren, företagare, 70 år, Hölö

Efter flera år som anställd i kommun och landsting är tiden inne för att återuppta möjligheterna att verka politiskt. Med kunskap och erfarenhet kopplat till fortsatta kreativa ambitioner känns det viktigt att kunna påverka samhällsutvecklingen politiskt. Som ”ung” fyrtiotalist kan jag representera en medveten generation som ser +65 som en möjlighet och inget annat. Född, uppvuxen och kontinuerligt verksam i Södertälje gör att jag ser den lokala utvecklingspotentialen och samtidigt bemästra de svagheter som trots allt finns.

23. Christer Arakangas, ingenjör, 56 år, Södertälje

Jag har varit egen företagare med bas i Södertälje i snart 25 år. Jag vill att Södertälje ska vara en kommun där småföretagare ska ha lätt att etablera sig och hitta den arbetskraft som behövs. Jag vill att vi ska skapa förutsättningar för att småföretagarklimatet i kommunen ska vara bland de bästa i landet. Genom nya grepp och förmågan att lyfta fram nya idéer kan vi bli ett föredöme när det gäller företagande. Jag engagerar mig även i att vår kommun ska vara i framkant när det gäller miljöarbete. Det gäller inte bara kommunens verksamhet, utan även näringslivet där vi kan arbeta tillsammans för att ständigt förbättra oss ur miljöhänseende. Slutligen vill jag arbeta för att Södertälje ska bli en ännu bättre plats för alla våra innevånare att bo och leva. Att vi ska ha arbeten, skolor, barn- och äldreomsorg i den omfattning som behövs. Vi ska hela tiden förbättra oss inom detta och inte stanna upp i tron att vi inte kan eller behöver bli bättre.

24. Nahro Mati, lärare, 28 år, Södertälje


25. Birgitta Rolander, pensionär, 72 år, Södertälje

Bor i Viksberg sedan 1973, mamma till 2 söner som också är våra grannar i ”Eksättra byn”. Kemist samt fil.kand. i ekonomi/juridik. Högstadielärare i Brunnsäng/Ronna, företagare AB Södertälje Zoo o B. R. Fastighetsförmedling. Från 1986 i försäkringsbranschen med bl.a. ansvar för Trygg Hansas företagsaffär (Östra Sverige). Sjukförsäkringen/Välfärdsfrågor på SPP/ Alecta. Har tilldelats årets pris av Svensk Försäkring för att genom forskning och rehabilitering visa vilka mänskliga o ekonomiska värden som vinns genom en tidig o effektiv rehabilitering. Återigen hundägare, gillar båtlivet och målarpaletten. Mina politiska arrangemang är nu i Kultur o Fritidsnämnden och Telge Energi. Jag vill jobba extra mycket för är att äldre och unga ska mötas i samhället. Unga lär av äldre och äldre lär av unga. Jag tror på frihet under ansvar.

26. Leila Haukkala, fd hemvårdschef, 78 år, Järna

Jag kandiderar för att jag tillhör en minoritetsgrupp i kommunen samt för att jag har lång erfarenhet av äldre- och handikappomsorg. Jag har egna erfarenheter av språksvårigheter och tycker därför det är viktigt att lyfta möjligheten till modersmål genom hela livet. Det är viktigt att ha tvåspråkig personal inom äldre- och sjukvårdsomsorg. Jag vill förbättra vård för äldre och lyfta personalen inom de olika omsorgerna. Omsorgsboenden ska ha egna matlagningskök, arbetsterapi och sjukgymnaster mm, detta för att ge bra hälsa och livslust. Kommunen måste se individens behov istället för att tänka kvantitet utan ansvar. ”

27. Bengt Tandberg, journalist, 62 år, Södertälje

Jag är biolog och journalist. Sedan tonåren på 70-talet har miljöfrågor varit i fokus för mitt politiska intresse.Som biolog har jag inte kunnat undgå att märka hur drastiskt fågel- och insektspopulationerna har minskat under de senaste 20 åren. Detta är allvarliga signaler om miljöförändringar, vårt mest nonchalerade miljöproblem och inget som har med ändrat klimat att göra. Vad gäller Södertäljes byggplaner är jag skeptisk både till okänsliga utformningar och omfattningen med planer på att öka befolkningen med omkring 50 procent på 13 år. Eftersom jag sedan slutet av 80-talet har ägnat mycket tid åt musik och teater har jag också kunnat följa kommunens kulturpolitik från ”insidan” och vill gärna engagera mig i det.

28. Annelie Svingdal, lärare, 47 år, Mölnbo

Jag heter Annelie Svingdal, är 47 år och bor i Mölnbo tillsammans med min man, två döttrar och en hund. Jag har dubbla högskoleutbildningar – Biomedicinsk analytiker och Leg. Grundskollärare inom Ma/No. Jag arbetar som speciallärare i matematik. Fritiden tillbringar jag gärna i min lilla trädgård, med familjen och i sol och värme. Jag kämpar för alla människors lika värde och rättigheter, och speciellt när man har funktionsvariation och behöver stöd. Jag är också starkt intresserad av utbildningsfrågor. Jag vill bedriva en politik som ser till människors lika rättigheter. Det är viktigt att lyfta frågor som kan skava och verka provocerande - just för att reda ut dem.

29. Karin Westin-Granat, ekonom, 57 år, Södertälje


30. Richard Vingnäs, key account manager, 55 år, Mörkö

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.