Polisen vädjar om allmänhetens hjälp

Polischefen i Södertälje, Peter Nylind, uppmanar allmänheten att tipsa polisen i samband med att brott sker (LT, 31 januari) – att tipsa om personer och fordon som kan sättas i samband med rekognosering inför brott. Jag vågar påstå att det finns tusentals medborgare i Södertälje som är beredda att tipsa polisen.

Polisens tidigare länsmyndigheter med en länskommunikationscentral var alldeles för anonym och utgjorde ett effektivt filter mellan medborgarna och den lokala polisen. Nu har filtret blivit ännu effektivare, och avståndet mellan polis och medborgare ännu längre med polisens regionindelning. För att det ska bli riktigt svårt för medborgarna att få kontakt med polis så stängs polishusen klockan 16:00. I ett samhälle där de flesta arbetar dagtid. När avståndet mellan medborgare och lokal polis ökar, ökar framgångsfaktorn för tjuven, rånaren eller våldtäktsmannen.

Hur har polischefen i Södertälje tänkt sig att tipsen skall lämnas till polisen? Polishuset i Södertälje stänger klockan 16 på vardagar och är helt stängt lördag och söndag. Det finns, enligt polisens hemsida, tre polisstationer i Stockholms län som är öppna efter kontorstid: i Sollentuna, på Kungsholmsgatan i Stockholm och i Flemingsberg. Runt millennieskiftet sedan fanns 10–15 polisstationer i Stockholms län öppna dygnet runt för ett personligt möte mellan polis och medborgare.

Allt var inte sämre förr!

Telefon är bra när man ska avtala ett möte. Det personliga mötet mellan människor kan dock aldrig ersättas av maskiner. När avståndet mellan medborgare och lokal polis ökar, ökar framgångsfaktorn för tjuven, rånaren eller våldtäktsmannen.

Per-Anders Fritshammar