Initiativ för ungdomsidrott och ett renare värmdö

Centerpartiet Värmdö har tagit initiativ till att ungdomsföreningar ska kunna få betalt för att plocka skräp i naturen. Det är en särskild budgetsatsning för att stärka både ungdomsidrotten och miljömedvetenheten. Genom ett samarbete med Städa Sverige var det premiär i helgen!

Under helgen 26-27 augusti genomfördes en stor naturstädning på olika platser i kommunen. Våra barn och unga i Värmdös föreningsliv har fått möjligheten att vara ute i naturen och hjälpa till att göra Värmdö renare samtidigt som de tjänat pengar till föreningskassan.

Vi tror på att vi tillsammans kan bidra till att få en skräpfri natur. Under helgen har ca 30 städlag anmälda från olika barn- och ungdomsföreningar i kommunen samlats för att gemensamt hjälpas åt att plocka skräp. Varje deltagande lag fick en ersättning på 5 500 kr till föreningskassan som förhoppningsvis bidrar till att stärka vårt föreningsliv.

Utifrån Centerpartiets initiativ valde Majoritet för Värmdö att göra en särskild budgetsatsning för år 2020 i kultur- och fritidsnämnden. Syftet med denna satsning är att öka miljömedvetenheten, genom både praktiskt utförande och en miljöutbildning som ges till deltagarna. Detta ger även en föreningsinkomst som oavkortat går till städande föreningar så att de kan finansiera de drömmar och mål som de har med sitt idrottsutövande. I varje städuppdrag ingick 15-20 ungdomar tillsammans med en vuxen ledare. Åldrarna varierade mellan 11 -18 år där de städat en förutbestämd sträcka i Värmdö och plockade allt skräp de hittade samt för att sedan göra en skräpanalys. Arbetstiden för varje städuppdrag var ca tre timmar.

- Jag är jätteglad att vi genom samarbetet med Städa Sverige får chansen att stödja ungdomsidrotten och samtidigt bidra till att skapa ett miljömedvetet beteende bland ungdomarna. Att vi får en renare kommun ger vinster både för miljön och för tryggheten i Värmdö, säger Christina Svenby (C), ledamot i Kultur- och fritidsnämnden.

Värmdö kommun har valt att göra detta i samarbete med Städa Sverige. Organisationen har engagerat städsugna barn- och ungdomsföreningar i 30 år. Förra året plockade 16 105 idrottsungdomar skräp i 167 kommuner och samlade ihop hela 27 002 säckar med skräp.