Kandidater - Landstingsvalet

Här presenteras våra kandidater. Kandidaterna presenteras i alfabetisk ordning. Längst ner på denna sida kan du hitta medlemsomröstningen.

Fredrik Adolfsson

52 år, regionutvecklingsdirektör, Vasastan

Det här är jag: Min bakgrund är civilekonom med 18 år på IKEA som regionchef i Europa, global hållbarhetschef mm samt chef på Naturskyddsföreningen. Idag är jag Regionutvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen för den grön-blå majoriteten. Jag har genom åren målmedvetet drivit frågor inom näringslivsutveckling, miljö, integration, kompetensutveckling, jämställdhet mm. Jag är gift och har tre barn.

Därför kandiderar jag till landstinget: Landstingen står inför enorma demografiska utmaningar i vården och lika spännande utmaningar i klimatfrågan, kollektivtrafiken och infrastrukturen mm. Samtidigt ger bl a digitaliseringen, bättre jämställdhet, integration och samverkan möjligheter att möta utmaningarna. Jag tror att jag med mina erfarenheter från näringslivet samt ideella- och offentliga sektorn kan bidra i många av dessa frågor.

Lars Å Bergström

57 år, ekonomikonsult, Bromma

Det här är jag: Försöker vara trevlig och positiv och brukar lyckas rätt så bra med det. Älskar politik och möten med människor. Allt som är live är spännande för mig. Är en genuin teamplayer både inom familjen, men även på fritiden och i jobbet. Jag trivs när det hettar till, det får min tävlingsinstinkt att vakna till liv. Alltid inom regelverket och med stort hjärta. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Det är mycket bra om vi kan fortsätta med privatiseringen inom vården. Det har jag själv kunnat se på både Capio S:t Görans Sjukhus och på Aleris AB. Två mycket välskötta bolag, där jag var ekonomikonsult under 2016. Sen älskar jag politik och jag är bra på att jobba mot gemensamma mål och att försöka uppnå samförståndslösningar såväl i det lilla som i det stora sammanhanget.

sway.com/s/8Ts4i3zHGM7G33ir/embed

Angeles Bermudez-Svankvist

53 år, utvecklare MIG, fd GD, VD hälsosjukvård, Södermalm

Det här är jag: Flyttade till Sverige vid 16 års ålder till Alby i Botkyrka. Gick Naturlinjen och utbilda mig till tandläkare på KI. Har ett stort engagemang för samhällsfrågor. Fick tidigt chefsuppdrag, utreningsuppdrag, ledamot i olika styrelser från privatsektor till frivilligorg. Har stort engagemang i ungdomsfrågor. Brinner för ett rättvist demokratiskt samhälle där människors lika rätt är i fokus.

Därför kandiderar jag till landstinget: Erfarenhet av olika sektorer inom Landstinget, hälsosjukvård, tandvård samt samarbete med den privata vården. Har varit allmänpraktiserande kliniker, deltagit i utvarbete/effektivisering av landstingsdriven verksamhet, deltagit införande av valfrihetsystem. Ledamot av koncernledning under ca 10år. Har haft många chefsuppdrag/VD, prisats för mångfaldsarbete, kunnig inom landstingspolitiskverksamhet 

Emma Blomdahl

26 år, politiskt sakkunnig, Kungsholmen

Det här är jag: Jag har länge varit politiskt intresserad och sedan januari 2017 arbetar jag som politiskt sakkunnig för Centerkvinnorna. Jag brinner för jämställdhet och mitt engagemang har tidigare tagit sig uttryck genom kvinno- och tjejjoursrörelsen där jag var med och grundade Föreningen Tillsammans. Vintern 2016 jag fick ta emot utmärkelsen årets medmänniska på Svenska Hjältar-galan för det arbetet.

Därför kandiderar jag till landstinget: Stockholm ska ha Sveriges bästa förlossningsvård 2020 där trygghet och värme ständigt är närvarande. Vården ska vara anpassad utefter de behov som föderskor och spädbarn har. För det krävs krafttag och där vill jag lägga en stor del av min energi i landstinget. Jag vill även fortsätta det arbete som partiet driver med förnybara bränslen i all kollektivtrafik och en giftfri miljö. 

Fredrik Bojerud

46 år, kanslichef, Kungsholmen

Det här är jag: En mångsysslare med en ganska bred politisk erfarenhet. Jobbar som kanslichef på Rikshemvärnsrådet. Frilansar som programledare på Rockklassiker och Vinyl FM. Är kompanichef i Hemvärnet. Har varit kanslichef för C i landstinget och stadsdelsnämndsordförande i Hässelby/Vällingby 2010-2014. Ingick i valledningen för C i Stockholm 2010 och 2014. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag tror att jag kan vara med och bidra för en skönare och grönare politik i landstinget med hjälp av den erfarenhet jag skaffade som politisk sekreterare 2010-2014. Det görs mycket bra redan idag. Jag vill vara med och vidmakthålla och utveckla det arbetet.

twitter.com/bojerud

Maria Bojerud

52 år, administratör, Hässelby villastad

Det här är jag: Varm, nyfiken, glad och engagerad är ord som beskriver mig. Jag har en förmåga att se och lyfta människor omkring mig och få dem att växa. Respekten för individen och att möta människor där de är gör att jag har lätt att skapa goda relationer. Jag arbetar idag som administratör på Centerpartiet och är nämndeman i Förvaltningsrätten. I Hässelby Villastad bor jag tillsammans med mina två ungdomar.

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag vill se ett grönt Stockholm där tillgången till kollektiva färdmedel hela tiden utvecklas så att människor kan bo och verka inom hela Stockholmsregionen. En tillgänglig, valfri vård med individen i centrum är något jag vill driva än mer.

Anne-Christine Carlberg

56 år, jur.kand handläggare, Östermalm

Det här är jag: Jag är glad och samhällsintresserad skribent/debattör som värnar om miljön, företagande och ekologisk mat. Vice ordf i STH CK och nämndeman. Brinner för rättvisa, jämlikhet och åldersdiskrimenring. F d egenföretagare nu statsanställd.

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag vill göra skillnad och har utbildning/kompetens att sätta mig in i olika ämnen.

Maria Christiernin

53 år, Senior Scientist/PhD, Älvsjö

Det här är jag: Jag är en passionerad strategiskt lagd analytiker och entreprenör som gillar utmaningar. Är infödd Stockholmare, bott 7 år utomlands och är van att jobba med folk från hela världen. Innan jag började plugga vid 28 jobbade jag med allt från städa trappor till att vara köksmästare. Efter studier på KTH jobbar jag nu som specialist i processanalytisk kemi på ett globalt läkemedelsbolag.

Därför kandiderar jag till landstinget: Vård är en central del av välfärden och kostnaderna kan bli hur höga som helst. Det är för mig obegripligt att New Public Management (NPM) systemet har tillåtits vara modell för offentlig verksamhet sedan 80-talet, det är dags att vända kolossen och hitta adekvata styrsystem för att framtidens vård ska fungera, det vill jag gärna hjälpa till med. 

Otmane El Abbar

38 år, järnvägsingenjör, Stockholm

Det här är jag: Jag är född 1978 i Marocko. Jag kom till Sverige 2007 och bor i Stockholm. Jag har upplevt alla svåra faser av migrationen i Sverige, från fattigdom och hopplöshet till järnvägsingenjör. Nu jobbar jag som signalingenjör i tvärbanan. Mitt mål är att bygga nytt Sverige. 

Därför kandiderar jag till landstinget: I landstinget jag vill att utbildningsväsendet passar arbetsmarknaden för att bli lättare att få jobb. De små företagen är viktiga för arbetsmarknadens ekonomisk stabilitet. Jag vill se ökade satsningar på lärlingar och yrkeshögskola samt att höja kunskapsnivån i skolor. En hjärtefråga är miljö, landsbygd är viktig och minska CO2 prioriteras genom att stödja all miljövänlig teknologi i Stockholms län.

Karin Fälldin

32 år, landstingspolitiker och statsvetarstudent, Bandhagen

Det här är jag: Jag är född och uppvuxen i Hälsingland men flyttade år 2011 till Stockholm tack vare att jag började arbeta som generalsekreterare för Centerpartiets Ungdomsförbund. Jag har varit medlem i Centerrörelsen sedan jag var 18 år gammal och lägger det mesta av min fritid på politiken. Förutom politik så gillar jag sång och musik, resor, katter och att vara ute i naturen. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag har suttit i landstingsfullmäktige i fyra år och vill gärna fortsätta. Landstingspolitiken är så viktig för att Stockholmsregionen ska fortsätta utvecklas och ligga i framkant på områden som miljö och sjukvård. Jag är utbildad tandhygienist och jobbade en tid på Folktandvården i Kumla. Där väcktes mitt intresse för sjukvårdspolitik och för kvinnors företagande inom välfärdssektorn.

Bernt Grenmyr

53 år, Ingenjör/Pol.kand., Södermalm

Det här är jag: 53 år, Södermalmsbo. Två barn 17 & 21 år. Ursprungligen utvecklingsingenjör hos Ericsson i drygt 20 år men efter en kortare sejour som egenföretagare gick jag som 49-åring med i Centerpartiet och nu har jag precis läst klart en pol kand inom statsvetenskap och nationalekonomi. Läste även förvaltningsrätt och beskattningsrätt då det är centrala områden i våra småföretagares kontakt med myndigheter.

Därför kandiderar jag till landstinget: Min absolut största fråga är att minska det jag vill kalla diskrimineringen av småföretagare i Sverige för att fler ska våga starta företag och i sin tur anställa fler eftersom arbetslöshet bland annat skapar en grogrund för sociala problem. I Landstinget vill jag bland annat ha en bättre sjukvård genom ett ökat fokus på kärnverksamheten och än bättre upphandlingsrutiner.

Gustav Hemming

44 år, miljö- skärgårds- och regionplanelandstingsråd, Kungsholmen

Det här är jag: En positiv, energisk och rutinerad politiker som drivs av miljöengagemang och människors entreprenörskap, kreativitet och förmåga. Jag är född i Bergslagen, studerade i Uppsala och flyttade 2002 till Stockholm. Som landstingsråd sedan 2006 har jag bl.a. drivit fram lyckade tandvårdsreformer, t-banans utbyggnad, pendelbåtstrafik och ett regionalt cykelkansli. Gillar böcker, munspel och katter. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag vill: 1. Fortsätta stärka pakten mellan landstinget, kommunerna och näringslivet för fler bostäder, klimatsmarta transporter och attraktiv, grön, spännande stad. 2. Låta vården bli mer patientanpassad och innovativ så att vi både får bättre hälsa och fler jobb i med-tech och ICT-industrin. 3. Stärka alla våra maritima värden med pendelbåtar, fiskmarknad och bättre kopplingar till vår skärgård.

twitter.com/GustavHemming

Malin Henriksson

30 år, generalsekreterare, Farsta

Det här är jag: Jag är en samhällsintresserad och engagerad person som vill ta mer plats inom politiken i Stockholm. Jag kommer ursprungligen från Norrbotten och mellanlandade i Göteborg där jag studerade juridik innan jag landade i Stockholm. Efter över ett decennium i rörelsen och engagemang inom tre av de fyra förbunden har jag både kunskap om politiken, processen och partiet. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag är intresserad av frågor som rör trafik, stadsplanering, sjukvård och det hade varit intressant att få sitta i landstinget och få en mer övergripande syn och ett större ansvar för hela regionen. Jag tror att jag hade kunnat göra skillnad i landstinget och varit en bra representant för Centerpartiets politik. 

Emilie Johansson

31 år, projektledare, Hägersten

Det här är jag: Skojig och nyfiken! Har flyttat från Fagersta till Stockholm. Är fackligt engagerad och vill gärna påverka där jag kan. Är för en human politik! Kulturintresserad som gör egna filmer. Jag har en bred erfarenhet från civilsamhället – både på lednings- och tjänstemannanivå.

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag vill vara med och utveckla Centerpartiets kulturpolitik! Jag arbetar med kulturfrågor framförallt regionalt i anknytning till samverkansmodellen (där Stockholm ännu inte ingår) och jag ser att det är en viktig del där Centerpartiet behöver bli starkare. Viktiga regionala frågor är lokaler, kulturens spridning, samverkan och långsiktig finansiering för ideella och professionella kulturutövare.

https://www.linkedin.com/in/emiliejohansson/

Johan Järvung

39 år, ekonom, Norrmalm

Det här är jag: Uppvuxen i Skåne formades jag som så många andra i min generation av murens fall och den liberala marknadsekonomins triumf över socialismen. Det visade sig sedermera att historien fortsatte och nya komplexa problem dök upp. Skenande skuldsättning på privat och allmän nivå, global uppvärmning, urbanisering och nya flyktingströmmar är utmaningar jag tror att Centerpartiet har recepten för att möta.

Därför kandiderar jag till landstinget: Stockholm lider av enorma felplaneringar. Transportsektorn är felreglerad och uppmuntrar till ineffektivt resursutnyttjande. Bostadsområden har skapats utifrån en bristande förståelse för hållbarhet och den holistiska staden. Utmaningarna är enorma men går att lösa tack vare stor inflyttning och ökad medvetenhet. Vi måste utnyttja de möjligheter en ökad befolkningstäthet skapar.

twitter.com/jjarvung

Evy Kjellberg

40-talist, lärare i hem- och konsumentkunskap, Älvsjö

Det här är jag: Ledamot Älvsjö stadsdelsnämnd, Brännkyrka församlings KF och KR, ordf. Centerpartiet i Brännkyrka. Vice. ordf. Brännkyrka Hembygdsförening, Stockholms fullmäktige två perioder på 70-talet. Politisk ”allätare” där miljöfrågor, ungdomar och äldres situation, mat-hälsa, valfrihetsfrågor kan nämnas. Tror jag på en sak så driver jag den hårt.

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag har ett mycket stort intresse för samhällsfrågor. Om jag blir vald vill jag försöka påverka utvecklingen av vår kommun, landsting och riket som helhet till det bättre. Jag anser att en valsedel – politisk församling bör spegla valmanskåren. Genom att kandidera hoppas jag, att jag med min livserfarenhet, kan bli en röst för både ung som gammal.

Ing-Mari Laingren

78 år, vård- och omsorgslärare, Älvsjö

Det här är jag: Jag inledde mitt yrkesliv som barnskötare och sjuksköterska, för att senare utbilda mig till vårdlärare med magisterexamen i vårdpedagogik. Under större delen av mitt yrkesliv har jag undervisat på gymnasiets omvårdnadsprogram, där jag under ett antal år även haft religionskunskap, efter en teologie kandidatexamen. Jag är aktiv i Brännkyrka centeravdelning, med främsta intresse för kyrkofrågor. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Hälso-och sjukvård är viktiga frågor. Det är viktigt att sjukvården är lätt tillgänglig och ges på rätt vårdnivå, och därför bör primärvårdens närakuter byggas ut. Vidare bör primärvården öppna mottagning för äldre med hälsosamtal och kontakt med sjuksköterska och andra specialister. Det är viktigt att personalen har en god arbetsmiljö med stimulans och kompetensutveckling. 

Fredrik Lindstål

40 år, entreprenör, Södermalm

Det här är jag: Min främsta egenskap är att jag får saker att hända! Marknader, löptävlingar, odlingar och festivaler är bara några av de stadsutvecklingsprojekt som jag har grundat. Jobb har skapats och platser utvecklats. Jag har också varit verksam politiker i 8 år. Grunden är lagd och jag blickar nu framåt med en dröm om att politiken ska bli mitt verktyg så att vi tillsammans kan bygga våra drömmars stad!

Därför kandiderar jag till landstinget: Efter lärorika år i landstinget är jag fortsatt tillgänglig för nya uppdrag. Med rötterna i Stockholms skärgård vill jag engagera mig i frågor som rör just skärgårds- och sjötrafik. Med en passion för stadsutveckling vill jag även bidra till regionens trafik- och regionplanering. Min passion för ett levande kulturliv består, liksom mitt intresse för att stärka regionens besöksnäring.

www.lindstal.se

Catharina Mann

65 år, konsult, Kungsholmen

Det här är jag: Engagerad person med stort samhällsintresse och breda kunskaper från ledande befattningar på kommunal och nationell nivå. Senast nationellt i utvecklingen av eHälsa. Brinner för ett jämlikt samhälle där människor har tillgång till samhällsservice oavsett var man bor. Det ska också vara enkelt för medborgaren att vara delaktig i samhällsutvecklingen vilket förutsätter utbyggnad av ny teknik.

Därför kandiderar jag till landstinget: Vill se en utbyggnad av hälso- och sjukvården utanför sjukhusen. Ge Primärvården utvidgat uppdrag att samordna patientnära teknik som möjliggör egenvård o skapar inflytande över sin vårdsituation. Onödiga sjukbesök minskar o vården kommer närmare människan.

Märta Martin-Åkesson

25 år, generalsekreterare CUF, Hässelby-Vällingby

Det här är jag: Jag är inflyttad från Kalmar sedan några år tillbaka och har studerat samhällsplanering och nationalekonomi vid Stockholms universitet. Nu jobbar jag som generalsekreterare för CUF, vilket är en fantastisk möjlighet att få ägna min tid åt politik och att få vara med och bygga upp en organisation där alla medlemmar jobbar mot ett gemensamt mål, en mer frihetlig värld. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Mycket behöver fungera över kommungränser och jag intresserade mig mycket för regionala frågor under min utbildning inom Samhällsplanering, främst vad gäller infrastruktur och regionala samarbeten. Det är frågor från ett större perspektiv, men samtidigt nära individen som påverkas i sin vardag. Jag är också övertygad om att det behövs fler liberala tankar inom detta gäng beslutsfattare!

Mathias Mellgren Helge

40 år, ansvarig branschförbundskansliet, Hammarby sjöstad

Det här är jag: Jag är född i Värmland och bor sedan 6 år i Stockholm med min fru och son på 2 år. Min fritid ägnar jag åt min familj och tar gärna en promenad med korvgrillning i skogen, en gofika med kaffe och kanelbulle på stan eller en löptur runt Årstaviken i vårsolen. Min främsta drivkraft är att skapa värde. Jag är övertygad om att entreprenörskap och liberala reformer är lösningen på hållbar utveckling.

Därför kandiderar jag till landstinget: Stockholm växer och i en växande stad måste kollektivtrafik, sjukvård och förlossningsvård fungera. Jag vill kämpa för att Centerpartiet säkerställer att alla stockholmare får snabb och säker vård när de behöver. Att alla barn som kommer till världen får de bästa förutsättningarna. Att kommunikationer fungerar och går att lita på i hela Stockholm så att människor och företag kan röra sig fritt.

Ellinor Moberg

67 år, mat- och miljökonsult, Stureby

Det här är jag: Engagerad samhällsmedborgare för en hållbar värld. Att utbilda och förebygga ger alla chans att utvecklas för framtiden. Gillar att laga mat och baka med lokala, ekologiska råvaror till familj, barnbarn och vänner. Gillar kulturresor i Sverige och världen som berikar det mångkulturella. Gillar trädgårdsskötsel, se frön växa och grönska.

Därför kandiderar jag till landstinget: Vill att fler ska få uppleva ett friskare liv längre genom smart, hållbar samhällsutveckling i Stockholm med sunda bostadsområden, effektiva kommunikationer och god vård/omsorg. Satsa på lokala vårdcentraler med mottagningar efter ålder från BVC till äldre. Hälsokontroller och livsstilssamtal ska ingå i närodlad vård. Smidiga kommunikationer för alla resenärer, särskilt för färdtjänstresenärerna.

Claes Nyberg

46 år, kommunikationskonsult, Södermalm

Det här är jag: Bakgrund bl.a som VD för Friskolornas riksförbund, ordförande för SFS och Stockholm Pride, presschef Lärarförbundet och PR-konsult. Brinner särskilt för skola, mänskliga rättigheter och integration. Ny ordf för centerns HBT-nätverk. Är till vardags senior kommunikations- och PR-rådgivare. Min vision är ett liberalt samhälle där varje individ tar ansvar och upplever frihet, jämlikhet och egenmakt.

Därför kandiderar jag till landstinget: Stockholmsregionen är den snabbast växande huvudstadsregionen i Europa. Det kräver hållbar och långsiktig politik i Landstinget, särskilt gällande infrastruktur och kompetensförsörjning. Därför behöver Centerpartiet få mer inflytande för ökad kollektivtrafik, förbättrad integration och stärkt attraktionskraft både för investeringar och turism. Här har jag kompetens och drivkraft att bidra.

twitter.com/claesnyberg

Maria Paniagua Dachner

36 år, konsult inom projektledning, Kungsholmen

Det här är jag: Jag har mina rötter både på landsbygden och i staden. Mina förfäder var jordbrukare och akademiker genom det lärde jag mig att värdera båda. Själv har jag valt det liv en stad erbjuder och ett akademisk arbetsliv. Med mina erfarenheter vill jag bidra till att Stockholm fortsätter vara en inspirerande stad inom jämställdhet, hållbara miljövänliga lösningar, entreprenörskap och innovation. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag är en tänkande och väl informerad människa och därför kan jag vara pragmatisk i beslutfattande. Mina studier och arbete har bildat mig inom sociala, politiska och ekonomiska fragor, såväl som inom stadsutveckling. Jag vill arbeta för att skapa ett mer dynamiskt landsting, där varje individ kan uppnå sin fulla potential.

Rebecka Pershagen

31 år, kulturarbetare, Lilla Essingen

Det här är jag: Hårt arbetande liberal kulturentreprenör, som brinner för individens frihet. Bakgrund i CUF Sthlm styrelse 2006-07. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Stadsbyggnad, energi, kollektivtrafik, integration är de huvudutmaningar jag ser för oss under nästa mandatperiod. Stockholms län och landsting ska fortsätta ligga i framkant som Sveriges fönster mot världen och där med mig som Stockholmsalliansens kulturpolitiska röst.

www.rebeckapershagen.wixsite.com/home

Foto: Isabelle Pedersen

Nada Quttaineh-Alami

61 år, leg sjuksköterska, Östermalm

Det här är jag: Arbetar som sjuksköterska. Studerat internationella relationer, statskunskap samt informationsteknik vid Göteborgsuniversitet. Debatterar och håller föredrag om Palestina/Israel konflikten. Arbetar som akupunktör. Drev en rättvisehandel butik i Göteborg.

Därför kandiderar jag till landstinget: Med tanke på att jag varit ersättare på Region fullmäktige, ledamot på Hälso o sjukvårdsnämnden (VGR regionen) under 2 mandatperioder blev mitt intresse för sjukvårdsfrågor, äldre o läkemedel, kemikaliehantering på sjukhus tämligen stor.

Hans-Peder Richter

67 år, entreprenör/affärsängel, Matteus

Det här är jag: Jag är en 67 årig entreprenör och affärsängel som brinner för att se start-ups och andra entreprenörer växa och komma på fötter. Är gift och har två söner som är 'på banan' och har även fyra barnbarn och två 'bonusbarnbarn' som jag gärna umgås med mellan uppdrag. Är intresserad av omvärlden, historia, litteratur och cykling.

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag är engagerad i vårdfrågor sedan min tid som ekonomichef på Huddinge Universitetssjukhus, bl a som ordförande i HSA (Hela Sveriges Assistans) och Magelungen AB. Jag har sett från 'insidan' hur ineffektivt Landstinget styr sina enheter (sjukhus), och sett hur privata alternativ med bra ledning och styrfilosofi kan påverka effektiviteten (effekt för brukare) och kvaliteten i positiv riktning. 

linkedin.com/in/hansrichter/

Björn Rydstedt

65 år, entreprenör, Hässelby

Det här är jag: Bagarson från Hässelby V-stad. Civilekonom, Uppsala universitet och multientreprenör. Livskamrat Ann sen gymnasiet (St:Jacobi)1968. 2 grabbar Mattias och Gustav. Har alltid varit politiskt intresserad, men tiden har inte räckt. Entreprenör inom telekom, IT, flyg, fastigheter, kreditchef på bank. Senare år start-ups som investerare, rådgivare och styrelsejobb. Fotbollsfreak och spelar golf.

Därför kandiderar jag till landstinget: Vill att Stockholm och Mälardalen fortsätter resan att utveckla Europas bästa region att bo, arbeta och leva i. Frågor jag brinner för: -Boende -Regionplanering -Framåtblickande trafiklösningar -Kollektivtrafik, cyklar och båtar -It-infrastruktur -Världsledande högskolor och forskning -Låta start-ups, innovationer och kapital mötas -Meningsfull fritid -Stötta föreningslivet -OS 2026

twitter.com/bjornrydstedt

Göran Råsmar

69 år, agronom, Vasastan

Det här är jag: Jag kandiderar till Landstinget och kommunen, bor i Vasastan. Uppvuxen på lantbruk i Småland, där intresset för djur-, miljö- och samhällsfrågor grundlades. Arbetat som agronom med rådgivning och förebyggande djurvård till länets bönder. Senast under min yrkeskarriär arbetade jag med sakförsäkring, inkl. tio år som ekonomichef. Numera är huvudfokus förebyggande sjukvård och landsbygdsfrågor. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Har under mandatperioden varit aktiv inom centerns landstingsgrupp, ersättare i fullmäktige samt i beredningen för akutsjukvård. Jag vill främst påverka inom landstingets kärnområde sjukvård och inom skärgårds-, landsbygds- och trygghetsområdet. Särskilt mycket brinner jag för förebyggande insatser som kan hålla tillbaka sjuklighet och därmed samhällets galopperande sjukvårdskostnader.

Daniel Sallmander

35 år, student scenkonstproduktion, Stockholms Dramatiska Högskola, Södermalm

Det här är jag: Efter nio år som frilansande kulturarbetare är jag hösten student vid Stockholms Dramatiska Högskola. Jag brinner för kultur-, stadsbyggnads- och infrastrukturfrågor. Mina erfarenheter sträcker sig över offentlig, privat och ideell verksamhet. Den röda tråden genom mina engagemang har varit att jag aldrig slutat tro på den fria människan och jag kämpar mot tyckare som sorterar in henne i system.

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag brinner för kulturen, såväl i makroperspektiv där partiets plattform lämnar mer att önska, liksom i närodlade frågor tex gällande landstingets bidragshantering och aktörers villkor. Med egen erfarenhet från att söka offentliga medel liksom att agera privat finansiär via PostkodLotteriet tror jag mig besitta såväl sakkunskap som nätverk för att diva kulturfrågor.

Andreas Sallmunds

34 år, egen företagare, Kungsholmen

Det här är jag: Precis som många andra stockholmare, är jag hitflyttad. Min gotländska dialekt lyser igenom när jag öppnar munnen trots att jag bott här i fem år. Jag bor på Kungsholmen med min sambo. Jag driver eget företag när jag inte engagerar mig politiskt. Jag är 34 år och har testat att jobb administrativ, fysiskt och med service. Politik har alltid varit ett intresse hos mig och jag vill göra skillnad. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Sjukvården ska vara tillgänglig för alla och alltid. En enda säng i korridoren är ett misslyckande. En enda dags längre väntetid än utlovat är för länge. Vi måste ha en vision om ett perfekt sjukvårdssystem, det förtjänar Stockholm skattebetalare. En bra början att vi skall låta vårdpersonal ta hand om patienterna och inte administrationen. 

www.andreassallmunds.com instagram.com/a_sallmunds/

Anna Sandström

29 år, ledarskribent, Kungsholmen

Det här är jag: Mitt namn är Anna Sandström och jag jobbar som ledarskribent. Mitt samhällsintresse fick mig att flytta till Stockholm för tre år sedan. Jag har en lång bakgrund inom Centerrörelsen, bl.a. som ordförande för Centerstudenter. Jag tycker om att arbeta för ett högre syfte och att lära mig nya saker. Fritiden ägnas åt ideellt engagemang i olika former. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag brinner särskilt för civilsamhället och dess oberoende från offentliga pekpinnar, frihet från byråkrati och ett tryggt samhälle. Jag vill arbeta för att förbättra krångliga system oavsett om det handlar om brister vid journalöverföring, statliga subventioner som slår ut privata alternativ eller bidrag som hindrar folk från att att arbeta. 

twitter.com/sandstrom_

Christian Schlater

48 år, jurist, egenföretagare, Kungsholmen

Det här är jag: Jag är en samhällsengagerad förälder till två barn. Som person präglas jag av ett rättspatos, ett faktabaserat synsätt och en grundläggande syn om att vi kan bygga ett gott samhälle om vi ger möjlighet till människor att kunna bidra efter bästa vilja och förmåga. Fritiden ägnar jag åt familjen, spela musik och att engagera mig i olika ideella föreningar.

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag vill se till att SLL på ett effektivt sätt hushåller med resurser genom att bidra med juridiska kunnande i frågor om upphandling, avtalsrätt mm. En fungerande kollektivtrafik och en god tillgång till kvalificerad vård är en förutsättning för att få vardagen att fungera för många. Därför måste SLL bemöda sig med att leverera tillräcklig volym av hög kvalitet till långsiktigt rimlig kostnad.

Erik Sihlberg

37 år, egenföretagare, Skärholmen

Det här är jag: Jag heter Erik Sihlberg och har varit företagare sen 2004. Jag har examen i såväl miljökemi som int. relationer, och etablerar för närvarande en miljökonsultfirma. Jag är inne på en politisk resa som började kring FRA-debatten och som nu tagit mig till en andra valrörelse med C. Vi har verkligen hittat något i hur vi nyfiket kombinerar individuell frihet, säkerhet, miljö och humanism!

Därför kandiderar jag till landstinget: Det finns mycket att ta tag i inom SLL, men främst ser jag möjligheter att ytterligare jobba med miljöfrågor och lösa upp regionala knutar inom infrastruktur som står i vägen för den gröna urbana region vi centerpartister så gärna vill se. Det offentliga ska inte bygga staden, men väl ta bort hinder och dealbreakers som står i vägen för andra. Jag tror att jag kan bidra med något i den processen.

twitter.com/eriksihlberg sihlberg.se

Monica Slama

56 år, verksamhetsstrateg, Södermalm

Det här är jag: Jag är född och uppvuxen i Stockholms förorter. Mitt fokus är riktat framåt - det är det som ligger framför oss som vi kan påverka. Min dröm som barn var att bli bonde men istället drogs jag med i den offentliga expansionen på 80-talet. Det har gett mig spännande år i Stockholms stad i olika positioner på olika förvaltningar och bolag ofta nära politiken. Det inspirerar mig nu att byta sida. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Landstingets politikområden med fokus på näringsliv/innovationer och psykisk ohälsa ligger mig varmt om hjärtat. Jag ser stor potential i att driva näringsliv/innovationsutveckling i länet både för landstingets verksamheter, för kulturnäringarna och för näringslivet i stort samt att förbättra förutsättningarna för en ökad psykisk hälsa genom förebyggande arbete och för de som har drabbats.

Daniel Sunesson

38 år, banktjänsteman, Kungsholmen

Det här är jag: Jag är smålänning, flyttande till Stockholm 2001 men skorrar fortfarande på mina rrr. Mitt liv består av sambo och hund, jobbet på Swedbank, Centerpartiet, landstinget, Studieförbundet Vuxenskolan och SvKyrkan. Jag älskar kultur, natur, friluftsliv och att resa. Vår skärgård är ju given, men också de skandinaviska fjällen är underbara, liksom att dra iväg till t ex det magiska och spännande Japan

Därför kandiderar jag till landstinget: Arlanda måste utvecklas som kommunikations-, näringslivs- och företagsnav för att regionen ska kunna växa internationellt. Här måste SLL ta starkt grepp om utvecklingen så den sker hållbart, tillgängligt och innovativt. Framtidens hälso- och sjukvård måste digitaliseras, komma närmare medborgaren och bli mer förebyggande genom hälsoarbete: Motion, närproducerad livsmedel och utbildning i hälsa.

Jonathan Svensson

31 år, revisor/auktoriserad revisor, Bromma

Det här är jag: Jag är 31 år och boende i Bromma. Jag flyttade till Stockholm från Hälsingland där jag vuxit upp för att studera på universitetet för 12 år sedan och har läst företagsekonomi och engelska på Stockholms universitet. Under studietiden var jag engagerad i Centerstudenters avdelning i Stockholm. Jag arbetar sedan fem år tillbaka som revisor specialiserad på kommunal sektor.

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag kandiderar till landstinget för att det i min mening är den demokratiska nivå som sitt något undanskymda rykte till trots ofta ligger medborgaren närmast, oaktat om det gäller kollektivtrafik eller val av närakut. I mitt yrke arbetar jag löpande med landstingets tjänstemannaorganisation, som kandidat önskar jag bygga en grund för ett engagemang i den politiska organisationen.

Dan Tilert

40 år, civilingenjör, tekn licentiat, Bromma

Det här är jag: När jag gick med i C trodde jag att jag mest skulle prata skatter och infrastruktur, men med tiden har det mer och mer blivit försvars- och säkerhetspolitik, till följd både av omvärldsutvecklingen och att jag arbetar med försvaret - jag är i dag projektledare på FMV. Min motionshistorik i distriktet avslöjar dock även andra intressen, från järnväg och läkemedelslagstiftning till, ja, skatter.

Därför kandiderar jag till landstinget: Landstinget – ofta bortglömt mellan kommun och riksdag, men med flera viktiga och svåra frågor. Själv är jag mest aktivt och i första hand intresserad av trafikfrågor. Ett års arbete i järnvägsbranschen har inte gjort mig till expert, men något ska det säkert hjälpa. Ska jag gissa tror jag att underhåll och anpassningar inför klimatförändringar kan vara områden i behov av lite extra uppmärksamhet.

dantilert.se twitter.com/DanTilert facebook.com/DanTilertPolitik

Christina Wainikka

48 år, jur dr/MBA, Södermalm

Det här är jag: Jurist med passion för innovation och företagande. Politikens roll är att ge vingar åt människans förmåga. Politik ska tjäna till att ge möjligheter, inte skapa inlåsningar. Alla människor är mångfacetterade och detta är en enorm styrka, inte ett problem. Alla behövs och har en roll att fylla. Oavsett om man är lantis eller stockholmare, oavsett om ens efternamn ständigt stavas fel eller rätt. 

Därför kandiderar jag till landstinget: Landstingets frågor är de som många lyfter som allra viktigast, inte minst vården. Här finns också starka krafter som vill begränsa möjligheter att låta entreprenörer hitta nya lösningar. Jag vill se en bra vård, oavsett vem som är huvudman. 

wainikka.se

Cecilia Wemming

34 år, entreprenör, Södermalm

Det här är jag: Jag heter Cecilia, bor på Södermalm och är till vardags vd för ett nystartat bostadsbolag. I hela mitt yrkesliv – varesig det varit som tjänsteman hos Centerkvinnorna, som liberal ledarskribent eller politisk PR-konsult – har jag stävat efter grön samhällsutveckling. Alltid med kommunikationen som verktyg. Jag är nu redo att med kraft utveckla det engagemanget i ett politiskt förtroendeuppdrag.

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag älskar Stockholm och tycker frågor som rör regionplanering och transportsystem är både roliga, intressanta och viktiga. Stockholmsregionen skulle kunna bli en global inspirationskälla som världens mest välmående och samtidigt gröna storstadsområde. I en sådan strävan vill jag ta ett politiskt ledarskap. Därtill vill jag säkerställa att personalen i SLL trivs och mår bra på sina arbetsplatser.

www.popuphouse.se

Thomas Wihlman

67 år, fil.dr och kulturjournalist, Södermalm

Det här är jag: Fil. dr i arbetslivsvetenskap och innovation, kulturjournalist, mångårig erfarenhet av ledning och utvecklingsarbete inom offentlig sektors välfärdstjänster. Politisk verksam under 1980– och 1990-talet, då uppdrag i Uppsala kommun, medlem i centerpartiet sedan 2015. Intresserad av musik, konst, design och släktforskning. Gift, tre bonusbarn, tre bonusbarnbarn och hund - men inte bilägare.

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag vill bidra med mina kunskaper och erfarenheter från forskning och ledning av välfärdstjänster så att dessa utvecklas, förnyas och är effektiva. Det är också viktigt med fler äldre i politiken, att vi lyssnar på behoven hos dem som behöver välfärdstjänsterna men även att medarbetarna får bidra med sina kunskaper och erfarenheter till utvecklingen. Prioriterat för mig är också kulturområdet.

Erik Östman

69 år, egen företagare, Jakobsberg Järfälla

Det här är jag: Jag har jobbat politiskt under två mandatperioder för Centerpartiet och vill fortsätta göra skillnad. Bor i villa Jakobsberg med hustru och en son. Har arbetat på Ericsson i 30 år och är numera pensionär, men driver samtidigt eget företag i IT branschen och Limousine service. Har en mindre skogsfastighet i Gävle där jag gillar att koppla av i skogen, med jakt och skogsvård Lite segling på sommaren

Därför kandiderar jag till landstinget: Jag har några prioriterade områden som jag brinner för och vill fortsätta driva i landstinget: Att verka för det dricksvatten vi har ska renas från medicinrester, mikroplaster och påverkan av gödningsmedel, så att vi kan erbjuda våra barn och barnbarn lyxen av att kunna dricka rent vatten direkt ur kranen. Att jobba för att förbättra luftkvaliteten, så att luften vi andas inte försämras över tiden.

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.