Kandidater - riksdagsvalet

Här presenteras våra kandidater. Kandidaterna presenteras i alfabetisk ordning. Längst ner på denna sida hittar du medlemsomröstningen.

Abir Alsahlani

40 år, projektledare, Hägersten

Det här är jag: Arbetsam, principfast småbarnsmamma med nära till skratt och stor empati. Med kärlek till varje människas rätt och lika värde, och till Sverige, min fristad som ensamkommande flyktingbarn, engagerar jag mig politiskt. Allt detta och lite till gör att jag har hjärtat på rätt ställe och huvudet på skaft.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag kandiderar till Sveriges riksdag för att tillsammans med Stockholmscentern flytta fram våra positioner i utrikespolitiska frågor. Sverige kan göra mer för freden och den fria handeln. Jag ämnar använda mina internationella nätverk och positioner för att nå ut med vår politik. När världen präglas av ostabilitet, får vi inte glömma att uppmuntra alla framsteg som också görs. 

twitter.com/Abiralsahlani

Alfred Askeljung

26 år, civilingenjörsstudent, Hammarbyhöjden

Det här är jag: Jag heter Alfred Askeljung och är 26 år gammal. Jag är inflyttad från den sörmländska landsbygden och bor i Hammarbyhöjden med min fästmö Joanna och vår hund. Jag studerar teknisk fysik på KTH, arbetar för Centerpartiet i landstinget, har varit förbundsordförande för Centerstudenter och suttit i Centerpartiets partistyrelse. Jag har varit aktiv i CUF, nordisk politik och arbetat som yrkessoldat.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och måste kunna växa utan onödiga hinder för bostadsbyggande, företagande eller arbetskraftsinvandring. Jag vill lyfta Stockholmsregionens villkor i riksdagen och inom Centerpartiet. Jag vill utveckla ny centerpolitik för fler bostäder, sänka skatterna och hålla Sverige säkert från yttre hot samtidigt som vi skapar ett grönt och klimatneutralt samhälle.

alfred2018.se twitter.com/alfredaskeljung facebook.com/alfredaskeljungC

Daniel Bartenius

26 år, specialistofficer, Hässelby-Vällingby

Det här är jag: Liberal yrkesmilitär från Stockholm som brinner för försvars och utrikespolitik.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag vill använda mina yrkeserfarenheter från bland annat utlandstjänst i Afghanistan och Mali för att stärka Centerpartiets försvars och utrikespolitik. Med den senaste tidens utveckling i det svenska närområdet behövs det nya tankar på hur Sveriges försvars och utrikespolitik ska formas. Det kan jag bidra med.

Stina Bengtsson

44 år, kommunikatör/pressekreterare, Aspudden

Det här är jag: Ideologiskt driven liberal med engagemang för alla människors lika rätt och värde. Stolt över att ha bidragit till papperslösas rätt till vård, sprututbyte i Stockholm och Origo, Stockholms resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Drivs av att fortsätta påverka och förändra. Jag vill stoppa de rödgrönrosas inskränkningar i valfriheten. Så kan vi säkra allas lika möjligheter.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Att påverka och förändra i Stockholms stad har gett mersmak. Centerpartiet har blivit profilerat i framför allt bra hårda frågor, men nu är det dags att vi även är tydligare i de mjuka. Vi har en fantastisk socialpolitik och en migrationspolitik som är oslagbar. Jag vill, tillsammans med andra drivna centerpartister, göra Sverige mer öppet och bra för alla som bor här och som vill komma hit.

twitter.com/stinabengtsson

Angeles Bermudez-Svankvist

53 år, utvecklare MIG/fd GD/VD hälsosjukvård, Södermalm

Det här är jag: Flyttade till Sverige vid 16 års ålder till Alby i Botkyrka. Gick Naturlinjen och utbilda mig till Tandläkare på KI. Har ett stort engagemang för samhällsfrågor. Fick tidigt chefsuppdrag, utreningsuppdrag, ledamot i olika styrelser från privatsektor till frivilligorg. Har stort engagemang i ungdomsfrågor. Brinner för ett rättvist demokratiskt samhälle där människors lika rätt är i fokus.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Har erfarenhet av samhällsbärande uppdrag inom olika samhällsektorer, offentligt/privatnäringsliv/olika branscher, god kunskap om hur våra välfärdsfaktorer påverkas av samhällets utv.möjligheter där arbetsmarknad/migration/integration/utbilning/hälsa skapas när företagandet o näringslivet ges möjlighet till utveckling. Har bred kunskap av skola, vård, omsorg, brinner för ungas möjligheter till utv. 

Anders Bjers

50 år, kommunikatör, Östermalm

Det här är jag: Västkustkille som hittat hem i C. Jag är kommunikatör, företagare och statsvetare med erfarenheter från start-ups till statlig kommission. Far till tre enastående döttrar och make till en fantastisk fru. Älskar att se människor växa. Jag vill bidra i valet 2018 med all min kapacitet och mina förmågor. Vill lyssna till väljare och utveckla politik för vår hållbara framtid. Sverige är mer med C!

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag vill arbeta för ett Sverige som genomsyras av hållbarhet. Företag är del i att lösa samhällsutmaningar och har de bästa förutsättningarna för att skapa nya jobb. Jag vill se människor engagera sig i det lilla för att påverka det stora. Jag vill arbeta i Riksdagen för C och att vi möter samhällsomvandlingar med proaktiv politik och värderingar som sätter människans behov och möjligheter först.

Malin Björk

47 år, jurist, Östermalm

Det här är jag: Först nyhetsjournalist, sen jurist. Har jobbat flera år som åklagare i västra Stockholm, något som gett god inblick i den tuffa problematiken i några av våra mest utsatta områden. Sedan ett år tillbaka jurist på Konkurrensverket med särskilt intresse för konkurrensstörande offentlig verksamhet. Tycker om att resa i Europa, särskilt till Lissabon och lär mig just nu portugisiska.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Gick med i C efter valet 2010, som en direkt reaktion på Sverigedemokraternas inträde i riksdagen. Det som på sistone hänt i vår omvärld gör att jag aktivt vill bidra till att försvara de värderingar som genomsyrar vårt parti, och utveckla en liberal politik som inger hopp och framtidstro i en tid full av utmaningar, särskilt på områden som rör trygghet, företagande och arbetsmarknad.

Caroline Blomberg

53 år, tjänsteutvecklare av digitala tjänster och utställningsansvarig på Arbetsförmedlingens Innovationscenter, Norrmalm

Det här är jag: Idag jobbar jag med digitala innovationer; hackathons, Virtual Reality, robotar, Artificiell Intelligens och appar. Vi på Innovationscenter visualiserar framtidens arbetsmarknad genom att göra prototyper, låta våra kollegor och kunder prova på dem och fånga upp de tankar som väcks. Jag har studerat på Agronomlinjen, varit egenföretagare, anställd privat och nu på myndighet. Jag vill göra skillnad.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag kandiderar till Riksdagen för att jag driva äldrefrågor. Jag vill att äldre skall få ett större utrymme i samhället. Att de skall anses som kunskapsbärare och erfarenhetsbanker. Min vision är att det skall vara positivt att bli äldre även när man behöver hjälp och stöd. Ingen skall behöva vara rädd för bli beroende. Jag ser att digitala innovationer kommer förstärka trygghet och livskvalitet.

twitter.com/centercaroline

Fredrik Bojerud

46 år, kanslichef, Kungsholmen

Det här är jag: En mångsysslare med en ganska bred politisk erfarenhet. Jobbar som kanslichef på Rikshemvärnsrådet. Frilansar som programledare på Rockklassiker och Vinyl FM. Är kompanichef i Hemvärnet. Har varit kanslichef för C i landstinget och stadsdelsnämndsordförande i Hässelby/Vällingby 2010-2014. Ingick i valledningen för C i Stockholm 2010 och 2014. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag önskar vara med och påverka framförallt försvarspolitik och/eller rättspolitiken. Målet är att både den upplevda och faktiska tryggheten i vårt land ska öka. Även i så kallade utanförskapsområden.

twitter.com/bojerud

Maria Bojerud

52 år, administratör, Hässelby villastad

Det här är jag: Varm, nyfiken, glad och engagerad är ord som beskriver mig. Jag har en förmåga att se och lyfta människor omkring mig och få dem att växa. Respekten för individen och att möta människor där de är gör att jag har lätt att skapa goda relationer. Jag arbetar idag som administratör på Centerpartiet och är nämndeman i Förvaltningsrätten. I Hässelby Villastad bor jag tillsammans med mina två ungdomar.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Vi behöver en miljö och ett klimat i balans. Därför vill jag bidra till ett grönare, klimatsmartare Sverige där det ska vara lätt att välja de bästa miljöalternativen med hjälp av morötter snarare än piskor. Med en tydlig humanistisk värdegrund vill jag ge människor friheten att välja själva, men också värna omsorgen om de mest utsatta. Vi behöver se människor som möjligheter och inte problem!

Maja Boström

35 år, kommunikationskonsult, Kungsholmen

Det här är jag: Pragmatisk och rak kommunikatör med hjärtat i Centerpartiet, medlem sedan 02, aktiv av och till. Uppvuxen i Umeå, numera djupt rotad på Kungsholmen med sambo och två småbrudar. Älskar att leka med både mina och andras ungar, äta gott med vänner samt att arbeta kreativt och effektivt på jobbet. Gillar att stöta och blöta, diskutera och resonera, oftast utifrån en tydligt liberal kompass. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Centerpartiets politik måste få större inflytande i vårt land. Jag vill att våra gröna liberala idéer får genomslag för ett varmt och välkomnande Sverige. Här ska människor och företag utvecklas med så få byråkratiska barriärer som möjligt. Maktens tro på medborgarna och medborgarnas förtroende för makten är avgörande för ekonomisk tillväxt. Bland annat.

twitter.com/MajaBostrom

Maria Brogren

42 år, energi- och miljöchef, tekn dr, Enskede

Det här är jag: Jag är en bonddotter, tvåbarnsmamma och fd solenergiforskare som älskar politik och kommunikation. Har jobbat på bl a Energimyndigheten och Näringsdepartementet, och är nu energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier (branschorg.). Jag vill bidra till ett hållbart samhälle. Har bra koll på byggfrågor, energi, miljö och klimat. Är även intresserad av företagande, forskning och utbildning.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag vill bidra till ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart Sverige där det lönar sig att arbeta, där det är lätt att driva företag, där alla kan hitta en bostad, där det är enkelt och lönsamt att agera miljövänligt, där människor känner sig trygga, där kvaliteten i vård, skola och omsorg är god, där alla får bidra utifrån sin förmåga och där vi tar hand om alla utifrån deras behov.

twitter.com/mariabrogren

Anne-Christine Carlberg

56 år, jur.kand handläggare, Östermalm

Det här är jag: Jag är glad och samhällsintresserad skribent/debattör som värnar om miljön, företagande och ekologisk mat. Vice ordf i STH CK och nämndeman. Brinner för rättvisa jämlikhet och åldersdiskrimenring. F D egenföretagare nu statsanställd.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag vill göra skillnad och har utbildning/kompetens att sätta mig in i olika ämnen.

twitter.com/ACCarlberg

Maria Christiernin

53 år, Senior Scientist/PhD, Älvsjö

Det här är jag: Jag är en passionerad strategiskt lagd analytiker och entreprenör som gillar utmaningar. Är infödd Stockholmare, bott 7 år utomlands och är van att jobba med folk från hela världen. Innan jag började plugga vid 28 jobbade jag med allt från städa trappor till att vara köksmästare. Efter studier på KTH jobbar jag nu som specialist i processanalytisk kemi på ett globalt läkemedelsbolag.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag vill vara med och arbeta för att göra Sverige och världen till ett bättre ställa att leva på för alla. Integration- och jordbruksfrågor engagerar mig samt att skapa förutsättningar för kostnadseffektiv och hög kvalitet inom vård, omsorg och utbildning. För mig är ärlighet och en inre kompass som talar om vad som är rätt och fel en politikers viktigaste egenskaper. 

Otmane El Abbar

38 år, järnvägsingenjör, Stockholm

Det här är jag: Jag är född 1978 i Marocko. Jag kom till Sverige 2007 och bor i Stockholm. Jag har upplevt alla svåra faser av migrationen i Sverige, från fattigdom och hopplöshet till järnvägsingenjör. Nu jobbar jag som signalingenjör i tvärbanan. Mitt mål är att bygga nytt Sverige. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Som kandidat till riksdagen med invandrarbakgrund vill jag vara med och styra Sverige. Jag vill se Sverige som ledande inom utbildning, integration, trygghet, vård och infrastruktur. Att skapa nya megacity i Sverige är enda lösningen för att fördela tillgångar och mänskliga resurser i hela landet och som kan ge automatisk lösning till arbetslöshet, bostadskris och belastningen på sjukvård.

Jonas Ekström

41 år, överläkare/verksamhetschef, Kungsholmen

Det här är jag: Uppväxt i Sala, Västmanland. Politiskt intresserad sedan ungdomen och då CUF-medlem under en kort period. Bestämde mig efter ett sjukhusbesök vid 4 års ålder att jag ville bli läkare, i en familj utan lång tradition av universitetsstudier. Sedan 2001 bosatt i Stockholm med min sambo Mathew och franska bulldogen Hugo. Kreativ. Analytisk. Social. Diplomatisk. Pedagogisk. Pragmatisk. Körsångare.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag drivs av att göra livet bättre för människor. Globalisering, automatisering och folkvandringar utmanar våra sinnen och ställer krav på förändringar av vårt samhälle. Med mina erfarenheter som läkare och chef inom offentlig förvaltning vill jag hjälpa till att bygga framtidens Sverige: Öppet. Liberalt. Grönt. Ett Sverige där vi tar hand om varandra och alla får möjlighet att växa.

twitter.com/DrEkstrom www.jonasekstrom.nu

Andreas Fogelqvist

35 år, småföretagande, Hägersten-Liljeholmen

Det här är jag: Jag är en 35-årig småföretagare och småbarnsförälder från en småort på västkusten. Idag stockholmare sedan 10 år och bosatt i Aspudden. Jag har under många år arbetat mellan offentlig och privat sektor, både för intresseorganisationer och som företagare inom kommunikation, opinion och event. På fritiden reser jag gärna med familjen, tränar badminton eller njuter av ett glas vin i gott sällskap.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag vill bidra med mitt engagemang och mina erfarenheter i de utmaningar samhället står inför. Som småföretagare brinner jag för enklare regler, färre tillväxthinder och ett bättre företagsklimat. Som småbarnsförälder vill jag värna valfriheten, inte minst inom familj- och skolfrågor. Jag tror på ett öppet, jämställt och välkomnande Sverige som står upp för asylrätten och människors lika värde. 

Johan Fälldin

35 år, politiskt sakkunnig, Bandhagen

Det här är jag: ‪Småbarnsfar med rötterna i Närke. Medlem i Centerrörelsen sedan 1996. Före detta journalist. Ersättare i kommunfullmäktige och politiskt sakkunnig på Centerpartiets riksdagskansli. Intresserad av samhällsbyggnadsfrågor, ideologi, utrikes-, försvars och jobbpolitik, bland annat. Gillar att fotografera och anser att miljö- och klimatfrågorna är helt avgörande för mänsklighetens framtid.‬

Därför kandiderar jag till riksdagen: Många av de frågor jag brinner för avgörs helt eller delvis i riksdagen. Och jag har god insikt i hur riksdagsarbetet går till. Det är viktigt att driva på för reformer nu och för framtiden.

twitter.com/johanfalldin

Foto: Fredrik Persson

Karin Fälldin

32 år, landstingspolitiker och statsvetarstudent, Bandhagen

Det här är jag: Jag är född och uppvuxen i Hälsingland men flyttade år 2011 till Stockholm tack vare att jag började arbeta som generalsekreterare för Centerpartiets Ungdomsförbund. Jag har varit medlem i Centerrörelsen sedan jag var 18 år gammal och lägger det mesta av min fritid på politiken. Förutom politik så gillar jag sång och musik, resor, katter och att vara ute i naturen.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Centerpartiet behövs i rikspolitiken kanske mer nu än någonsin tidigare. När övriga partier vänder kappan efter vinden står Centerpartiet stadigt kvar i värderingarna om öppenhet, frihet och individuellt ansvar. Oavsett om vi efter valet ingår i ett regeringsunderlag eller kämpar i opposition, vill jag vara med och bidra till ett bättre och medmänskligare samhälle i hela landet.

Anthon Gyllensten

26 år, sociologistuderande och styrelseledamot i HaningeCentern, Haninge

Det här är jag: Jag är en handlingskraftig, ambitiös och hoppfull person som tror att frihet är människans bästa styrka. När jag inte är politiker, tränar jag på gym och umgås med mina vänner. Jag har studerat juridik och tror att sociologi passar bra till min juridiska utbildning, inte minst som politiker, lagstiftare eller kommunalråd.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Sverige behöver ledarskap, Svergie behöver Centerpartiet. Jag tror också att de behövs flera olika personer, med olika bakgrund och utbildning i Centerpartiets framtida riksdagsgrupp. Därför kandiderar jag till riksdagen. Dels för att få igenom centerförslag i kammaren. Jag skulle vilja jobba med både säkerhetsfrågor och sociala frågor, även frågor av allmänpolitiska slag står mig nära om hjärtat.

www.anthongyllensten.se

Johannes Harlevi

39 år, advokat, Kungsholmen

Det här är jag: Gotländsk stockholmare som bott i stan i snart 15 år. Till yrket advokat, till personen samhällsintresserad miljövän som försöker sträva efter såväl ekonomisk som ekologisk hållbarhet. Diskussions- och debattlysten, gillar saklighet och fakta men tycker samtidigt att man kan skoja om det mesta. Spelar tennis, läser, reser och tillbringar ledig tid på sommarstället på Gotland.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Att kandidera är att ta ställning. Att visa att man står (upp) för någonting. Att kandidera är också att vilja vara med och påverka, att försöka göra skillnad och vara en aktiv del av morgondagens Centerparti och framtidens Sverige. Det är vad jag vill!

www.johannesharlevi.se

Johan Hedin

47 år, riksdagsledamot, Sköndal

Det här är jag: Tillsammans med fru och tre hundar bor jag i ett litet radhus i Sköndal, precis intill Drevviken. Mat och dryck är stora intressen, liksom jakt och friluftsliv. Musiken har alltid varit en viktig del av livet och jag finner både glädje och själslig återhämtning i att spela bas i countrybandet Men in Shoes. Bakgrund som småföretagare, något som jag tror är nyttigt att ha med sig in i politiken. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Politiken är viktigare än på länge. Demokratins själva kärna, öppenheten mot omvärlden och centrala fri- och rättigheter är idag under stark press. Vi som står för liberala principer måste vinna debatten gång på gång och vi får aldrig släppa taget. Detta kämpar jag för som ledamot i riksdagens justitieutskott och jag söker ditt mandat för att fortsätta utveckla goda svar på dessa svåra frågor. 

johanhedin.se www.facebook.com/johan.hedin.71 twitter.com/JohanHedin_PLC

Hannes Hervieu

27 år, pressekreterare hos Annie Lööf, Hammarby sjöstad

Det här är jag: Fröet till mitt politiska engagemang började gro under uppväxten på Söder. Det slog ut som Centerstudenters förbundsordförande och pressansvarig på Centerpartiets kansli i Europaparlamentet. Nu vill jag att det ska fortsätta växa med er. På dagen Annie Lööfs pressekreterare och på kvällen Sjöstadsbon som vill att middagar ska vara långa, hus höga och människor precis som de vill. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: För stoltheten med en matlåda i kylen och ett jobb att gå till. För tryggheten att kunna gå hem säkert på kvällen. För fler inflyttningsfester och färre bilbränder. För friheten att välja skola till barnen. För självklarheten att välja husläkare till sig själv. För att bidra till att Centerpartiet fortsätter vara kraften för medmänsklighet och framtidstro. För ett nytt ledarskap för Sverige. 

twitter.com/hanneshervieu

Kristin Jacobsson

40 år, politiskt sakkunnig, Kungsholmen

Det här är jag: Jag är en person med brett engagemang i politiken, allt från lokalt på Kungsholmen och engagemang i distriktsstyrelsen i Stockholm stad, till tjänstemannanivå för Centerpartiet i Riksdagen. Dessutom är jag engagerad i Centerkvinnorna. De frågor jag kan bäst är krisberedskap och försvar. Älskar stora städer, att resa och hästar. Jag har två små barn, dom äger mitt hjärta. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Världen befinner sig i ett mer skakigt läge än på länge. Svensk krisberedskap, försvar och internationellt samarbete är jätteviktigt att utveckla nu. Jag har många idéer på hur detta kan göras och det är dessa frågor jag brinner för. Det här är frågor som drivs bäst på nationell nivå och jag tror att min långa erfarenhet är värdefull här. Därför kandiderar jag till Riksdagen. 

twitter.com/eva_kristin77

Emilie Johansson

31 år, projektledare, Hägersten

Det här är jag: Skojig och nyfiken! Har flyttat från Fagersta till Stockholm. Är fackligt engagerad och vill gärna påverka där jag kan. Är för en human politik! Kulturintresserad som gör egna filmer. Jag har en bred erfarenhet från civilsamhället – både på lednings- och tjänstemannanivå.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag vill vara med och utveckla Centerpartiets kulturpolitik! Jag arbetar med kulturpolitiska frågor och jag ser att det är en superviktig del där Centerpartiet måste bli starkare. Viktigt med bättre balans mellan storstad och landsbygd gällande tillgången till och möjligheten att utöva kultur. Centralt att skapa bra förutsättningar & stötta både regioner & kommuner att bli bättre på kultur.

linkedin.com/in/emiliejohansson/

Johan Järvung

39 år, ekonom, Norrmalm

Det här är jag: Uppvuxen i Skåne formades jag som så många andra i min generation av murens fall och den liberala marknadsekonomins triumf över socialismen. Det visade sig sedermera att historien fortsatte och nya komplexa problem dök upp. Skenande skuldsättning på privat och allmän nivå, global uppvärmning, urbanisering och nya flyktingströmmar är utmaningar jag tror att Centerpartiet har recepten för att möta.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Sveriges välstånd bygger på export av varor och tjänster samt maximalt utnyttjande av de resurser som skapas. Ett företagarvänligt näringsliv är nödvändigt men inte tillräckligt för att Sverige ska blomstra. Sverige måste satsa mer på utbildning, innovationer, smart design och hållbarhet och fortsätta att vara en förebild internationellt på dessa och andra områden. Tankeledarskap är framtiden.

twitter.com/jjarvung

Johanna Jönsson

34 år, riksdagsledamot, Kungsholmen

Det här är jag: Sedan förra valet är jag riksdagsledamot och Centerpartiets migrationspolitiska talesperson. Jag har pluggat kriminologi, juridik och internationella relationer. Tidigare har jag bl.a. jobbat som servitris, flygvärdinna och kommunikatör och bott flera år i Spanien och Förenade Arabemiraten. Lugnet hittar jag på gården i Dalarna med mina hundar och hästar. Jag gillar mod, öppenhet och omtanke.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Det finns så mycket kvar att göra. Globalisering, teknikutveckling och ökande migrationsflöden ställer stora krav på oss politiker att hitta nya, smarta lösningar. Lösningar som värnar grundläggande mänskliga rättigheter och samtidigt kan stilla den oro som växer i världen. Just nu behövs fler politiker som stadigt vågar stå upp för sina idéer och som trots allt lyckas sprida hopp inför framtiden.

johannamatilda.se

Evy Kjellberg

40-talist, lärare i hem- och konsumentkunskap, Älvsjö

Det här är jag: Ledamot Älvsjö stadsdelsnämnd, Brännkyrka församlings KF och KR, ordf. Centerpartiet i Brännkyrka. Vice. ordf. Brännkyrka Hembygdsförening, Stockholms fullmäktige två perioder på 70-talet. Politisk ”allätare”där miljöfrågor, ungdomar och äldres situation, mat-hälsa, valfrihetsfrågor kan nämnas. Tror jag på en sak så driver jag den hårt.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag har ett mycket stort intresse för samhällsfrågor. Om jag blir vald vill jag försöka påverka utvecklingen av vår kommun, landsting och riket som helhet till det bättre. Jag anser att en valsedel – politisk församling bör spegla valmanskåren. Genom att kandidera hoppas jag, att jag med min livserfarenhet, kan bli en röst för både ung som gammal.

Isak Kupersmidt

25 år, doktorand i nationalekonomi, Kungsholmen

Det här är jag: Jag heter Isak Kupersmidt, är 25 år och doktorerar i nationalekonomi. Vid sidan av forskningen arbetar jag som konsult och sitter i Centerstudenters förbundsstyrelse. Mitt politiska engagemang kommer från ett starkt motstånd mot alla som vill sätta sig över andra människor och bestämma över deras liv. Genom färre regler, sänkta skatter och bra skyddsnät vill jag återföra makten till medborgarna.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Centerpartiet kan bli Sveriges största parti. För att lyckas behöver vi ett starkt lag i riksdagen med bred kompetens. Som nationalekonom med bakgrund på tankesmedjor och forskningsinstitut skulle jag bidra till det lagbygget med nya erfarenheter, sakkunskap och en outtröttlig vilja att nå hela väg. Jag vill jobba hårt för ett friare Sverige, och kommer göra mitt yttersta för att vi ska lyckas.

twitter.com/IsakKupersmidt

John Kåberg

34 år, civilingenjör och gymnasielärare, Vasastan

Det här är jag: Idag är jag ersättare i utbildningsnämnden där jag driver Centerpartiets frågor och ger oss en möjligheten att profilera oss inom utbildningsfrågorna. Bland annat frågorna om sovmorgon för gymnasieelever och lärarassistenter har varit lyckade inspel. Utbildad civilingenjör och gymnasielärare i matematik och fysik. Idag arbetar jag vid Sveriges Ingenjörer som samordnare och projektledare.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Skolfrågorna är i grunden kommunpolitiska frågor men även i Riksdagen behöver Centerpartiet ta en tydligare roll och ledarskap i utbildningsfrågorna. Riksdagen kan bland annat arbeta för centralt rättade nationella prov och ett betygssystem som visar elevens utveckling snarare än hens slutresultat. 

facebook.com/john.kaberg

Richard Lind

52 år, VD, Bromma

Det här är jag: Stockholmare som bott i Mariefred, Kumla, Västerås, Eskilstuna och Paris. 3 barnsfar med sambo. Har varit inom IT branschen större delen av mitt yrkesliv, som säljare, produktchef, Europeisk Marknadschef på Microsoft, vVD på svenskt börsnoterat IT företag, Teknikchef inom Industri 4.0, dvs IoT. Har även ett brinnande intresse för humaniora såsom historia, arkeologi, antropologi, etymologi.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Sveriges framtid definieras av hur vi tar till oss teknologi, skapar teknologi och tillämpar det på smarta sätt. Offentlig digitalisering, stöd till startups samt att vi skall leva som vi lär och använda vår kompetens optimalt är viktigt. Utbildning, resultatorienterad forskning och att skapa inhemska och internationella marknader för Svensk innovation är en överlevnadsfråga.

Finns på twitter, facebook och linkedin

Johanna Lundgren Gestlöf

26 år, managementkonsult, Gärdet

Det här är jag: Glad, nyfiken och engagerad. Brinner för alla människors lika värde, för en värld fri från miljöförstörelse och för en skola som ger alla barn goda möjligheter för framtiden. Född och uppvuxen i Södertälje, masterexamen i nationalekonomi från Handelshögskolan, numera storstadsbo och arbetande. Fritiden ägnas mycket åt nära och kära, men jag tackar inte nej till en buggkväll på dansbanan då och då.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Vi måste krossa trösklarna in på arbetsmarknaden för unga och utlandsfödda, genomföra Centerpartiets konkreta förslag för ökad integration, och fortsätta kämpa för en kunskapsskola för alla. Jag vill vara med och föra Sverige i en grön och frihetlig riktning, och möta medborgare i vardag och arbete för att tillsammans utforma goda reformer som bidrar till ökad öppenhet och tolerans i samhället.

twitter.com/johannagestlof

Karl Malmqvist

29 år, politiskt sakkunnig, Liljeholmen

Det här är jag: Jag är ekonom, utbildad vid Handelshögskolan, som arbetar som politiskt sakkunnig på Centerpartiets ekonomiska kansli. Tidigare arbetade jag med statens finansförvaltning. Jag har en lång bakgrund inom centerrörelsen, där jag bl.a. suttit i styrelsen för såväl ungdoms- som studentförbundet. Fritiden ägnas åt jakt, segling och fiske.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Sverige står inför allvarliga utmaningar. Stora grupper riskerar att permanent stängas ute från såväl arbets- som bostadsmarknaden. Om denna tudelning inte bryts riskerar samhället att klyvas. Jag vill vara en aktiv del av Sveriges mest offensiva rörelse för reformer: Centerpartiet. Med liberala strukturreformer kan vi göra Sverige till ett land där fler får leva sina liv i fred och frihet.

twitter.com/karlmalmqvist

Mathias Mellgren Helge

40 år, ansvarig branschförbundskansliet, Hammarby sjöstad

Det här är jag: Jag är född i Värmland och bor sedan 6 år i Stockholm med min fru och son på 2 år. Min fritid ägnar jag åt min familj och tar gärna en promenad med korvgrillning i skogen, en gofika med kaffe och kanelbulle på stan eller en löptur runt Årstaviken i vårsolen. Min främsta drivkraft är att skapa värde. Jag är övertygad om att entreprenörskap och liberala reformer är lösningen på hållbar utveckling.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Det finns tre saker som driver mig. Som entreprenör från Värmland handlar det om att varje företagare ska ha så bra förutsättningar som möjligt. Som småbarnsförälder om vilka kemikalier min son möter i sin vardag. Och det handlar om hur vi med smart grön teknik kan möta klimathotet. Jobb, en vardag fri från kemikalier och grön teknikutveckling är de frågor där Centerpartiet ska ha de bästa svaren.

Alen Musaefendic

32 år, näringspolitisk expert, Bagarmossen

Det här är jag: Vi lever i en ny tid som kräver en ny sorts politiker. Någon med multikulturell kompetens och global utblick. Jag är nördig men tuff. Kan nationalräkenskaperna lika bra som fotbollsresultaten. Jag har gått Handels och upplevt ett inbördeskrig. Jag förstår digitalisering, migration och arbetsmarknad. Här har ni en småländsk jugoslav som med flit och kraft omsätter framtidstro till praktik. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Vi har ett stort jobb som väntar. Ett land som är kluvet itu. En arbetsmarknad som skriker efter reform. En dysfunktionell bostadsmarknad. På Stockholms Handelskammare har jag lagt ner min själ i dessa frågor. Jag vill att Stockholm ska vara ett globalt nav för innovation och företagande och att hela Sverige ska få skörda frukterna. Ärmarna är uppkavlade. Jag väntar på din signal. 

Jonas Naddebo

37 år, affärsutvecklare, Vasastan

Det här är jag: Friskistränande fritidspolitiker med lång erfarenhet av Stockholmspolitiken. Arbetar med social hållbarhet på Skanska. Brinner för integration och att få alla i jobb. Bor med sambo och älskar att resa och inspireras av nya platser. Älskar mat och att njuta av livet. Politiska intresseområden är miljö, cykel och hur vi skapar en mänsklig stad med bostäder åt alla oavsett bakgrund.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag kandiderar med två mål, dels att förbättra jämställdheten och kvinnors rätt till lika lön. Glastak ska krossas och normer brytas. Dels kandiderar jag för att ge fler en chans att bidra på arbetsmarknaden oavsett bakgrund. Vi måste skapa en mänskligare arbetsmarknad där alla inte ska behöva prestera 110%. Med reformer för fler jobb ska fler få bidra efter förmåga.

facebook.com/naddebo

Claes Nyberg

46 år, kommunikationskonsult, Södermalm

Det här är jag: Bakgrund bl.a som VD för Friskolornas riksförbund, ordförande för SFS och Stockholm Pride, presschef Lärarförbundet och PR-konsult. Brinner särskilt för skola, mänskliga rättigheter och integration. Ny ordf för centerns HBT-nätverk. Är till vardags senior kommunikations- och PR-rådgivare. Min vision är ett liberalt samhälle där varje individ tar ansvar och upplever frihet, jämlikhet och egenmakt.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Har ett brett nätverk i svensk politik byggt under 20 år inom flera sektorer, med kunskap och förmåga att driva fram och genomföra ny politik som stärker Centerpartiets ansvarsfulla liberala position. Jag är en van företrädare med stor erfarenhet av medier och kommunikation. Vill i riksdagen särskilt arbeta med skolfrågor, jämlikhet, integration, och mänskliga rättigheter - särskilt HBTQ-frågor.

twitter.com/claesnyberg

Maria Paniagua Dachner

36 år, konsult inom projektledning, Kungsholmen

Det här är jag: Jag har mina rötter både på landsbygden och i staden. Mina förfäder var jordbrukare och akademiker genom det lärde jag mig att värdera båda. Själv har jag valt det liv en stad erbjuder och ett akademisk arbetsliv. Med mina erfarenheter vill jag bidra till att Stockholm fortsätter vara en inspirerande stad inom jämställdhet, hållbara miljövänliga lösningar, entreprenörskap och innovation. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Världen har alltid varit min kulturella hemvist. Min familj har sen flera generationer korsat atlanten. Detta har lärt mig att jobba hårt, vara solidarisk, liksom fått möjligheten att förstå andras perspektiv och därmed kunna växa tillsammans. Jag är en stark, målinriktad och jordnära person som tror på ledarskap, mentortskap och positiva förebilder, som ger impuls till positiv utveckling.

Rebecka Pershagen

31 år, kulturarbetare, Lilla Essingen

Det här är jag: Hårt arbetande liberal kulturentreprenör, som brinner för individens frihet. Bakgrund i CUF Sthlm styrelse 2006-07. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Global uppvärmning och väpnade konflikter, flyktingströmmar och oro - ekonomisk, politisk och samhällelig. Samtidigt är det en spännande tid. Människor kommer samman, för att söka sig framåt mot nya lösningar. Individens okränkbara frihet måste vara oantastlig. Vi måste höja blicken mot framtiden. Där allas rätt till kultur är central oavsett var du bor i Sverige.

www.rebeckapershagen.wixsite.com/home

Foto: Isabelle Pedersen

Caspian Rehbinder

25 år, politisk sakkunnig, Hjorthagen

Det här är jag: Jag är 25 år gammal, viceordförande i Centerstudenter och bor i Hjorthagen. Under mina år i Centerrörelsen har jag drivit valrörelser, utvecklat politik och alltid stått upp för öppna samhällen och fria människor. Jag är statsvetare i grunden och jobbar till vardags som politiskt sakkunnig på Centerpartiets riksdagskansli med några av våra viktigaste frågor – migration, integration och bostäder.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Vi ser mer slutenhet, stängda gränser, protektionism och bristande demokratier i världen. Det behövs en ideologisk kraft som värnar öppna samhällen och fria människor. Det behövs också trovärdiga och reforminriktade partier med trovärdiga lösningar på svåra problem. Jag är stolt över att Centerpartiet tar den rollen och vill stärka den ännu mer, inom migration, arbetsmarknad och mycket mer.

twitter.com/crehbinder

Indra Rehbinder

21 år, studerande, Norra Djurgårdsstaden

Det här är jag: Jag heter Indra Rehbinder, är 21 år, kommer från Bagarmossen i södra Stockholm men bor nu i en studentlägenhet i Norra Djurgårdsstaden. Jag studerar till personalvetare på Stockholms Universitet. Jag är ordförande för Centerstudenter Stockholm. Brinner för bostadsbyggande, integration och en kvalitét i utbildningen.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag kandiderar till riksdagsvalet för Centerpartiet då jag ser problem för unga i Sverige. Svårigheter att få bostad, få jobb och utbildningar har varierande kvalitét. Jag ser även stora brister när det gäller dessa grundläggande saker som arbete och bostad för nyanlända. Jag tror att jag har rätt drivkraft och rätt perspektiv för att dessa frågor ska få den uppmärksamhet de kräver.

twitter.com/irehbinder

Andreas Sallmunds

34 år, egen företagare, Kungsholmen

Det här är jag: Precis som många andra stockholmare, är jag hitflyttad. Min gotländska dialekt lyser igenom när jag öppnar munnen trots att jag bott här i fem år. Jag bor på Kungsholmen med min sambo. Jag driver eget företag när jag inte engagerar mig politiskt. Jag är 34 år och har testat att jobb administrativ, fysiskt och med service. Politik har alltid varit ett intresse hos mig och jag vill göra skillnad. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Oavsett kön, sexuell läggning och etnisk tillhörighet ska alla känna samhörighet och trygghet i Sverige. "Lika värde" har blivit en plattityd, och det jag vill ändra. Lika värde handlar inte om att ge vissa grupper fördelar, det är inte statens uppdrag att lyfta fram någon för att personen är kvinna eller bög. Statens uppdrag är att se till att ingen diskrimineras. Sverige ska vara en förebild.

www.andreassallmunds.com instagram.com/a_sallmunds/

Mikael Salo

39 år, chefredaktör / ansvarig utgivare Aktuell Hållbarhet (fd Miljöaktuellt), Enskede-Årsta-Vantör

Det här är jag: Engagerad, driven, pragmatisk, orolig optimist. I hjärta och hjärna socialliberal som brinner för miljö-, hållbarhets- och näringslivsfrågor. Utbildad till civilingenjör och sedan tio år tillbaka chefredaktör för Sveriges största kunskaps- och mediaföretag inom miljö och hållbarhet. Erfaren talare och moderator. Inflyttad värmlänning. Tvåbarnspappa. Make. Joggande skogs- och skärgårdsälskare.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag vill skapa förändring – på riktigt. Jag tror på ett framtida hållbart svenskt samhälle som vilar på en förnybar, jämställd och inkluderande värdegrund där individens fria val är centralt. Jag vill exempelvis bidra till att utveckla en hållbar giftfri bioekonomi som skapar hållbar tillväxt och sysselsättning i hela landet samtidigt som den hanterar våra stora miljöutmaningar.

twitter.com/mrmikaelsalo

Anna Sandström

29 år, ledarskribent, Kungsholmen

Det här är jag: Mitt namn är Anna Sandström och jag jobbar som ledarskribent. Mitt samhällsintresse fick mig att flytta till Stockholm för tre år sedan. Jag har en lång bakgrund inom Centerrörelsen, bl.a. som ordförande för Centerstudenter. Jag tycker om att arbeta för ett högre syfte och att lära mig nya saker. Fritiden ägnas åt ideellt engagemang i olika former. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag brinner särskilt för civilsamhället och dess oberoende från offentliga pekpinnar, frihet från byråkrati och ett tryggt samhälle. Jag vill arbeta för att förbättra krångliga system oavsett om det handlar om brister vid journalöverföring, statliga subventioner som slår ut privata alternativ eller bidrag som hindrar folk från att att arbeta. 

twitter.com/@sandstrom_

Erik Sarfors

46 år, företagare, Älvsjö

Det här är jag: Lycklig familjefar och företagare. Född i Järfälla med finska föräldrar som lärt mig sisu och att ta ansvar. Efter drygt tio år i city är jag sedan elva år Älvsjöbo. Fritiden är fylld med fru och tre barn, vänner, matlagning och en hel del litteratur om företags- och personlig utveckling. Gedigen erfarenhet av affärsutveckling, sälj och ledarskap i privata, egna och offentliga verksamheter.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Fokus på företagande, välfärd och en effektiv statsförvaltning. Det är i företagen som de flesta nya jobb skapas och därifrån genereras skatteintäkterna som finansierar vår gemensamma välfärd. Ju bättre snurr på företagen desto mer resurser att satsa på skolan, vården och andra delar av välfärden. Vi ska ha ett företagsklimat och statsförvaltning i världsklass!

twitter.com/ErikSarfors

Christian Schlater

48 år, jurist och egenföretagare, Kungsholmen

Det här är jag: Jag är en samhällsengagerad förälder till två barn. Som person präglas jag av ett rättspatos, ett faktabaserat synsätt och en grundläggande syn om att vi kan bygga ett gott samhälle om vi ger möjlighet till människor att kunna bidra efter bästa vilja och förmåga. Fritiden ägnar jag åt familjen, spela musik och att engagera mig i olika ideella föreningar.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Arbete, företagande, samhällsekonomi, miljö, kommunikationer och människors lika rättigheter är frågor som är centrala för mig. Det är i Riksdagen jag ser min möjlighet att kunna påverka ramverket så att det kan inbegripa så många människor som möjligt genom att utforma motioner, diskussioner, utskottsarbeten och debatter.

Monica Slama

56 år, verksamhetsstrateg, Södermalm

Det här är jag: Jag är född och uppvuxen i Stockholms förorter. Mitt fokus är riktat framåt - det är det som ligger framför oss som vi kan påverka. Min dröm som barn var att bli bonde men istället drogs jag med i den offentliga expansionen på 80-talet. Det har gett mig spännande år i Stockholms stad i olika positioner på olika förvaltningar och bolag ofta nära politiken. Det inspirerar mig nu att byta sida. 

Därför kandiderar jag till riksdagen: Med en aktiv näringslivs- och kommunalpolitik på nationell nivå kan vi skapa lösningar för både stad och landsbygd att möta utmaningar genom att skapa goda förutsättningar för innovationer, ny teknik och digitalisering inom kommuners och landstingens verksamhetsområden som vård, skola och omsorg. Viktigt blir att utveckla verksamma incitament som driver på utvecklingen i rätt riktning.

Fredrik Ström

49 år, civilingenjör, Hägersten

Det här är jag: Sedan min examen som civilingenjör från KTH har jag arbetat med digitalisering, varav 17 år som egen företagare. Mitt arbete handlar om sjukvårdsfrågor men privat tänker jag också mycket på miljö och energi och hur man kan bygga ett hållbart samhälle. Jag bor i villa med min son och fru och en elbil. Med ett hus är fritidsintresset avklarat, men jag älskar även att laga mat, fotografera och träna.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Under höststämman fick jag uppfattningen att sjukvård inte var ett område som Centern fokuserar på. Det vill jag ändra på! En jämlik och säker sjukvård är något att kämpa för. Genom att arbeta med digitalisering utifrån patienternas och vårdens behov kan vi ta ett stort steg mot god vård. Jag vill arbeta för detta och för ett hållbart samhälle och kan bidra med min långa erfarenhet som ingenjör.

twitter.com/fredrikstrom

Andreas Strömberg

33 år, jurist, Vasastan

Det här är jag: Utbildad jurist, bor i Vasastan med sambo. Arbetar med public affairs på Innovations- och kemiindustrierna, en del av Svenskt Näringsliv. På fritiden sitter jag i styrelsen för Sveriges största idrottsförening, F&S Stockholm med över 92 000 medlemmar. Gillar mat och vin, ibland lite för mycket för mitt eget bästa. Gillar också att resa och umgås med vänner, aldrig för mycket för mitt eget bästa.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Vill arbeta med företagar- och justitiefrågor. Låt företagare vara företagare och inte byråkrater. Bättre villkor för jobbskaparna genom att det måste det bli både billigare och lättare att anställa. Alla måste få känna sig trygga. Därför behövs ett effektivare rättsväsende där polisen klarar fler brott. Det måste gå att kombinera en synlig poliskår på våra gator och torg med att kunna lösa brott.

Daniel Sunesson

38 år, banktjänsteman, Kungsholmen

Det här är jag: Jag är smålänning, flyttande till Stockholm 2001 men skorrar fortfarande på mina rrr. Mitt liv består av sambo och hund, jobbet på Swedbank, Centerpartiet, landstinget, Studieförbundet Vuxenskolan och SvKyrkan. Jag älskar kultur, natur, friluftsliv och att resa. Vår skärgård är ju given, men också de skandinaviska fjällen är underbara, liksom att dra iväg till t ex det magiska och spännande Japan

Därför kandiderar jag till riksdagen: Sverige får inte klyvas. Det är viktigt att kommuner och regioner stärks lokalt och internationellt till ekonomiskt hållbara enheter så klimatutmaningarna tas an, att det unika, lokala näringslivet utvecklas och att landets potential tas till vara. Sverige måste stärka sig på den internationella scenen, med fler klimatsmarta, innovativt utmanande företag och med lokalproducerad livsmedelsstrategi.

Dan Tilert

40 år, civilingenjör, tekn licentiat, Bromma

Det här är jag: När jag gick med i C trodde jag att jag mest skulle prata skatter och infrastruktur, men med tiden har det mer och mer blivit försvars- och säkerhetspolitik, till följd både av omvärldsutvecklingen och att jag arbetar med försvaret - jag är i dag projektledare på FMV. Min motionshistorik i distriktet avslöjar dock även andra intressen, från järnväg och läkemedelslagstiftning till, ja, skatter.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag tror att jag skulle kunna göra nytta i riksdagen. Helst skulle jag arbeta med vårt militära och civila försvar, två i dag tyvärr både eftersatta och angelägna områden. Det civila försvaret borde kunna vara en typisk närodlad C-hjärtefråga. I valet 2014 drog jag en hel del röster till C, och jag hoppas få chansen att göra om det 2018. Sedan kanske vi kan slå oss på en rejäl skattereform också?

dantilert.se twitter.com/DanTilert facebook.com/DanTilertPolitik

Göran Tingström

44 år, utbildare och föreläsare, Bagarmossen

Det här är jag: Jag arbetar idag som föreläsare och utbildare på Misa kompetens. Det innebär resor över hela Sverige för att berätta om min egen resa från särskolan till vad jag gör idag. Målet med föreläsningarna och utbildningarna är att skapa en bättre förståelse i samhället för vad folk som har en funktionsnedsättning kan göra och klara av.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Vi behöver en bättre förståelse i samhället för vad folk som har en funktionsnedsättning kan göra och klara av. Det är inte alltid så självklart idag, då man ofta ser hindren istället för vad man kan. För mig är denna fråga mycket viktig att jobba för, då jag själv visat att man kan göra resan. Centerpartiet tror på varje individs förmåga. Det gör jag också!

Diana Van

26 år, konsult, juridikstudent, Södermalm

Det här är jag: För tolv år sedan löste jag mitt medlemskap i Centerrörelsen och har sedan dess gjort en resa genom kretsstyrelse, distrikt, CUF:s styrelse och jag är i dag stolt vice ordförande i Centerstudenter. Jag är energisk, högpresterande, smålänning och en do:er ut i fingerspetsarna. Med erfarenhet som såväl folkvald som tjänsteman är jag en kandidat ni kan räkna med, 24/7, tills den sista rösten är lagd!

Därför kandiderar jag till riksdagen: Sveriges framgång är byggd på entreprenörskap och företagsamhet. Ändå försvårar politiken många gånger och lägger såväl administrativa bördor som tunga skatter på företagarnas axlar. Centerpartiet står upp för de enskilda företagarnas villkor och möjligheter; jag vill bidra till utvecklingen för ett konkurrenskraftigt Stockholm och Sverige. Min tredje riksdagsvalrörelse gör jag tillsammans med er!

twitter.com/Missdianavan instagram.com/Missdianavan

Missdianavan på Snapchat

Johan Vesterlund

29 år, personalvetare, Hägersten

Det här är jag: Jag är utbildad personalvetare och brinner för integration- och arbetsmarknadsfrågor! Jag kommer ursprungligen från Älvsbyn, Norrbotten, och är uppvuxen i en småföretagarfamilj där jag på nära håll sett det engagemang och arbete som krävs för att driva företag i Sverige. Jag är medlem sedan 2014 och har engagerat mig som aktivitet- och kampanjansvarig i nätverket för Hägersten/Skärholmen.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag vill arbeta för att förbättra och förenkla företagens förutsättningar att anställa, både gällande kostnader och regelverk. Jag vill också förändra arbetsrätten och LAS i syfte att öka företagarnas möjligheter att besluta om sin egen verksamhet. Jag vill även arbeta med integrationsfrågor där många insatser kan göras för att öka anställningsbarheten i gruppen nyanlända svenskar.

Dominique Vos

45 år, affärsutvecklare, Enskede

Det här är jag: Jag, Dominique 45 år, är född i Stockholm, med mina rötter i Västra Europa. Utöver min familj ägnar jag fritiden åt en hållbar framtid, vilket jag också skriver om i mitt eget webbmagasin, Tellus Think Tank. Jag drivs av förbättringar och arbetar som affärsutvecklare inom Bank, Retail och IT-branschen.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag drivs av en ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar framtid där jag som Riksdagsledamot vill hjälpa att balanserat leda Sverige mot en hållbar framtid. Jag är speciellt intresserad av hur teknikutvecklingen inom trafik, trafikledning och matproduktion kan leda till mindre koldioxidutsläpp, mer levnadskvalitet samt närproducerad, ekologisk mat, dvs en mer hållbar framtid.

www.tellusthinktank.se

Marcus Wangel

31 år, doktorand/lärare i statsvetenskap, Kungsholmen

Det här är jag: Snart disputerad statsvetare med en osviklig tro på alla människors potential att bidra till ett bättre samhälle. Gedigen utlandserfarenhet men hjärtat i Stockholm och fötterna på jorden. Pratar hellre lösningar än problem, och utgår alltid ifrån individens perspektiv för att se de större mönstren. Engageras av gröna frågor och inställningen att det ordnar sig om vi vågar tänka utanför ramarna.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Sverige står inför utmaningar sett till idén om ett hållbart samhälle. Dock inte större än att de kan lösas om vi bara vågar tänka och agera innovativt. Vi i Centern vet det, men inte hela Riksdagen. I det privata är jag en bekväm lagspelare som tar första steget mot samverkan och dialog utan att tumma på mina grundprinciper. Det är främsta egenskapen som jag skulle ta med mig in i rikspolitiken.

marcuswangel.weebly.com

Martin Ådahl

47 år, Centerpartiets chefsekonom, Södermalm

Det här är jag: Jag är en stolt småbarnspappa som brinner för frihet, öppenhet och miljö. Som Centerpartiets chefsekonom har jag jobbat med att underbygga vår politik sedan 2013. I många år var jag nationalekonom på Riksbanken. Därefter startade jag nyhetsmagasinet Fokus och tankesmedjan Fores. Det lärde mig småföretagarens tuffa vardag och vikten av att aldrig ge upp. C-medlem blev jag som ung liberal 1989.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Viktiga värden för Stockholm och Sverige - frihet, miljö, humanism – är hårt trängda. Tudelningen växer. Därför vill jag visa att en annan, liberal väg är möjlig. Att växande småföretag kan anställa nyanlända. Att friare arbets- och bostadsmarknad, och starkare skolor, kan minska klyftorna. Vi ska ta tillbaka miljöfrågan, så att Sverige och Stockholm kan lysa som ett klimatföredöme för världen.

twitter.com/MartinAadahl facebook.com/Martin-Ådahl-709322182527961/?fref=ts

Foto: TT-bild

Mikael Öhman

29 år, arkitekt finansiella riskhanteringslösningar, Hägersten

Det här är jag: Jag beskriver mig som ambitiös, driven, kreativ och nyfiken. Politik handlar för mig om moral. Jag tror på entreprenörer och människors innerliga engagemang och förmåga att hitta lösningar på problem. Jag gillar natur och vetenskap.

Därför kandiderar jag till riksdagen: Jag vill se en offentlighet som minskar sitt uppdrag och fokuserar på de få områden den är till för, och sköter det bra. Våra höga skatter ska sänkas och användas med respekt. Jag vill sätta individer först och politiker sist. De senare ska tjäna de förstnämnda. Jag vill se ett Sverige där lag och ordning upprätthålls och militären står starkt.

Erik Östman

69 år, egen företagare, Jakobsberg Järfälla

Det här är jag: Jag har jobbat politiskt under två mandatperioder för Centerpartiet och vill fortsätta göra skillnad. Bor i villa Jakobsberg med hustru och en son. Har arbetat på Ericsson i 30 år och är numera pensionär, men driver samtidigt eget företag i IT branschen och Limousine service. Har en mindre skogsfastighet i Gävle där jag gillar att koppla av i skogen, med jakt och skogsvård Lite segling på sommaren

Därför kandiderar jag till riksdagen: Tack vare min erfarenhet från landstinget hoppas jag effektivt kunna driva följande områden i Riksdagen: Att förbättra kvaliteten på luft och dricksvatten och ge regionala aktörer de ramar som krävs. Att arbeta för att förbättra trafiksituationen. Att hitta arbetsformer för vården så att man kan öka patient genomströmningen för varje läkare, samtidigt som arbetssituationen förbättras.

Enkäten är avslutad, inga fler svar kan lämnas.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.