Frustration över otillgängligt konstmuseum

En minoritet bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna vill att Uppsala konstmuseum blir kvar på Uppsala slott. Centerpartiet är besvikna över ställningstagandet och uppmanar koalitionen att tänka om.

Vid en pressträff under tisdagen meddelade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna att de är överens om att Uppsala konstmuseum ska vara kvar på Uppsala slott och inte flyttas till kvarteret Kaniken. Uppsala slott är det billigare av de två lokaliseringsalternativen, men också mindre och otillgängligt beläget.

- Jag är oerhört frustrerad över att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna valt att bara se till pengarna och inte vägt in vad Uppsalaborna faktiskt får för pengarna. Miljöpartiet som leder kulturnämnden förtjänar dock en eloge för att de verkligen står upp för kulturen och inte sällar sig till resten av styret i den här frågan, säger Olle Romlin (C), ledamot i kulturnämnden.

Under vintern genomförde Uppsala kommun en medborgardialog om lokaliseringen av Uppsala konstmuseum. Slottsalternativet dömdes ut i en majoritet av de inkomna synpunkterna med anledning av läge

Även om själva museilokalen blir billigare på slottet än på Kaniken är det långt från säkert att slottet är den billigare helhetslösningen. Denna lokalisering kräver nämligen omfattande tillgänglighetsanpassningar i den känsliga miljön runt slottet. Fördelningen av kostnaderna för dessa mellan Uppsala kommun och Statens Fastighetsverk är inte avgjord.

- Kommunen skulle kunna ordna en bättre konstverksamhet som blir tillgänglig för fler i Kaniken. Det är tråkigt att en koalition som inte ens har en fullmäktigemajoritet i ryggen kan driva igenom det sämre alternativet. Särskilt anmärkningsvärt och upprörande är att Vänsterpartiet, som gick till val på att flytta konstmuseet, ställer upp på det här, avslutar Olle Romlin.