Är det mig du kallar "falsk flykting"?

”Välkommen hit men åk gärna hem igen”
Detta sade Kent Kumpula Sverigedemokraternas ledamot i Uppsala kommunfullmäktige den 28:e mars 2022. SD har sedan partiet grundandes talat om att flyktingar och invandrare måste repatrieras.
SD har en egen människosyn, skild från verkligheten. Den grundas alltid på tre aspekter som sätter grupp mot grupp. ”Vi mot dem”, ”Svenskar mot främlingar” och ”Kristna mot icke-kristna”.

Är du en så kallad ”riktig flykting”, då är du välkommen hit, men om du är en så kallad ”falsk flykting” så är det dags att åka hem. SD:s ledamot står upp i talarstolen inför hela kommunfullmäktige och säger att det är bara flyktingar som kommer från Ukraina är riktiga flyktingar och ska få stanna i Sverige och vi andra som tagit oss till Sverige och byggt oss en tillvaro här inte är ”riktiga flyktingar” och det är dags för oss att ”åka hem”.
Sverigedemokraterna har alltid och kommer alltid göra skillnad på folk och folk. Vad är skillnaden mellan bomber i Ukraina och i Syrien, Jemen, Irak eller var som helst i världen där, kvinnor, män och barn tvingas fly för sina liv?

Jag kände mig träffad rakt in i hjärtat när jag hörde gruppledarens ord. Efter 32 års jobb, företagande och jobbskapande, samhällstjänst, politiska uppdrag, och ideellt engagemang för Sveriges och Uppsalas utveckling, så är det alltså dags för mig och alla andra som inte är flyktingar från Ukraina att åka hem!

Det skär i hjärtat att höra när en människa som har levt hela sitt liv i en av världens tryggaste länder med en stark demokrati, frihet och rättsstat, tar sig friheten att säga att det jag har upplevt inte gör mig till en ”riktig flykting” och att det jag gjort under mina 32 år i Sverige inte betyder något. Jag är så ledsen att jag och många med mig ska behöva särbehandlas på detta sätt. Vi pratar om människor, och människors lidande och livsöde.

Vi har inte lämnat våra hemländer för att vi ville. Även vi tvingades fly från de maktgalna diktaturerna. Även vi bodde i skyddsrum med bomber fallandes över våra huvuden. Vi flydde för att vi och våra barn skulle få en chans att leva i fred och frihet. Vi kom inte hit för att utnyttja något system eller för att få bidrag. Vi är inte en belastning på samhället utan en tillgång. Vi jobbar, skapar arbetstillfällen, betalar skatt och bidrar till att skapa ett bättre samhälle för oss alla. Vi kämpar tillsammans för att vårt land alltjämt är ett av världens bästa länder att leva i. Vi kämpar för vårt allas Sverige, ett Sverige präglat av frihet, demokrati och mångfald.

Nej, jag åker ingenstans, här är mitt hem och här tänker jag fortsätta arbeta, göra vad jag kan för att bidra till ett bättre samhälle. Ett samhälle där alla flyktingar i behov av skydd, oavsett vart de kommer från, får en fristad. Jag kommer att fortsätta min resa och mitt arbete för ett fritt, demokratiskt och medmänskligt Sverige präglat av rättvisa, jämställdhet och allas lika rätt och värde oavsett hudfärg, religion eller kön. Ett Sverige och ett Uppsala för oss alla.


Viviane Obaid,
Kommunfullmäktigeledamot och ledamot i Socialnämnden för Centerpartiet i Uppsala

 

Publicerad i UNT 2022-04-19