Slutreplik: S-V-MP letar ursäkter istället för att hjälpa våldsutsatta

Dags för västerstyret att gå från ord till handling.

Vänsterstyret (S-V-Mp) fördömer våldet, förfäras över barns uppväxtförhållanden och säger sig vilja värna Uppsala kvinnojour men de glömmer sin egna roll i det som nu sker. Det är de själva som har skrivit kommunbudgeten som nu drar undan livsviktigt stöd för våldsutsatta kvinnor och deras barn. Men, ännu viktigare, de glömmer att vi kommunpolitiker har möjligheten att göra något åt detta.

Beslutet av S-V-Mp att kraftigt underfinansiera Uppsala kvinnojour upprör många. Vi i Centerpartiet har varit kritiska mot detta sedan partierna lade fram sina förslag till kommunbudget för 2024. Där ville vi prioritera kommunens kärnuppdrag och alla invånares trygghet, där utökat stöd till våldsutsatta är en självklarhet.

Vi i Centerpartiet tar ansvar för våldsutsatta individer och barns situation, såväl i styrande position som i opposition. Därför lade vi fram ett initiativ om att finansiera Uppsala kvinnojour med de 2,4 miljoner kronor som saknas på socialnämndens senaste sammanträde. Hade Centerpartiet styrt Uppsala så hade vi prioriterat att öka kommunens stöd till våldsutsatta, men vi lägger fram detta kompromissförslag i hopp om att åtminstone stoppa nedskärningen av stödet till hundratals utsatta.

För att hjälpa våldsutsatta krävs politisk vilja. Vi ser att S-V-Mp har massvis med vilja när det ska byggas saker eller när en kommunal filmstudio ska till. Men viljan att förhindra en kraftig nedskärning av Uppsala kvinnojour saknas. Det handlar om 2,4 miljoner kronor, 0,1 promille av kommunbudgeten, som S-V-Mp behöver prioritera för att finansiera stödet till några av Uppsalas mest utsatta individer. Hade S-V-Mp lagt samma tid på att faktiskt försöka lösa problemet som de lagt på att hitta olika anledningar och ursäkter till att inte hjälpa, då hade Uppsala kvinnojours finansiering varit löst idag.

Det dags för S, V, Mp och övriga partier att bekänna färg. Ska Uppsala kvinnojour kunna fortsätta bedriva verksamhet i nivå med behoven, eller ska de tvingas skära ner? Stödjer de det förstnämnda behöver de rösta på Centerpartiets initiativ på socialnämnden i mars.

Ehsan Nasari (C), kommunalråd
Viviane Obaid (C), ledamot socialnämnden
Edwin Hovemyr (C), ersättare socialnämnden