Alla hemtjänstagare måste kunna känna sig trygga
Arbetet för en trygg ålderdom är viktigare än någonsin.
Interpellation om trygghet för hemtjänsttagare
Den 4 september 2024 publicerade UNT ett verkligt fasansfullt reportage. En kvinna som har hemtjänst från Uppsala kommun har blivit våldtagen av en man från hemtjänsten, en av kommunens anställda. Det är på alla sätt en fruktansvärd och djupt traumatiserande händelse. Dessutom riskerar den att sprida stor oro bland andra som har hemtjänst, inte minst eftersom den misstänkte manen fick fortsätta sitt arbete en längre tid efter anmälan, och i skrivande stund är det fortfarande oklart om han nu har tagits ur tjänst. Något sådant här får inte hända. Alla måste kunna garanteras säker hemtjänst. Även problem av väsentligt mindre allvarlig grad än sexualbrott borde alltid hanteras skyndsamt. I stället framgår här att kvinnan som utsatts redan tidigare larmat om ett oacceptabelt beteende från manen i fråga. När hon efter övergreppet åter hör av sig för att hemtjänsten inte ska skicka dit mannen igen får hon inte ens svar från ansvarig chef.
Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till äldrenämndens ordförande Tobias Smedberg (V):
1. Vilka rutiner finns det för registrering och dokumentation av avvikelser som rapporteras in från brukare och anhöriga?
2. Vilka rutiner finns det för systematisk uppföljning av avvikelser som rapporteras in från brukare och anhöriga?
3. Vilka rutiner finns det för att säkerställa att brukare som har hemtjänst och deras anhöriga verkligen får svar när de hör av sig till verksamhetsansvariga?
4. Vilka rutiner finns för bakgrundskontroller vid anställning och stämmer uppgiften att kommunen inte begär utdrag ur belastningsregistret?
5. Hur ska du säkerställa att det fruktansvärda övergrepp som har hänt kvinnan i UNT:s reportage aldrig händer igen?
Ehsan Nasari (C)
Nämndinitiativ om att förstärka anhörigfunktionen inom äldreomsorgen
I Socialtjänstlagen står det att omsorg av äldre ska inriktas på ett värdigt liv och välbefinnande, men tyvärr lyckas vi inte alltid leva upp till lagstiftningen. Det finns stora behov av förebyggande insatser inom äldreomsorgen för att bryta ensamheten, öka livskvalitén och minska vårdbehovet. Äldreomsorgen ska likaså erbjuda en god vård och omsorg för den som har beviljade insatser från kommunen men också ge anhöriga/närstående stöd. Men med dagens förutsättningar är det inte sällan en utmaning att möta dessa behov.
I Uppsala kommun arbetar vi löpande med kvalitetsuppföljningar för att förbättra vår verksamhet inom äldreomsorgen, men trots det så förekommer missförhållanden. När fel har begåtts så är det av största vikt att det hanteras på ett professionellt sätt. Men det finns allt för många exempel där anhöriga/närstående inte upplever att de får adekvata svar och att deras klagomål inte omhändertas på ett tillfredställande sätt, i synnerhet vid missförhållanden. Det är angeläget att både brukare och anhöriga/närstående får ett bra bemötande, blir lyssnade på och visas respekt.
Som anhörig/närstående är det inte alltid så lätt att veta var och till vem som man ska vända sig till med sina klagomål. Ibland omhändertas inte heller klagomål på ett tillfredställande sätt, något som kan resultera i en känsla av maktlöshet hos anhöriga/närstående.
Vi anser att anhörigfunktionen behöver förstärkas i Uppsala kommun. En funktion som kan ta emot och utreda anmälningar från enskilda och i dialog med verksamhetsansvariga inom äldreomsorgen. En viktig del i ett sådant uppdrag bör vara olika stödjande och främjande insatser samt dialoger och kunskapsspridning.
I Uppsala kommun har vi både ett anhörigcentrum och en äldreombudsman men vi tror inte de är allmänt kända bland invånarna. Det vore bra att i första hand utreda hur vi skulle kunna utveckla dessa befintliga organ och instanser för att bättre omhänderta behovet av en förstärkt anhörigfunktion som också tillvaratar de anhörigas/närståendes rättigheter och behov. Och samtidigt göra de mer kända för målgruppen. Detta är något som vi anser borde utredas.
Mot bakgrund av ovan yrkar vi
att Äldrenämnden ger förvaltningsdirektören i uppdrag att utreda hur Uppsala kommun skulle kunna förstärka anhörigfunktionen i första hand inom befintlig organisation utifrån intentionerna i initiativet.
Karin Thalén (C)
Rigmor Stenmark (C)