Motioner interpellationer och frågor, vid kommunfullmäktige 7/10

Vid komunfullmäktiges sammanträde den 7/10 lämnade Centerpartiet in två motioner, tre interpellationer och en fråga. Läs dem gärna här.
Motion om utställning ”Hometown Uppsala” vid Resecentrum
Uppsala kommun har en lång tradition av att uppmärksamma individer som antingen vuxit upp i eller verkat i Uppsala kommun. Några exempel är Bergmanåret 2018 och Linnéjubileet 2007. I samverkan med stiftelser och föreningar högtidlighålls även regelbundet minnesdagar för olika historiska personer med bakgrund i Uppsala, såsom Dag Hammarskjöld, Alva Myrdal och Karin Boye.
Kommunen bidrar också på olika sätt till att uppmärksamma och hylla kulturutövare, artister och idrottare med koppling till Uppsala. Owe Thörnqvist, Veronica Maggio och Armand Duplantis är några exempel. Därtill är Uppsala födelseplats för många svenska skådespelare, såsom Lars Ekborg, Viveca Lindfors och Alexander Abdallah. Och inom akademin finns forskare vid våra universitet vars arbete uppmärksammats i hela världen, såsom Hans Rosling eller nobelpristagarna Kai Siegbahn och Svante Pääbo.
Kort sagt finns det i Uppsalas historia och nutid flera personer inom olika sektorer som förtjänar att uppmärksammas. Namngivningsnämnden har gjort ett förtjänstfullt arbete med att döpa gator, torg och platser efter olika individer. Men nog kunde kommunen göra ännu mer för lyfta fram alla Uppsalaprofiler? Utöver att kommunen då gör en insats för att öka kunskapen om personerna lokalt, vässar det stadens nationella och internationella profil. Likaså skulle det stärka vår attraktivitet för besökare och påminna dagens och morgondagens medborgare om kommunens gemensamma historia.
Centerpartiet föreslår därför att kommunen utreder ett koncept för att öka synligheten för Uppsalas många olika profiler och historiska personer. Förebilden skulle kunna vara den permanenta fotoutställning Swedavia tillgängliggör på Arlanda flygplats terminaler 2 och 5, ”Welcome to my Hometown”. Den består av fotografier på personligheter inom idrott, musik, mode, design, konst, kultur och affärsliv. Dessutom deltar några kommande stjärnor – stockholmare som ännu är okända för den breda allmänheten.
I Uppsalas fall föreslår Centerpartiet en motsvarande fotoutställning vid Resecentrum, väl synlig för alla passerande och för de som reser till och från Uppsala. På detta sätt ges parollen ”Välkommen hit – Välkommen hem” historiska och kända ansikten, och ökar kännedomen om stadens betydelse.
Centerpartiet föreslår därför:
att Uppsala kommun tar fram ett förslag till synliggörande av stadens många berömda och bemärkta individer, med inriktning mot en permanent fotoutställning vid Resecentrum enligt förebild från Arlanda flygplats ”Welcome to my hometown”.
Mattias Johansson (C)
Ledamot, kommunfullmäktige
2024-10-07
Motion om att utreda möjlighet till kulturfrizoner i Uppsala
Kultur, restauranger och nöjen är en stor anledning till att människor väljer att bo i eller besöka en stad. Kultur och nöjen är en viktig samhällsmotor. Det är något som vi som kommun bör värna. Tyvärr är just dessa sektorer belagda med omfattande regleringar, avgifter och krav på olika tillstånd. Många städer runt om i Sverige har insett värdet av dessa näringar och tar nu steg för att underlätta för dem - Uppsala bör följa i den riktningen.
I Malmö har kommunen infört kulturljudzoner, där de tillåter högre bullernivåer (upp till 85 decibel) i avgränsade områden för att få till en mer dynamisk stadsdel med kultur-, fritids- och näringslivscentrum. I Lund har en majoritet fattat beslut om att utreda kulturljudzoner och en rad andra förslag för att få ett mer dynamiskt och roligt centrum. I Stockholm finns förslag om kraftfulla paket med åtgärder för att för att låta nöjet och kulturen blomstra, b.la genom enklare tillståndsprocesser, slopade avgifter och införandet av kulturljudzoner.
Uppsala har möjlighet att utveckla vår kommun och vår stad till en dynamisk, rolig och livlig ledstjärna för övriga städer. I samband med att innerstadstrategin ska uppdateras är ett uttalat mål att det
tydligare ska utpeka olika torg eller platser i staden för olika ändamål och
verksamheter. Under denna process bör minst ett torg pekas ut som ett specifikt nav för kultur och nöjen, där man också underlättar för aktörer genom kortare tillståndsprocesser och minskade avgifter.
En plats i Uppsala som är underutnyttjat är Vaksala torg. Ofta står torget helt tomt och det upplevs idag som en ganska otrygg plats. Samtidigt skapar platsens närhet till Uppsala Konsert & Kongress (UKK), omkringliggande restauranger och hotell utmärkta förutsättningar för att kunna nyttjas till medborgarnas och besökarnas fördel.
Centerpartiet föreslår därför:
att Uppsala kommun ska utreda ett lämpligt område i staden där man särskilt
beaktar möjligheterna för konserter, uteserveringar och food trucks genom att i det utsedda området:
1) snabba på tillstånd för alkoholservering
2) slopa avgifterna för food trucks, torgstånd och uteserveringar
3) underlätta för fler tillfälliga bygglov
4) slopa krav på mat och kök vid servering av alkohol
5) införa generösare bullerregler för att tillåta fler kulturevenemang och
musikevenemang
att Vaksala torg särskilt bör beaktas i denna utredning
Nora Karlsson (C)
Ledamot, kommunfullmäktige
2024-10-07
Interpellation om de låga skolresultaten i årskurs 6
På utbildningsnämndens sammanträde den 26 september så fick de närvarande information om de preliminära resultaten i Uppsalas skolor. Trots att resultaten visade på en del positivt så är det flera siffror som borde oroa styret i Uppsala.
De preliminära resultaten för årskurs 6 visar att det endast är 67 procent av pojkarna i 6:an som fått lägst betyg E i alla ämnen. Det innebär att inte ens 7 av 10 av pojkarna i årskurs 6 i Uppsala fick godkänt i alla ämnen förra läsåret, Men det är inte bara hos pojkarna som man ser en stor nedgång i resultatet. Även andelen flickor som har lägst betyget E i alla ämnen sjönk och landade på 71 procent.
De barn som nu börjar årskurs 7 är i behov av akuta åtgärder för att kunna vända utvecklingen och säkerställa att alla barn får de kunskaper som krävs för att också klara nian och komma in på gymnasiet. Problemet är att det är för sent att sätta in de åtgärder som behövs. Styrets mål och budget har redan gått ut på remiss och där saknas det tillräckliga resurser och åtgärder för att höja resultaten i Uppsalas skolor.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga Utbildningsnämndens ordförande Eva Christiernin (S):
1. Är du oroad över resultaten i årskurs 6?
2. Har styret vidtagit tillräckliga åtgärder i Mål och budget för att vända utvecklingen?
3. Vilka konkreta åtgärder kommer styret att vidta för att vänd utvecklingen och höja resultaten i Uppsalas skolor?
4. När kommer vi kunna se effekt av styrets åtgärder?
Olle Romlin (C)
2024-10-07
Interpellation om kulturverksamheten vid Stenhagens Kulturhus
Västra Stenhagenskolan har sedan hösten 2023 förändrat sitt elevunderlag, från att vara en skola för årskurserna F-9 till att bli en skola för åk 6–9. Det nya elevunderlaget gör även att skolan är i behov av andra typer av lokaler för sin verksamhet. Efter det att fastighetsstaben utrett den nya grundskolans behov, har det bland annat slagits fast att Västra Stenhagenskolan behöver en hemkunskapssal. Ett tidigare planerat golvbyte i fastigheterna gör även att staben identifierat att ett antal evakueringslokaler saknas.
En följd av fastighetsstabens utredning är att kulturverksamheterna i Stenhagens Kulturhus påverkas. Kulturhusets nuvarande ateljé kommer att byggas om till hemkunskapssal under 2025. Skolan har dessutom redan tagit Kulturhusets danssal i anspråk som undervisningsrum, under tiden golvrenoveringarna sker.
Kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen har nu meddelat ledningen för Stenhagens Kulturhus att kulturverksamheterna kommer att behöva minskas kraftigt under 2025. Detta inkluderar möjligheterna för civilsamhällesorganisationer och föreningar att bedriva aktiviteter i lokalerna. Förvaltningen har dessutom aviserat en översyn av kulturhusverksamheten i Stenhagen med sikte på ett utökat samnyttjande av lokaler med grundskolan från och med vårterminen år 2026.
Det är svårt att tro något annat än att skolans verksamhet kommer att leda till att kulturaktiviteterna i fastigheten begränsas även efter 2025. De betydande neddragningarna på kulturens område sker dessutom i ett läge när Stenhagen kämpar för att lämna stämpeln som utsatt område bakom sig, där just kulturaktiviteter och möjligheter till att bedriva ett aktivt föreningsliv i stadsdelen är centrala faktorer för att stärkt trygghet och ökad samhörighet.
Jag vill därför fråga Kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP):
1. Vilka skäl ligger bakom Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningens beslut att kraftigt begränsa kulturverksamheterna i Stenhagens Kulturhus?
2. I enlighet med kommunfullmäktiges policy för hållbar utveckling i Uppsala kommun – vilken analys har föregått beslutet gällande hur åtgärderna påverkar den sociala hållbarheten i Stenhagen?
3. Vilken plan finns för att kulturverksamheterna i Stenhagens Kulturhus, exempelvis i ateljén eller danssalen, ska kunna återupptas som tidigare?
Mattias Johansson (C)
2024-10-07
Interpellation om snöröjning
Vintern 2023/2024 började tidigt och det kom mer snö än en normal vinter. På grund av både en lång vinter och rikligt med nederbörd tvingades Uppsala kommuns Gatu- och samhällsmiljönämnd, GSN, prioritera hur resurserna skulle användes. Detta ledde till att både frågor och interpellationer ställdes i Uppsala kommunfullmäktige. I och med att vintern 2024/2025 är i antågande skulle jag vilja följa upp de svars som gavs och vad status är på utredningar som har gjorts.
I en av debatterna svarade GSNs ordförande, Rafael Waters (S), på en öppen fråga från Södra Valsätra Villaförening och Sunnersta egnahemsförening (som var ställd till alla politiska partier i Uppsala), att övertagande av snöröjning av kommunens trottoarer inte var aktuellt på grund av att kommunen har ett nytecknat entreprenadavtal som i så fall skulle behöva göras, något som i så fall även skulle medföra ökade kostnader. Dock utan att specificera hur höga de kostnaderna beräknades bli. Rafael Waters svarade att de resurser som kommunen har skall prioritera framkomligheten för gång/cykel och kollektivtrafik. I debatten bekräftades det dock av GSNs ordförande att denna prioritering av framkomlighet för gång/cykel, kollektivtrafik och funktionshindrade haft sina brister, bland annat på grund av att en ny entreprenör inte har följt de riktlinjer som kommunen satt upp.
I en senare debatt ställdes frågan till samma ordförande, Rafael Waters (S), hur samordningen mellan de entreprenörer som Uppsala kommun upphandlat för snöröjning kunde förbättras, samt även samordningen med andra aktörer, exempelvis fastighetsägare. Svaret på denna fråga var att förvaltningen utreder hur samordning och samarbete ska stärkas.
Utifrån föregående debatter och de svar som då gavs av Rafael Waters kan jag konstatera att det finns en ambition om att prioritera god framkomligheten för gång och cykel inför den kommande vintern. Ur ett hela-resan-perspektiv skulle jag vilja påstå att gång och cykel är beroende av bättre snöröjning utmed hela sträckan ”dörr till dörr”, jämfört med kollektivtrafik och biltrafik. Det är alltså subjektivt vad som menas med god framkomlighet och viktigt att definiera vad som kan förväntas när det snöar på hela vägnätet med kommunal väghållare.
Jag vill därför fråga Gatu- och samhällmiljönämndens ordförande Rafael Waters (S).
1. Är samtliga entreprenörer som kommunen upphandlat för vinterväghållningen tränade och införstådda med vad som förväntas av dem?
2. Kommunen skulle utreda hur samordning med fastighetsägarna skulle stärkas, och hur kontroll av att fastighetsägarna tar sitt ansvar för snöröjning skulle utvecklas. Vad är resultatet av den utredningen?
3. Har kommunen i utredningen tittat på hur fastighetsägare, som idag har ansvar för att snöröja trottoarer och infarter på kommunal mark, skulle kunna teckna separata hängavtal med de av kommunen upphandlade entreprenörerna?
4. Hur har kommunen tänkt kommunicera på vilken nivå gående och cyklister kan förvänta sig att snöröjningen prioriteras ur ett hela-vägen-perspektiv?
Jonas Petersson (C)
2024-10-07
Fråga om kommunfullmäktigesammanträden
Det är viktigt att vi politiker är varsamma med skattebetalarnas pengar. Varje sammanträde med Uppsala kommunfullmäktige innebär arvoden för 130 ledamöter och ersättare, lokalkostnader samt kostnader för de anställda som sköter förberedelser, protokollföring, teknisk support och andra administrativa uppgifter kopplade till mötet.
På sammanträdet med kommunfullmäktige den 7 oktober finns det två beslutsärenden, om man bortser från de stående punkterna som alltid finns på dagordningen. De två beslutsärendena kan också betraktas mest som formalia. I övrigt är det interpellationer från oppositionen. Totalt är det 18 punkter på föredragningslistan.
Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till Kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S):
1) Anser du att det är klok användning av skattebetalarnas pengar att kalla 130 personer med alla kostnader som det innebär för två beslutsärenden?
Ehsan Nasari (C)
2024-10-07