Debatt: Vi satsar på äldreomsorgen och inte på spårväg
Ekonomiska utmaningar kräver omprioriteringar, skriver Eshan Nasari.
I Centerpartiets budget satsar vi närmare 340 miljoner mer än det rödgröna styret på skolan mellan 2025 – 2027 och 83 miljoner mer på äldreomsorgen. Resurserna går till att stärka förutsättningarna för våra rektorer, lärare, undersköterskor och övrig omsorgspersonal att klara sina viktiga uppdrag.
Under hösten har jag varit på en skolturné och träffat flera av våra rektorer. Att känna deras stora engagemang för att alla barn och unga ska klara av skolan har varit upplyftande. Samtidigt beskriver de en besvärlig verklighet, där de kämpar dagligen med att få ekonomin att gå ihop. Skolan i Uppsala är idag så slimmad att vissa rektorer inte vet hur de ska klara av en arbetsdag om några i personalgruppen skulle bli sjuka. Arbetsmiljön är tuff och många lärare funderar på att lämna yrket. Långt ifrån alla barn och unga som har neuropsykiatriska diagnoser får den hjälp dem behöver, och elevhälsan mäktar inte med det hälsofrämjandet uppdraget.
Jag har också haft många samtal med anhöriga, fackliga representanter och personal inom äldreomsorgen. Även de målar upp en tuff verklighet. I Sverige har äldreomsorgspersonal låg status och problematiska arbetsförhållanden. Skandalerna inom hemtjänsten i Uppsala sätter ännu en gång ljuset på det akuta behovet av en kraftsamling inom äldreomsorgen.
Därför satsar vi i Centerpartiets budget på skolan och äldreomsorgen. Det finns betydande kvalitetsbrister inom välfärden idag. Det vi kan göra kommunalt är att stärka chefers och medarbetarnas förutsättningar att kunna genomföra sina arbetsuppgifter. Genom att ompröva tidigare tagna beslut kan vi klara det.
Uppsala är en attraktiv kommun som många vill flytta till, något som är positivt. För att klara av tillväxten behöver vi bygga bostäder och satsa på en välfungerande kollektivtrafik. Därför har Centerpartiet budgeterad för stora investeringar i kollektivtrafiken. Men en del av investeringarna skjuter vi fram i tiden för att skapa ett reformutrymme här och nu för satsningar på skolan, socialtjänsten, äldreomsorgen och föreningslivet. Den fulla kapaciteten för spårvägen behövs nämligen i bästa fall om 20 - 30 år på flera av delsträckorna. Att gå fram med hela spårvägsinvesteringen nu som S-V-MP och L gör är ansvarslöst mot de barn som inte kan få hjälp av en speciallärare för att klara av sin skolgång för att rektor inte ha råd att anställa fler. Eller alla de äldre som inte får den hjälp och stöd som dem behöver för ett tryggt och värdigt åldrande, för att vi inte har råd att ha dietister eller tillräckligt med medicinsk kompetens inom äldreomsorgen.
Vi menar att det är fullt rimligt att omförhandla avtalet med staten och skjuta fram tidsplanen för investeringarna i spårvägen. Och även bygget av bron vid Ultuna skulle kunna skjutas på framtiden. Omvärlden har förändrats sedan Uppsala skrev avtal med staten 2017 om att bygga 33 000 bostäder i Sydöstra och södra Uppsala. Den stora befolkningsökningen i Sverige de senaste 20 åren har bestått av invandring. Med Tidöpartiernas omlagda migrationspolitik kommer Sverige och Uppsala att ha en betydligt mindre befolkningsökning de kommande åren. Med förändrade befolkningsprognoser minskar också behovet av spårväg i närtid. I de flesta andra organisationer omprövas fattade beslut baserad på omvärldsförändringar. Varför kan inte S, V, MP och Liberalerna ompröva de beslut som fattades 2017?
I Centerpartiets budget satsar vi också på klimatet och miljön. Uppsala kommun har höga ambitioner inom klimatområdet, ambitioner som vi fullt ut står bakom. Men tyvärr så pekar allt på att vi inte kommer att nå våra mål om klimatneutralitet till 2030. Här krokar vi gärna arm med Miljöpartiet för att öka takten ännu mer. Även den biologiska mångfalden behöver stärkas. Läget är akut globalt. Vi måste värna våra brukningsvärda åkermarker och ha som ambition att stärka den biologiska mångfalden i varje detaljplan som antas i kommunen.