Debatt: Förtroendet för äldreomsorgens ledning är förbrukat

KPMG konstaterar i en extern granskning att det finns stora brister i äldreomsorgen i Uppsala kommun. På område efter område har rutiner, styrning och uppföljning brustit. Äldrenämndens ordförande och förvaltningsdirektören för vård- och omsorgsförvaltningen måste ta sitt ansvar genom att lämna uppdragen, det skriver Ehsan Nasari (C) och Karin Thalén-Ottersgård (C).
Under hösten 2023 och våren 2024 avslöjades att äldre personer i Uppsala kommun utsatts för övergrepp inom hemtjänsten. Detta kom till äldrenämndens kännedom först genom en artikel i UNT den 5 september vilket är helt oacceptabelt och anmärkningsvärt. Centerpartiet tillsammans med M och KD krävde redan på äldrenämndens möte i slutet på september en oberoende extern granskning av vad som gått fel. Det S-ledda styret (S-V-MP) ville dock inte gå med på detta. Först efter att trycket från media och allmänhet vuxit sig för stort tvingades de ändra sig. Nu har granskningen genomförd av KPMG presenterats – och det är ett dokument som borde skaka om alla som har ansvar för äldreomsorgen i Uppsala.
Granskningen visar allvarliga brister i styrning, ledning och det systematiska kvalitetsarbetet inom vård- och omsorgsförvaltningen. KPMG konstaterar att det saknats en aktiv styrning, uppföljning och kontroll från äldrenämnden. Det framgår också brister vad gäller dokumentationen och även rapporteringsskyldigheten har försummats. Likaså har hantering av avvikelser och lex Sarah-anmälningar samt riskanalyser och egenkontroll inte fungerat tillfredsställande. Den analys som förvaltningen genomförde hösten 2024 för att få en samlad bild av händelserna visar att rutinerna i vissa fall till och med fördröjt identifieringen av ytterligare incidenter – vilket indikerar att lärande och uppföljning inte fungerat på ett systematiskt och tillfredsställande sätt.
Att det finns lex Sarah-anmälningar som inte lyfts till nämnden är särskilt allvarligt. I rutinen för lex Sarah, som kommunen själv har fastslagit, står tydligt att förvaltningsdirektören ansvarar för att informera ansvarig nämnd om aktuella ärenden. Trots det informeras inte äldrenämnden vid sammanträdet i juni 2024 om att en anmälan hade gjorts – trots att nämndens ordförande och förvaltningsledningen kände till detta. Det är svårt att tolka det på annat sätt än som en medveten underlåtenhet att dela kritisk information.
KPMG:s rapport lyfter också fram att de arbetsrättsliga processerna varit splittrade och otydliga. Medarbetare och chefer har inte fått tillräckligt stöd och rutiner har inte följts upp. Det finns brister i dokumentation och det saknas en sammanhållen bedömning av risker – trots upprepade varningssignaler. Kort sagt: det fanns strukturella möjligheter att förhindra det som skedde, men dessa togs inte tillvara.
Förvaltnings- och nämndledningen har därmed inte bara misslyckats med att upptäcka och hantera problemen – de har dessutom brustit i sin kommunikation och ansvarsfördelning. När något så allvarligt inträffar som att äldre kvinnor utsätts för övergrepp i sina egna hem av personal de är beroende av, krävs en organisation som agerar med tydlighet, transparens och ansvar. Det har inte skett.
Det politiska styret (S-V-MP) har tidigare hävdat att Centerpartiet politiserar övergreppen i hemtjänsten. Vi vill vara tydliga: att kräva ansvar är inte att politisera – det är att ta ansvar. Det är vår plikt som opposition att granska makten, särskilt när det handlar om att skydda samhällets mest utsatta. Det är dessutom i linje med den roll som fullmäktige och nämnder enligt kommunallagen förväntas ta.
Vi menar att förtroendet för både äldrenämndens ordförande och förvaltningsdirektören är förbrukat. De borde lämna sina uppdrag med omedelbar verkan. Detta är inte ett personligt angrepp, utan ett uttryck för den ansvarskultur som måste utkrävas och gälla i en rättssäker och värdig äldreomsorg.
Uppsala ska vara en kommun där äldre kan lita på omsorgen och känna trygghet och där missförhållanden hanteras öppet och resolut. Nu krävs en ny riktning för att återupprätta förtroendet för äldreomsorgen. Det första steget är att ta ansvar – inte skylla ifrån sig.
Ehsan Nasari (C)
Kommunalråd, Uppsala kommun
Karin Thalén-Ottersgård (C)
Ledamot i äldrenämnden