Ett självständigt liberalt parti

Foto Annie Lööf och Jane Larsson

”Centerpartiet kommer att gå till val som ett självständigt liberalt parti, för att genomföra vår politik!” Så löd budskapet från Annie Lööf, ett viktigt budskap om hur vi skall arbeta och verka både i riksdagshuset likväl som ute i kommuner och regioner.

För mig som mångårig Centerpartist är det avgörande att den situation som finns och behöver hanteras är det som gäller när vi driver vår politik. Vi har en strategisk mittenposition i svensk politik både i riksdagen som ute i landet och har under åren visat att vi kan samarbeta med övriga partier framförallt inom kommun och regioner.

Det är dock av största vikt att vi inte säljer vår själ för att få vara med utan att få igenom vår politik. Att vara i opposition kan också vara att driva igenom mycket av det partiprogram som vi står för. Hur den politiska styrningen kommer att se ut bestämmer väljarna på valdagen. Vi som Centerpartister är beredda att ta ansvar för att Värmland skall kunna utvecklas och vara tryggt för våra innevånare. Centerpartiet står redo för att samarbeta där det finns goda förutsättningar för att få igenom mycket bra och viktig politik - det handlar om att den politiska viljan måste finnas där. Hos oss finns den klart och tydligt för att lösa de stora och små samhällsutmaningarna vi står inför framöver.

Att vara Centerpartist är för mig att det ska finnas likvärdiga möjligheter att växa upp, gå i skolan, arbeta, bo och driva företag i hela vårt land. Här har vi under pandemin varit med och stöttat genom bidrag både från statligt håll som från kommuner och regioner till företag och människor.

Den grundläggande tryggheten måste vara så heltäckande att ingen tillåts falla igenom skyddsnäten, och så stark att den klarar av att ge alla en ny chans i livet.

En trygg vetskap om en vård som finns där när man behöver den, är det som är allra viktigast när vi är sjuka och sårbara. Patienternas ställning i svensk sjukvård är svag. Detta har inte minst aktualiserats under den pandemi vi och världen just nu genomlider. Svenska patienter upplever tvärtom att de är mindre delaktiga och trygga i vården. Det visar sig genom att äldre och multisjuka ofta hamnat i att inte få vård när man befinner sig på ett boende utan endast lämnas att dö. Tyvärr fanns nog det problemet långt innan, men att vi måste få en pandemi för att detta skulle lyftas ut i ljuset känns fruktansvärt. Här måste en tydlighet i lag ut mot kommunerna som är ansvariga ske. Vi som sitter i kommunpolitiken och har möjlighet måste gå före och se till att detta inte händer igen.

Arbetslösheten ökar, därför måste skolan vara på tå så våra ungdomar kan klara sin utbildning för att sedan få möjlighet att arbeta. Jobben är grunden för hela samhällets utveckling; för jämlikhet, jämställdhet, välfärdens finansiering, förebyggande av utanförskap och inte minst för tillväxt i hela landet. Eget arbete, oavsett om man är anställd eller har ett eget företag, är fundamentalt för såväl frihet som trygghet för den enskilde. En av samhällets absoluta huvuduppgifter är att alla människor ska ges möjlighet att arbeta och försörja sig själva, efter egen förmåga.

Värmland är möjligheternas län genom människorna, tillgångarna till skog och jord och entusiasmen.

Det han eller hon inte klarar av ensam löser man gemensamt i familjen, byalaget, arbetslaget, eller i andra grupper av människor. På samma sätt fungerar det när människors beslutsmakt flyttar in i det politiska systemet. Därför är jag Centerpartist.

Jane Larsson (C)
Kommunalråd i Kristinehamn
Regionfullmäktiges Ordförande