Det nya normala blev inte som vi tänkt oss

Foto Ola Persson

”Pandemierna” avlöser varann, nytt oberäkneligt virus drabbar världen, Putin.

När det gäller Covid stod världens länder enade att ta fram ett vaccin och organisera massvaccinering. Nu öppnar världen upp successivt och ekonomierna återhämtar sig förvånansvärt snabbt till det ”nya normala”.

Trots viss kritik från coronakommissionen kan man trots allt konstatera att den svenska strategin fungerat ”i Sverige”. Eftersom alla länder ser olika ut och organiseras därefter ska vi självklart ha omvärldsspaning men det viktigaste är nog att ta lärdom av egna strategier och beslut.

Svårare är det att hantera Putins oberäkneliga paria som nu lamslår världen.

Den största humanitära krisen i Europa efter andra världskriget med miljoner människor på flykt i rädsla för en oberäknelig diktators angrepp på ett Ukraina på väg mot demokrati och för oss självklara mänskliga rättigheter.

Är detta början av ett tredje världskrig… Jag ryser när jag tänker tanken.

Framtiden handlar om vem som har makten över rent vatten, livsmedel och energi. Resten av ett samhällsbygge utgår därifrån. Ryssland och Ukraina exporterar betydande mängder av bland annat vete och soja över världen. Naturtillgångar, energi, allt som vi alla är beroende av i en globaliserad värld där länders ekonomier hänger ihop och utvecklas tillsammans. Vi har och vill gärna tro att det bästa för världsfreden är att sammanväva länders ekonomier för att utvecklas tillsammans.

Världen bygger murar igen
De murar som föll efter Peristrojkan på 1980-talet och att många länder kunde börja resan mot demokrati är skakad i grunden. Världen bygger murar igen och det fasansfulla upprepar sig med i mänskliga tragedier.

Nu är det viktigt att snabbt ta lärdom och analysera hur vi hanterade förr flyktingvågen. När ni läser det här är jag säker på att flyktingvågen nått oss och det är en realitet.

Valrörelsen
Världsläget kommer att påverka stundande valrörelse och det känns än viktigare att befästa vår demokrati och människors lika värde. Vi Centerpartister har alltid tagit ett stort ansvar för Sverige, historiskt och även nu när vi befinner oss i ett svårt läge.

Därför är Centerpartiet också med och styr i flest regioner och kommuner av alla partier.

Populistisk retorik som lockar för stunden utan egen plan ägnar inte vi oss åt. Med denna bakgrund och ställningstagande är jag stolt över att va en del av detta parti, Centerpartiet.

Var och en får stå för sina ord och ställningstaganden, här kan vi ha olika syn på vad som gagnar en demokrati och möjliga framtida allianser efter kommande val.

Vi i Centerpartiet gillar att prata om vår egen politik och det ska vi fortsätta och göra.

Ola Persson (C)
Regionråd