EN STARK DEMOKRATI FÖR EN STARKARE FRAMTID

Foto Kristina Lundberg

Allt och inget är som vanligt. En ljuvlig månad när naturen sakta vaknar till liv. Det gör den år efter år - oavsett vilka vidrigheter som människor utsätts för runtom i världen.

Även om markerna fortfarande är bruna så är lamningen i gång och markerar på startskottet för våren, för ny växtlighet och nytt liv. Snart kommer grannen ner och fäller några träd som jag kan hugga upp inför kommande vinter.

Livet pågår som vanligt. Fast återigen är inget som vanligt.
Ett krig rasar i vår närhet och tvingar människor på flykt. Bilder på ohyggligheter når oss genom ständig mediarapportering. Samtidigt som blåsipporna tittar fram, marssolen värmer och vi går till jobbet som vanligt.

Jag vill tro att naturen visar oss vägen – när det känns som mörkast måste vi fortsätta tro på, och kämpa för, en ljusare framtid.

Värdet av vår liberala demokrati, av att vi försvarar det fria ordet och att vi snart går till valurnorna för att avlägga en fri röst är tydligare än på länge.

Samtidigt som diktatorn i öst visar en omänsklighet som är svår att beskriva så kommer vår bästa sida fram i allas engagemang för att hjälpa de som nu flyr.
Civilsamhället som återigen rustar sig för att välkomna behövande. Vi kommer att klara av även detta. Vi har gjort det förr och kommer göra det igen.
Samtidigt som vi öppnar våra hem, skänker pengar till hjälporganisationer och demonstrerar mot krig så kommer vi att sätta ner våra bara fötter på en sommarvarm gräsmatta, blinka bort en tår när barnen sjunger Idas sommarvisa på skolavslutningen och sitta och prata minnen med farmor över en kopp kaffe och en kardemummakaka (min farmor gör den godaste…).

Men vi får samtidigt inte glömma att kriget i Ukraina inte är den enda konflikten i världen.
Det är inte bara människor från vårt närområde som behöver vårt skydd.
Detta nya krig i Europa får inte bli en ursäkt att skapa ytterligare splittring mellan människor och låta oss göra skillnad på människor på flykt.
Det får inte öppna gränser till vår närhet, men bygga murar till övriga världen.
Rätten till asyl gäller lika för alla. Oavsett varifrån i världen du kommer.

Att försvara en liberal demokrati innebär att försvara alla människors lika värde.
För en ljusare framtid.

Kristina Lundberg (C)
Kommunalråd Sunne