Tankar om valkoncept, krig och skidåkning.

Solen lyser snett över skogsgläntan, där jag, Maria Bernsson, skidar fram på skoterspåret. Vilken frihetskänsla, att bara kunna stiga på skidorna och sätta iväg. Jag har tiden, jag har möjligheten, jag har kraften! Det är frihet, att kunna göra det jag vill, kunna göra det var jag vill och när jag vill. Och jag kan det för att jag bor i Sverige, i Västerbotten, i Skellefteå kommun. Vi som bor här har så otroligt mycket att vara tacksamma för, att vara stolta över och vara rädda om!

Samtidigt som jag skidar fram lyssnar jag på P1 och hör om krigets fasanfullheter i Ukraina. Hur en president valt att invadera ett annat självständigt land och inte verkar sky några medel att nå sina mål. Inte respekterar mänskliga rättigheter, begår krigsbrott och trots att nästan hela världen fördömer dessa handlingar, inte verkar bry sig det minsta om hur människor lider. Hur familjer splittras, hur kvinnor och barn flyr sina hem, hur ungdomar ser sina framtidsdrömmar grusade till marken. Det är obegripligt, oändligt sorgligt och väldigt skrämmande. Detta är ju år 2022! Visst trodde jag att vi hade kommit längre än så. Men livet är skört och oförutsägbart och vår egen frihet, ekonomi och säkerhet är helt plötsligt inte något självklart.

Samtidigt som jag glider fram genom vackra landskap, med svettdroppar på ryggen och vindtårar blandat med eländestårar, känner jag en inre kraft. Det har väl aldrig varit så tydligt att politik är viktigt. Att vi måste stå upp för vår öppenhet och frihet. Att det nu är tid för samarbete över gränserna. Att vi måste värna demokratin. Här i Sverige och i Europa. Det är de stora frågorna det handlar om nu, mänskliga fri- och rättigheter. En fungerande rättsstat.

Trots att solen snart går ner är det fortfarande ljust länge. Det är ju vårvinter, denna fantastiska femte årstid, då hoppet och kraften vänder åter och man kan se fram emot vår och sommar. Kan vi hoppas på bättre tider? Ja, absolut! Det måste vi göra. För Sveriges bästa. För ditt och mitt bästa. För våra barnbarns bästa.

Det finns många utmaningar i samhället och jag är stolt över det valkoncept som Centerpartiet tagit fram. Som vanliga människor över hela landet röstat fram på demokratiskt vis. Förslag på vad som kan göras i klimatfrågan, hur vi ska få en nära vård i hela landet, hur hela landet kan utvecklas och hur vi kan öka jämställdheten. Framför allt ska människor kunna leva det liv de valt. Centerpartiet har en tydlig röst för frihet, demokrati och självbestämmande. Därför tar vi ansvar i frågor som rör och berör. El- och drivmedel. Dyrare för många, men kris för svenska lantbrukare. Höjda livsmedelskostnader. Och nu förstås Ukraina. Här kan vi alla vara med och stötta. Både små och stora bidrag räknas.

Känslan efter dryga timmens skidåkning är skön trötthet. Inte alls något Vasalopp eller så, men jag känner mig nöjd. Nyskapad kraft för kropp och sinne. Nu är jag mer peppad än någonsin. Jag vill göra skillnad. För Sveriges bästa.

// Maria Bernsson

Vice gruppledare Centerpartiet i Skellefteå