Svensk skola behöver handlingskraft och mer pengar

Bild

När slutar Liberalerna svika svensk skola?

Svensk skola befinner sig i kris. Landets kommuner, från norr till söder, höger- som vänsterstyrda, varnar för hur den ekonomiska krisen håller på att förvandlas till en skolkris.

Hur man inte längre har råd med en av samhällets mest avgörande uppgifter, att bedriva en bra skola för alla.

Lärare och rektorer demonstrerar på gator och torg och elever möter sommarlovet utan att veta om det finns en skola att komma tillbaka till i höst.

Krisen är ett faktum för alla, utom för landets liberala skolminister.

Liberalerna, partiet som genom historien stolt burit skolfrågan genom debattens vågor och vid förhandlingsbordens nattmanglingar, verkar nu helt ha övergett den.

Från Tidöavtalets tunna skolavsnitt har man hittills bara klarat av att enas med SD om en enda sak, anmälningsplikt.

Man kräver att lärare ska ange papperslösa, ange sina egna elever. Förslag för att höja kunskapsresultaten, eller öka tryggheten lyser med sin frånvaro.

Och från skolminister Lotta Edholm på utbildningsdepartementet är det tyst. Eller nej, det pratas mycket men leveranserna uteblir.

Ett utredningsförslag har vi sett, som ska vara klart i slutet av 2025. I den takten blir det helt enkelt inga nya förslag för skolan under den här mandatperioden om man inte spottar ur sig saker under sommaren.

Något som är minst lika oroande och än mer akut är Liberalernas totala oförmåga att förhandla fram mer pengar till skolan, här och nu.

När vi ser en nedläggningsvåg svepa genom landet och kommun efter kommun tvingas stänga igen skolor för att få ekonomin att gå ihop. Då sitter Liberalerna på händerna.

När behöriga lärare sägs upp, en efter en, samtidigt som kunskapsresultaten sviktar, läsförståelsen brister och de svagaste eleverna drabbas hårdast. Då låtsas Liberalerna som det regnar.

Då finner man sig i den moderate finansministerns ickesvar om att skolan får vänta och se om det kommer några pengar.

Skolan brukade vara en paradgren för Liberalerna, men glöden verkar ha falnat i Jan Björklunds gamla parti.

I stället för nya förslag och mer pengar ser vi skolsvek efter skolsvek från Johan Pehrson och Lotta Edholm. Det är både tragiskt och djupt allvarligt för Sveriges utveckling.

Skolan behöver få mer pengar här och nu. Regeringen måste snarast presentera ett krispaket för att rädda skolorna runt om i landet, stoppa uppsägningarna av våra lärare och sluta kunskapsklyftan mellan stad och land.

Elever och lärare som nu möter sommarlovet måste få göra det utan oro och en klump i magen över att inte ha någon skola att komma tillbaka till i höst. Pengarna måste fram, skolan kan inte vänta.

Men svensk skola behöver också andra reformer. Vi måste förändra skolpengen, så att den skola som tar mer ansvar också får betalt för det. Så att skolan som finns där för landsbygdens elever, skolan som har en skolsyster eller kurator på plats varje dag, skolan som prioriterar stöd till de svagaste eleverna inte missgynnas ekonomiskt.

Vi måste få bort köerna, det håller inte att vissa kan paxa en plats till de bra skolorna redan på BB.

Och vi måste stoppa oseriösa aktörer, som väljer snabba cash framför kunskap och kvalitet.

Centerpartiet har modet att förändra vår skolpolitik, vi är beredda att göra skillnad på allvar tillsammans med regeringen och andra. Än finns chansen för Liberalerna att visa att man fortfarande bryr sig om skolan. Visa att det finns två liberala partier i Sverige som tar skolan på allvar.

Men då måste man ta sig i kragen, göra sin hemläxa och slåss för mer pengar till skolan här och nu. Inte låta eftermälet av en liberal skolminister bli ytterligare tre år av skolsvek.


Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet
Niels Paarup-Petersen, utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet
Madelaine Jakobsson, ordförande i Centerpartiets kommunala sektion och kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling (på bild)

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.