Debatt: Allt tydligare att Sverige behöver en egen sammanhållningspolitik

Sverige måste jobba på nya sätt för att minska regionala skillnader och ojämlikheter och olika utmaningar.

På europanivå finns en sammanhållningspolitik, en politik som syftar till att skapa tillväxt och sysselsättning lokalt och regionalt i hela Europa. Det blir nu allt tydligare när norra Sverige leder den gröna omställningen att landet Sverige behöver en egen sammanhållningspolitik.

När vi norr pratar om elbrist, om usla transportmöjligheter, inga nattåg, dåliga vägar och brist på arbetskraft så förstår inte sörlänningen vad vi pratar om riktigt. Hos dem är det hög arbetslöshet, problem med försenade tåg, kriminalitet, skjutningar och gängvåld.

Hos oss i norr handlar de motsättningarna som finns om kampen om mark och vatten som i renmarksutredningen. De motsättningar den skapar är lika svår att förstå för en sörlänning som det är för en norrlänning att förstå utanförskapsområdenas utmaningar och gängkriminalitet.

Att ha 25-30 mil till BB skulle inte accepteras söder om Dalälven, men för oss är det en verklighet. Hos oss skulle det vara svårt att acceptera att inte kunna känna sig trygg nattetid ute på byn, vilket är en verklighet för de som bor i Stockholmsförorter.

Jag menar att Sverige måste jobba på nya sätt för att minska regionala skillnader och ojämlikheter och olika utmaningar. Sveriges regioner behöver olika prioriteringar och den lokala nivåns inflytande över resurser och tillväxtmedel är en förutsättning för ett framgångsrikt utvecklingsarbete.

Vi behöver en mer decentraliserad politik, en smartare politik som utgår från att det måste vara skillnad även på politikens prioriteringar, utifrån de olika förutsättningar som finns. Det här blir än mer tydliga i kampen om energin och elen.

Min övertygelse är att innovation, digitalisering, ekonomisk omvandling och stöd till småföretagen liksom förståelse för vikten av att ta hänsyn till nyttjande av mark och vatten och att värna naturen, driver landet Sverige framåt.

Ska Sverige vara ett föregångsland som investerar i energiomställning, förnybara energikällor och klimatarbete så måste det till en politik som utgår från de regionala förutsättningarna och som fördelar resurser och medel utifrån att det faktiskt ser olika ut.

Maria Kristoffersson (C)

Centerpartiet Vilhelmina