Regionaktuellt v 46

Veckobrev från Ewa-May Karlsson Centerpartiet Region Västerbotten
Smittskyddet i Region Västerbotten
Alliansen bjöd in Maria Marklund, smittskyddsläkare, till gruppträffen på regionstyrelsen. Maria berättade om den lilla organisationen med bred kompetens som smittskyddet utgör i Region Västerbotten. Maria delar arbetsuppgifterna med tre biträdande smittskyddsläkare, men om det blir skarpt läge är det ordinarie smittskyddsläkare som har ansvaret. Enheten består också av två sjuksköterskor och en administrativ person som till stor del arbetar med uppsökande verksamhet för att hitta personer som omfattas av anmälningsplikt av smittsamma sjukdomar.
Två viktiga områden för smittskyddet är antibiotikaresistens och vaccinationer. Klimatförändringarna påverkar när virus är mest aktiva och det är ett pågående arbete med när vaccinationer av framför allt influensa och covid-19 ska påbörjas för att få bäst effekt. En aktuell fråga är vaccination mot vattkoppor och bältros, där ekonomi och hälsoeffekter vägs för att bestämma om exempelvis vattkoppor ska ingå i vaccinationsprogrammet för barn.
Smittskyddslagen (2004:168) är en lag som omfattar människor. Det finns andra lagar som omfattar smittsamma sjukdomar bland djur. Smittskyddslagen utgår från proportionalitetsprincipen, alltså att insatserna ska vara proportionerliga i förhållande till bland annat ekonomisk effektivitet och hur stor påverkan en insats får på människors frihet. En del i lagen innebär myndighetsutövande, där det är möjligt att använda tvång med hänvisning till att allmänhetens skydd är viktigare än den enskilda individens frihet för vissa smittsamma sjukdomar.
Regionstyrelsen
Regionstyrelsens dagordning var ganska kort denna gång, men innehöll flera tunga punkter. Budget och regionplan för 2025 skickades vidare till regionfullmäktige. Det är anmärkningsvärt att höra hur majoriteten uttrycker att det inte ska ske några förändringar i budgetram och att det därmed är realistiskt att det budgeterade överskottet på 218 mkr ska bestå utan åtgärder. Sanningen är att ett flertal av regionens verksamheter systematiskt överskrider budget, vilket i praktiken innebär att budgeten inte spelar någon roll. Det är stora behov av att ändra organisationens inställning till budgetramarna. Var och en måste ta ansvar för att hålla sin budget för att regionens likviditet och investeringsförmåga ska förbättras för att vi långsiktigt ska kunna erbjuda kvalitativ hälso- och sjukvård och regional utveckling i Västerbotten.
Ytterligare en punkt var den nya finanspolicyn för regionen, som aktualiserats efter pensionsmuthärvan. Besked om åtal dröjer och preliminär tidsplan är nu att det kommer något svar i den frågan efter årsskiftet. Tidigare har det varit sagt att besked skulle komma under hösten. Det som är nytt i finanspolicyn är till exempel att det är möjligt att både vara rådgivare och erbjuda egna placeringar. Detta är nödvändigt för att kunna anlita Swedbank som är den nya lösningen efter muthärvan.
Några ytterligare rapporter är att det börjar visa sig att produktiviteten sjunker när regionerna har övergått från hyrpersonal till egen personal. Björkens framtid som patienthotell är hotat efter att Jämtland har dragit sig ur samverkan och beläggningarna på hotellet gör att den upphandlade aktören inte längre får verksamheten att gå runt. Diskussioner förs om hur en ny lösning kan se ut, men det är helt klart oroväckande nyheter.
Hälsningar
Ewa-May Karlsson