Regionaktuellt v 23 2025

Veckobrev från Ewa-May Karlsson Centerpartiet Region Västerbotten.
Veckorna är korta nu för tiden och i stället för ytterligare en veckas paus så blir det Regionaktuellt trots att det är röd dag och Sveriges nationaldag.
Regionstyrelsen
I tisdags hade vi sista regionstyrelsen innan sommaruppehållet. Återigen var dagordningen ganska innehållslös, vilket känns konstigt i och med den otroligt tuffa ekonomiska situation som Region Västerbotten befinner sig i. Vi fick en lägesrapport kopplat till införandet av vårdsystemet Cosmic. Vid tidpunkten för rapporten låg hälso- och sjukvården med 4 500 icke-journalförda besök hos vården, vilket får konsekvenser som att det till exempel inte skickas ut remisser och tidsbokningar i tid. När nu Cosmic är på plats fortsätter nu arbetet med att utkräva ansvar för att processen varit långdragen och att kvaliteten inte håller måttet vid införandet. Jag anar att detta kan bli en lika lång följetång som själva införandet.
Alliansgruppen fick besök av verksamhetschefen för Folktandvården, Anna-Maria Stenlund Berggren. I Västerbotten har det börjat etablera sig privata tandvårdskedjor som har gott om resurser för att etablera fullskalig verksamhet direkt. Det skapar en situation där fler tandläkare söker sig till den privata sektorn och för Folktandvården innebär det att mycket tid läggs på att handleda nya tandläkare som sedan lämnar för att jobba privat. Norra tandvårdsområdet beskrivs befinna sig i krisläge och man har satt flera kliniker på paus och bemannar periodvis med team från andra kliniker, vilket beror på tandläkarbristen och även en ökande tandsköterskebrist. Ett förbättringsområde är hanteringen av barntandvården som idag ligger under lagen om valfrihet (LOV) där mindre än 1 % av barnen finns hos privat klinik. Det finns en önskan om att frångå LOV för att i stället upphandla privata kliniker som kan hjälpa till att möte behoven av barntandvård, så att även Folktandvården kan lägga mer tid på vuxna patienter.
Vårdansvarsutredningen
I måndags presenterades Vårdansvarsutredningen som är framtagen av Vårdansvarskommitén, vars huvuduppdrag har varit att utreda och ta fram ett beslutsunderlag om ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården. Huvudlinjerna i utredningen är att kommittén inte lämnar något förslag om ett helt statligt huvudmannaskap och avråder från ett delvis statligt huvudmannaskap. Däremot föreslås ett ökat statligt ansvar för vissa områden i hälso- och sjukvården och kommittén anser att statens styrning av hälso- och sjukvården behöver stärkas och förbättras. De områden som avses är kompetensförsörjning, läkemedel, vaccinationer, screening, rättspsykiatrisk vård samt luftburen ambulanssjukvård och luftburna sjuktransporter. Anders W Jonsson har representerat Centerpartiet i kommittén och Centerpartiet vill så klart inte se ett förstatligande av hälso- och sjukvården. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de partier som gör en egen tolkning av utredningen och anser att vården ska bli statlig.
Mötesplats Lycksele
Bland flera andra centerpartister så var Maria Kristoffersson och Malin Svensson på plats på Mötesplats Lycksele som gick av stapeln under onsdag och torsdag i veckan. Temat för dagarna var i år inriktat på det kommunala perspektivet och hur vi med utgångspunkt i det lokala perspektivet hittar vidare till de regionala, nationella och europeiska nivåerna. En röd tråd i detta är naturligtvis sammanhållningspolitiken, som är det europeiska arbetssättet för att skapa likvärdig utveckling i hela EU.
Just nu pågår arbetet med att forma sammanhållningspolitiken inför nästa programperiod som startar 2027, mitt i en mycket orolig tid i Europa och resten av världen. Vi vet ännu inte säkert hur det påverkar de fonder som Västerbotten drar stor utvecklingsnytta av, men en spaning är att mer resurser kommer behöva gå till uppbyggnation av Ukraina och arbete med beredskapshöjning och att medlen till sammanhållningspolitiken därmed kommer minska. Under sommaren kommer det presenteras en långtidsbudget som förhoppningsvis ger en del svar.
Apropå sammanhållningspolitiken, så ser jag fram emot kommande veckas resa till Kiruna. Strukturfondspartnerskapet har sitt sista beslutande möte om prioriteringar av medel från strukturfonderna innan partnerskapet ska få en annan funktion. Jag ser fram emot att få se hur Kiruna förändras i och med stadsflytten. Med det önskar jag er en riktigt trevlig nationaldag och hoppas att ni får fira dagen som ni vill!
Hälsningar
Ewa-May Karlsson