Muharrem på sommarturné

Under två veckor är Muharrem Demirok ute på sommarturné runt om i landet, självklart gjordes ett heldagsstopp i Umeå!

Muharrem, eller Murre som han också kallas, tog nattåget till Umeå tillsammans med sin pressekreterare. Efter frukost och kort depåstopp hos gruppledare Mattias Larsson gick bilen mot Tavelsjö Wärdshus för att träffa Tavelsjö- och Rödåbygdens utveckling (TuRe). De berättade om sitt arbete med att tillvarata det attraktiva, göra bygden känd, locka till besök och därmed öka intresset för boende och verksamheter i bygden. De lyfte mycket av det positiva men passade också på att nämna de problem de stöter på mot kommunen och staten. Det blev en diskussion om både strandskyddet, krånglig byråkrati och vad politiken kan göra för att lösa utbildningen av vårdpersonal.

Det var inte svårt att locka fram det gamla kommunalrådet från Linköping i Murre när han svarade. För tyvärr görs ju inte särskilt mycket från regeringshåll vad gäller strandskyddet, även om vi från Centerpartiet ligger på i frågan. De stelbenta reglerna som hämmar byggande på landsbygden har Centerpartiet redan idag en del förslag för, som att tex bygglovsbefria vissa sorters byggnationer. Men det finns mycket kvar att göra och det krävs ofta lokala aktörer som vågar gå före.

-          Någon måste vara föregångare och trampa upp stigen, men det gör ont ibland att vara den som går först. Kommer ni ihåg Mora Träsk? Vi kommer till ett träd, och vi kan inte gå runt det och inte gå under det, så vi måste gå igenom det. Så är det ibland med utveckling och att vara den som går först, sa Muharrem i ett av sina svar.

Temat för Murres sommarturné är att lyfta sommarhjältar. Sådana som jobbar på med sitt och inte förväntar sig något tack. Just därför började han hela mötet med att säga just tack till de närvarande. Ett tack för att de är eldsjälar som gör Sverige bättre genom att jobba på för den bygd de älskar, även när det blåser motvind och de måste trampa upp nya stigar.

Efter mötet på Wärdshuset tog alla en promenad till Sjöbacka vård- och omsorgsboende, som ligger nära hjärtat för alla boende i byn. Agneta Ärlestig och Elisabeth Dahlström, som båda arbetar på boendet, berättade om den familjära stämningen på boendet och den yrkesstolthet de båda känner. De känner båda oro inför nedläggningshotet som hänger över dem som ett svart moln. Även dessa sommarhjältar uppmärksammades av Muharrem som delade ut diplom och sa tack för det arbete de gör.

Muharrem samtalar med Sigrid Konradsson, boende på Sjöbacka.

Det officiella programmet avslutades med besök på Uttervägens gruppboende där Cecilia Brönemyr tog emot tillsammans med fyra av de boende. De visade hur de bor och berättade hur de jobbar, och vi fick bland annat höra bakgrunden till varför Uttervägens hjältar kom till. Många unga går upp i vikt när de flyttar in på ett boende, något de vägrat acceptera på Uttervägen. För att visa exakt hur de ser till att hålla i gång bjöds alla med att följa med på hjälteträning efter besöket på boendet. Muharrem konstaterade efteråt att de körde slut på honom.

Kvällen avslutades med ett medlemsmöte i trädgården hos gruppledare Mattias Larsson. Murre ställde sig glatt vid grillen och levererade både hamburgare och parisare till de nästan 30 medlemmar som var närvarande. När glassbilen stannade till tog han sig också tiden att köpa glass till alla, något som uppskattades varmt.

Glassutdelning efter maten

Ett heldagsbesök behöver såklart avslutas med ett tack och en gåva. Som nyvald partiledare passar "En bok till Thorbjörn" därför otroligt bra som present, något Mattias Larsson glatt ordnade med.

Muharrem tar emot boken "En bok till Thorbjörn" av Mattias Larsson

Besöket i media