Debatt: Socialdemokraterna i Umeå hotar valfriheten i hemtjänsten

Valfriheten inom hemtjänsten har gett Umeås äldre makten att själva välja utförare och bidragit till högre kvalitet och nöjdhet – både inom kommunal och privat omsorg. Men Socialdemokraternas agerande hotar nu hela systemet.
I nästan två decennier har Umeå kommun erbjudit flera alternativ inom hemtjänsten, först genom eget val (2005) vilket ersattes av Lagen om valfrihet (LOV) 2010. Umeå var tidigt ute med att ge äldre i behov av hemtjänst ett ökat medinflytande och valfrihet. Tack vare denna valfrihetsreform har egenmakten ökat avsevärt genom att den som behöver hjälp idag kan välja utförare, men också välja bort när hemtjänsten inte fungerat. Tack vare fler utförare och alternativ har också kvaliteten och brukarnöjdheten blivit betydligt högre, inte minst inom den kommunala hemtjänsten.
I december 2022 beslutade individ- och familjenämnden samt äldrenämnden att ta fram ett reviderat förfrågningsunderlag för bedrivande av hemtjänst enligt LOV i Umeå kommun. Anledningen var att individ- och familjenämnden beslutat att införa kostnadsfritt boendestöd, vilket skulle påverka företagens hemtjänsttimmar. Beslutet fastslog även att ett nytt förfrågningsunderlag skulle tas fram under 2023.
Beslutet var enigt och från allianspartierna var vi tydliga med att revideringar och förändringar inte ska ske ensidigt från kommunens sida, utan att även berörda företag ska ges möjlighet att föreslå förändringar. Samtidigt uttryckte vi en stark oro för att en revidering skulle kunna innebära en begränsning av valfriheten, vilket är något vi alltid kommer att arbeta emot.
Två år har snart passerat och ännu är inget nytt avtal antaget trots att vissa försök har gjorts. Ett nytt förfrågningsunderlag har presenterats, förkastats och därefter skjutits upp av Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Företagen väntar fortfarande på besked om vad kommunen vill och planerar. Många uttrycker en stark oro för framtiden och vet inte om det är lönt att investera i verksamheten eller om det är bättre att avveckla. Vi delar den oron.
Hemtjänstföretagens framtid präglas av en stor osäkerhet, men Socialdemokraterna har konstant saknat förståelse och en vilja till att bemöta företagen med respekt. Däremot har Socialdemokraterna med ordförande Carin Nilsson i spetsen under våren gång på gång lagt nya utredningsuppdrag som berör privata utförare i hopp om att nya uppgifter ska komma fram. Detta för att motivera ytterligare försämringar av villkor eller skärpning av krav.
Ett nytt LOV-avtal har under året blivit allt mindre sannolikt med tanke på den utredning som ordförande initierat i samband med att beslut togs om att skjuta upp ett nytt förfrågningsunderlag. Att det politiska styret inte vill se privata alternativ är känt sedan länge, men när Socialdemokraternas företagsfientliga syn kompletterats med rena osanningar ser vi att en ny gräns har passerats.
Förvaltningen har nu fått uppdraget att studera riskerna för välfärdskriminalitet inom ramen för LOV jämfört med inom ramen för offentlig upphandling (LOU). Detta trots att Upphandlingsbyrån varit tydlig med att det idag inte finns någon skillnad mellan LOV och LOU när det gäller risken för välfärdskriminalitet, dvs att risken är lika stor oavsett system. Här handlar det främst om krav, kontroll och uppföljning, vilket ställs i förfrågningsunderlaget.
Socialdemokraterna vill avskaffa Lagen om valfrihet, det var de tydliga med 2018 och det finns heller ingenting som tyder på att något är annorlunda idag. Skillnaden är att idag talar de inte om det högt medan de tillåter tveksamma avtalsändringar utan politisk insyn. Ett agerande som inte bara är ett hot mot valfrihet och företagande utan även mot demokratin.
Veronica Kerr (KD), 1:e vice ordförande äldrenämnden
Lotta Holmberg (M), ledamot äldrenämnden
Åke Gustafsson (C), ledamot äldrenämnden
Badro Laajab (L), ledamot äldrenämnden