Interpellation: Våldspreventionsprogram i Umeå kommun

Maja Westling Palmberg lyfter behovet av evidensbaserade insatser mot våld i nära relationer. I en interpellation till individ- och familjenämndens ordförande ställer hon frågor om användningen av behandlingsmodellen "Alternativ til vold i Oslo" och vilket stöd som finns för dess effektivitet.
I början av januari 2025 uppmärksammade Dagens Nyheter brister i effekterna av våldspreventiva behandlingsprogram för personer som utövar våld i nära relationer. Enligt artiklarna saknas det vetenskapligt stöd för att vissa program faktiskt fungerar, och flera exempel på allvarliga konsekvenser lyfts fram. Bland annat berättas om Moa, vars ex-sambo fortsatte utsätta henne för våld efter att ha genomgått våldspreventiv behandling.
I Umeå kommun används enligt uppgifter på kommunens hemsida behandlingsmetoden "Alternativ til vold i Oslo" (ATV). Samtidigt har Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer riktat skarp kritik mot våldspreventiva insatser och menar att det inte finns tillräckligt stöd för deras effektivitet. Enligt deras ordförande förlänger insatserna ofta den tid det tar för kvinnor att lämna våldsamma relationer, snarare än att skydda dem. Även Socialstyrelsen har på sin hemsida skrivit att det saknas tillräckligt vetenskapligt stöd i forskningslitteraturen för att någon behandlingsmetod ska kunna rekommenderas som den som i första hand bör användas.
Mina frågor till Andreas Lundgren är därför:
- Hur används behandlingsmodellen "Alternativ til vold i Oslo" inom Umeå kommuns socialtjänst?
- Vilka vetenskapliga belägg finns för att ATV-metoden är effektiv för att minska våld i nära relationer?
- Hur säkerställer kommunen att våldsutsatta kvinnor och barn skyddas på bästa sätt, särskilt om behandlingsprogram för våldsutövare inte visar sig vara effektiva?
- Kommer kommunen att se över sitt arbete med våldsprevention i ljuset av den kritik som framkommit?
Umeå 7 januari 2025
Maja Westling Palmberg, Centerpartiet