Interpellation: Stjernkvist-utredningens påverkan på Umeås gymnasieskolor

Maja Westling Palmberg har i en interpellation till kommunfullmäktige lyft frågan om hur Umeå kommun kan förbereda sig inför de förändringar som föreslås i Stjernkvist-utredningen. Idag finns möjlighet till samverkan mellan kommunala och fristående skolor, men det sker sällan. Om förslagen blir verklighet kan kommunernas ansvar för gymnasieutbildningen förändras. Centerpartiet vill att Umeå ska ligga steget före och säkerställa att utbildningsutbudet är anpassat till både elevernas framtid och arbetsmarknadens behov.

Som en del av arbetet för att förbättra matchningen mellan utbildning och arbetsmarknad har den så kallade Stjernkvist-utredningen föreslagit flera åtgärder som syftar till att stärka samarbetet mellan gymnasieskolorna och näringslivet. En central del i förslagen är att skapa bättre förutsättningar för elever på yrkesprogram att få relevant arbetsplatsförlagt lärande och nära kopplingar till arbetsmarknaden. Utredningen fokuserar främst på de offentliga skolorna, men eftersom Umeå också har flera friskolor är det viktigt att undersöka hur de här förändringarna kan påverka hela Umeåregionens gymnasieskolor.

För att uppnå detta är det av stor vikt att våra gymnasieskolor, oavsett om de är kommunala eller fristående, arbetar aktivt för att möta de här utmaningarna och säkerställa en bra utbildning för alla elever. Ett nära samarbete med näringslivet är avgörande för att öka sysselsättningen och stärka de yrkesutbildningar som behövs på arbetsmarknaden.

Stjernkvist-utredningen lyfter fram vikten av att samarbetet mellan skola och näringsliv stärks, och att detta arbete integreras i skolornas uppdrag på ett tydligare sätt. Kommunens egna skolor omfattas av dessa förslag, men det är också viktigt att beakta hur friskolorna kan påverkas och hur vi gemensamt kan skapa en effektivare arbetsmarknad och utbildningssystem i Umeåregionen och länet.

Mina frågor till Peter Vigren är därför:

  1. Hur ser du på det nuvarande samarbetet mellan Umeås kommunala gymnasieskolor och det lokala näringslivet?
  2. Vilka konkreta åtgärder bör vidtas för att öka statusen på yrkesutbildningarna och göra dem mer attraktiva för elever?
  3. Hur samarbetar Umeå med andra kommuner i regionen och länet för att utveckla näringslivssamarbetet kring yrkesutbildningar?
  4. Hur, eller om, pågår det samtal i Umeå med de fristående skolhuvudmännen för att diskutera hur Stjernkvist-utredningen kan påverka gymnasievalet och därmed gymnasieskolorna i Umeåregionen som helhet?

Umeå 5 februari 2025

Maja Westling Palmberg, Centerpartiet