Interpellation: Brister i handläggningen av umgängesbegränsningar enligt LVU i Umeå kommun

Allvarliga brister har uppdagats i Umeå kommuns hantering av umgängesbegränsningar enligt LVU. Anna-Karin Sjölander har därför lämnat in en interpellation till individ- och familjenämndens ordförande för att kräva svar om hur kommunen avser att säkerställa rättssäker handläggning och barnets bästa i dessa känsliga ärenden.

Önskar ställa följande interpellation angående de allvarliga brister som framkommit i KPMG:s nyligen genomförda granskning av individ- och familjenämndens handläggning av umgängesbegränsningar enligt Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). En granskning som genomförts till följd av Centerpartiets Motion 14/2022 , 138 kB. som föreslog en oberoende utredning.

Granskningen, som utfördes på uppdrag av kommunens revisorer, visar tydligt att individ- och familjenämnden inte har en tillfredställande styrning och uppföljning av detta viktiga område. KPMG konstaterar bland annat brister i det systematiska arbetssättet gällande utredningar, beslutsfattande och uppföljning av umgängesbegränsningar. Vidare noteras att socialsekreterares kompetens inom området bedöms vara delvis bristfällig.

Dessa konstaterade brister är djupt oroande, särskilt med tanke på att det ytterst handlar om barn och ungas rättigheter och behov, där barnets bästa ska vara i fokus enligt både LVU och Barnkonventionen. En bristfällig handläggning i dessa ärenden kan få allvarliga konsekvenser för de berörda barnen och deras familjer men det skadar också samhällets förtroende för Socialtjänstens oerhört viktiga uppdrag.

Mina frågor till Andreas Lundgren är därför:

  1. Hur avser individ- och familjenämnden att skyndsamt åtgärda de allvarliga brister i styrning och uppföljning av handläggningen av umgängesbegränsningar enligt LVU som KPMG:s granskning påvisar? Vilka konkreta åtgärder planeras och inom vilken tidshorisont?
  2. På vilket sätt kommer nämnden att säkerställa att utredningar om behov av umgängesbegränsning framöver genomförs och dokumenteras i enlighet med gällande lagstiftning?
  3. Vilka åtgärder kommer att vidtas för att säkerställa att beslut om umgänge enligt LVU är tydliga, fattas av behörig beslutsfattare och kommuniceras på ett korrekt sätt?
  4. Hur kommer nämnden att säkerställa att överväganden om umgängesbegränsning fortsätter att vara nödvändiga sker inom de tidsintervall som anges i lagen?
  5. Vilka konkreta steg kommer nämnden att ta för att säkerställa att socialsekreterare besitter tillräcklig kompetens för att fullgöra sina uppgifter avseende handläggning av umgängesfrågor enligt LVU, inklusive introduktion och löpande kompetensutveckling?
  6. Hur kommer kommunen att följa upp att de rekommendationer som KPMG lämnar implementeras och får avsedd effekt på handläggningen av dessa känsliga ärenden?

Umeå 8 maj 2025

Anna-Karin Sjölander, Centerpartiet