Debatt: Enskilda avlopp måste bedömas med sunt förnuft

Fredrik Rönn, Stefan Boström, Julia Algotsson & Mattias Larsson

Många fastighetsägare på landsbygden riskerar att drabbas av mycket höga kostnader för att åtgärda enskilda avlopp – trots att de inte utgör någon faktisk miljöfara. I en debattartikel lyfter Centerpartiet i Umeå behovet av rättssäker handläggning och mer nyanserade bedömningar. Det måste vara möjligt att både värna miljön och använda sunt förnuft. Läs hela debattartikeln nedan.

Hösten 2022 antog kommunfullmäktige ett beslut om att inventera enskilda avlopp. För att göra en lång historia kort rörde det sig om EU:s vattendirektiv där länsstyrelsen förelade kommunen att se över vatten och avlopp i delar av kommunen som sakteliga börjat övergå från semesterområden till permanenta bostadsområden. 2023 påbörjades därför inventeringen, som genomförs av miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Centerpartiet står bakom den nya utvecklingsstrategin för vatten och avlopp som kommunfullmäktige antagit. Likaså sade samtliga partier, inklusive C, ja till att påbörja avloppsinventeringen när nämnden fattade sitt beslut året efter. Politiker tar beslut om ”vad:et”, medan tjänstepersoner ansvarar för ”hur:et.” Men ”hur:et” måste givetvis genomföras med fingertoppskänsla och på ett förtroendeingivande sätt.

Den 15 maj rapporterade VK om en fastighetsägare i Umeå kommun som fick en avgift på 1160 kronor efter att ha ringt kommunen för att ställa en enkel fråga om åtgärdskrav för sin avloppsanläggning. Avgiften motiveras med att det handlade om så kallad ”verksamhetstillsyn” och därför är avgiftsbelagt enligt taxa, även om samtalet bara var ett informationsutbyte.

Myndighetsutövning skall givetvis alltid utföras korrekt, men i begreppet korrekt ligger också att hantera medborgare med känsla och rimlighet. Det är viktigt att kommunen har en fungerande tillsyn på avlopp ur miljöhänsyn – men det är minst lika viktigt att kommunen är serviceinriktad och uppmuntrar till dialog.

Det ska vara enkelt att få råd och hjälp när man vill göra rätt. När en kommuninvånare självmant hör av sig för att ta ansvar för sin miljöpåverkan bör det mötas med stöd och om inte kommunen själv sitter på svaret med en hänvisning till vart man skall vända sig, inte med en faktura.

Kommunen är till för medborgarna. Om vi ska lyckas med våra miljömål behöver där finnas ett ömsesidigt förtroende. Bemötande av det här slaget riskerar att få motsatt effekt där färre vågar ställa frågor och fler undviker kontakt med kommunen av rädsla för oväntade kostnader. Centerpartiet har med anledning av detta skickat en interpellation till kommunfullmäktige där vi hoppas på svar om vikten av en god dialog.

Julia Algotsson (C), vice ordförande miljö- och hälsoskyddsnämnden
Stefan Boström (C), ersättare i miljö- och hälsoskyddsnämnden
Mattias Larsson (C), gruppledare Centerpartiet Umeå
Fredrik Rönn (C), kommunfullmäktigeledamot