Pressmeddelande: Alliansen presenterade gemensam budget för år 2026
.png)
Alliansens gruppledare, från vänster: Mattias Larsson (C), Veronica Kerr (KD), Hanna Lundin Jernberg (L) och Anders Ågren (M).
Under tisdagen presenterade de borgerliga partierna i Umeå sin alternativa budget för Umeå kommun år 2026. Den innehåller satsningar på skola, sänkt kommunalskatt, samt neddragningar på kommunstyrelsens område. Den största satsningen görs för att stärka äldreomsorgen. Umeå ska vara en kommun där människor kan leva värdigt hela livet.
Det rödgröna styret har misslyckats med att hantera välfärdens utmaningar, inte minst inom äldreomsorgen där bristerna har blivit alltmer uppenbara. Alliansen erbjuder ett alternativ – en politik som präglas av ansvar, kvalitet och valfrihet.
– Jag är mycket glad över att vi idag kan presentera en gemensam Alliansbudget i Umeå! Det är tre år sedan förra gången. Det är positivt att vi har en enad borgerlighet kring både välfärdssatsningar och sänkt kommunalskatt, säger kommunalrådet Anders Ågren (M) i en kommentar.
Umeå behöver ett starkt företagsklimat och en trygg arbetsmarknad i hela kommunen. Genom ordning och reda i ekonomin möjliggör vi nya jobb och investeringar som stärker välfärden och minskar bidragsberoende. För att möta bostadsbristen vill de borgerliga partierna öppna upp fler områden för byggnation, även utanför de centrala stadsdelarna, så att hela Umeå kan växa och utvecklas.
– Denna budget visar att det finns fler alternativ för Umeås utveckling. Jag är särskilt glad över Alliansens satsningar på tillväxt i hela kommunen, samtidigt som vi säkerställer en långsiktig beredskap för framtida kriser, säger Mattias Larsson (C), gruppledare.
För- och grundskolenämnden får med Alliansens budgetförslag en ramhöjning med över 68 miljoner kr. Det är större satsningar på skolans område än vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade för två veckor sedan.
– Tidiga insatser är helt avgörande – både i skolan och inom socialtjänsten. Ju tidigare vi ser och stöttar barn som riskerar att halka efter, desto större chans har de att klara skolan och livet. Det är så vi bygger en trygg och jämlik välfärd i Umeå – genom att agera i tid, inte i efterhand, säger Hanna Lundin Jernberg, gruppledare (L)
De borgerliga partierna i Umeå håller frihet för enskilda individer högt, även inom välfärden. Äldreomsorgen ska kännetecknas av delaktighet, valfrihet och självbestämmande. Att det finns en mångfald av aktörer inom äldreomsorgen är en förutsättning för valfrihet och det bidrar dessutom till att göra vårdyrket mer attraktivt när det finns fler arbetsgivare att välja mellan.
– När valfriheten tas bort förlorar äldre och andra hemtjänsttagare möjligheter att påverka sin egen vardag. I vår gemensamma budget satsar vi på en äldreomsorg med trygghet, kontinuitet och respekt – där individens behov får styra, inte politiska ideologier, säger Veronica Kerr (KD).
I Alliansens budgetförslag sparar partierna samtidigt på kulturnämnden, tekniska nämnden och kommunstyrelsen, jämfört med S/MP-förslaget. Det frigör ett utrymme som möjliggör en sänkning av kommunalskatten med 20 öre för att stärka tillväxten och ge människor med små marginaler större ekonomisk frihet.
Utöver de konkreta budgetsiffrorna och föreslår Alliansen 52 gemensamma uppdrag. Bland dessa kan nämnas:
- Uppdra till kommunstyrelsen att säkerställa att våld mot äldre, inklusive det som kan förekomma inom ramen för den kommunala omsorgen, inkluderas i Umeå kommuns lokala lägesbild över brottsligheten samt i kommande brottsförebyggande program.
- Uppdra till äldrenämnden och individ-och familjenämnden att skapa större fokus på kvalitet och öka valfriheten för brukarna genom att införa Lagen om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende, funktionshinderomsorg och daglig verksamhet.
- Uppdra till äldrenämnden och individ- och familjenämnden att avskaffa de fasta schablontiderna och istället återinföra individbaserade beslut, med fokus på att utveckla och implementera rutiner för att personcentrerad och individanpassad planering av omsorgsinsatser, där den enskildes behov och önskemål står i centrum.
- Uppdra till för-och grundskolenämnden att avlasta lärarna från administrativt arbete, genom ett successivt införande av lärarassistenter.
- Uppdra till för- och grundskolenämnden att säkerställa att elever i behov av särskilt stöd får tidiga, träffsäkra och långsiktiga insatser, samt att rutinerna för samverkan med vårdnadshavare och elevhälsa stärks
- Uppdra till kommunstyrelsen och byggnadsnämnden att öppna upp fler områden för byggnation av bostäder.
- Uppdra till fritidsnämnden att utreda åtgärder för att säkerställa tryggheten i anslutning till idrotts- och fritidsanläggningar.
Läs mer