Örnsköldsvik
Centerpartiet lokalt
  • / Kandidater Kommun

Kandidater Kommun KOmmunvalet

1. Anna-Britta Åkerlind, kommunalråd, 57 år, Domsjö

Sysselsättning och engagemang: Kommunalråd för oppositionen. Egen företagare inom kommunikation och organisationsutveckling.

Jag är intresserad av näringslivsfrågor, innovation/utveckling och entreprenörskap. På fritiden ägnar jag mig gärna åt ridsport, att läsa böcker eller gå i skogen – och gärna plocka bär eller svamp.

Jag vill påverka för en framtid i tillväxt och utveckling för Örnsköldsvik. Att vi blir fler invånare och att fler kommer och besöker oss i Höga Kusten

Sociala medier:

Facebook (anna-britta.akerlind)
Instagram @annabrittaakerlind
Twitter @anbrak

2. Björn Olsson, skorstensfejare, 38 år, Högbyn

Sysselsättning och engagemang: Organisationsutvecklare Centerpartiets Riksorganisation. Ledamot Kultur och fritidsnämnden

Föreningsengagerad och fisketokig tvåbarnsförälder från norra delarna i Örnsköldsvik. Gillar även skoteråkning och att vara i skogen.

Facebook: bjorn.olsson.75                        
Twitter: @BjrnOlsson_C
Instagram: @hogbybjorn

3. Anna-Lena Lindberg, grundskollärare, 50 år, Grundsunda

Sysselsättning och engagemang: Grundskollärare. Kretsordförande och gruppledare för Centerpartiet i Örnsköldsvik.

Jag är framförallt intresserad av skola och miljö men vill utveckla hela kommunen. Jag vill vara en del i ett samhälle där alla ges förutsättningar att leva ett bra liv. Där personligt engagemang, valfrihet och företagsamhet uppmuntras och där vi har möjlighet att göra kloka val när det gäller miljö och hållbarhet.

Mina fritidsintressen är trädgård, böcker, resor och släktforskning.

Sociala medier:

Facebook: Anna-Lena Lindberg
Twitter: annalena_anna
Instagram: @annalena.lindberg

4. Emil Källström, riksdagsledamot, 31 år, Domsjö

Sysselsättning och engagemang: Västernorrländsk riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Det behövs ett nytt ledarskap för Örnsköldsvik och för Sverige. Jag vill vara med och göra vår kommun mer företagsam, grönare och mer framåt. I Centerpartiets Örnsköldsvik får vi valfrihet i välfärden och mer byggande - både i stan och på landsbygdens strandnära lägen. Småföretagen måste prioriteras i varje läge.

På så sätt skapar vi fler jobb och mer utveckling i Örnsköldsvik!

Facebook: EmilKallstromSund
Twitter: @emilkallstrom
Instagram: @kallstromemil

5. Lena Lindgren, utredare, 51 år, Björna

Sysselsättning och engagemang: Utredare på Region Västernorrland. Vice kretsordförande för Centerpartiet i Örnsköldsvik, 2.e vice ordförande i bildningsnämnden och ledamot i Kommunfullmäktige. Ordförande i SBO-råd Örnsköldsvik Norra och ordförande för VO, Norra skogsägarna. Egen företagare inom jord och skogsbruk.

Jag har ett starkt intresse för utbildning och ungdomsfrågor, jämställdhet, näringslivsfrågor och landsbygdsutveckling. Tillbringar en stor del av min fritid i skog och mark. Annars hittar ni mig på någon fotbollsarena, eller så kopplar jag av i trädgården med en kopp kaffe och en god bok.

Jag vill påverka för en hållbar samhällsutveckling med fokus på skola, livsmiljö och en varaktig lokal och regional tillväxt.

Sociala medier:

Facebook: Lena Lindgren
Twitter: lenalindgren_
Instagram: lena.lindgren

6. Andreas Jansson, elkonstruktör, 29 år, Västerlandsjö

Sysselsättning och engagemang: Elkonstruktör/Projektingenjör, Politiskt resurs för Centerparitet i Örnsköldsvik

De frågor som jag är mest intresserad av är energi, miljö, infrastruktur och landsbygd - helst allt samtidigt.

Jag tycker att man ska kunna bo och leva där man själv vill utan att man ska bli straffad med sämre kommunikationer och längre till skola och omsorg. Man ska ha samma förutsättningar än om man bor mitt inne i stan eller ute på landsbygden.

Vi vet alla hur vackert Örnsköldsvik är och vi vet alla hur viktig landsbygden är. Det är där jag bor och det är det jag brinner för att utveckla.

Mina fritidsintressen är att köra skoter, spela alla sorters spel och snickra på huset.

Sociala medier:

Facebook: PolitikerAndreas
Twitter: JanssonOvik
Instagram: @andreas_jansson

7. Frida Bylund, bonde, 34 år, Myckelgensjö

Sysselsättning och engagemang: Mjölkbonde som är mamma till två små knoddar i mysiga Myckelgensjö. Förutom en massa kor och traktorer och några resor till Övik när det vankas bildningsnämnd sysslar jag med det mesta som kan tänkas göra livet lättare/bättre för människor ute på landsbygden. Alltifrån fiber till bullbakning och bryggutläggning. Stort som smått=)

.. och i det bottnar egentligen allt mitt engagemang. Alla, vare sig man bor i stan eller på landsbygden ska ha samma möjligheter, vare sig det gäller att bygga, kvalitet på skolan eller infrastruktur. Kommunen ska vara en hjälpande hand, inte en själpande.

8. Bruno Byström, pensionär, 67 år, Sidensjö

Sysselsättning och engagemang: Pensionerad lantbrukare. Sitter i samhällsbyggnadsnämnden och Kommunfullmäktige.

Jag vill utveckla vår landsbygd och därmed våra s.k. gröna näringar.

9. Margareta Andreasson, handläggare, 35 år, Själevad

Sysselsättning och engagemang: Personlig handläggare inom funktionshinderförmåner på Försäkringskassan. Tidigare 2:e vice ordförande Omsorgsnämnden.

Tvåbarnsmor ursprungligen från Prästmon i Ådalen. Studerat socialt arbete på Umeå universitet. Bor nu i sköna Själevad.

Det är viktigt att göra sin röst hörd och motverka den allt mer främlingsfientliga inställning som breder ut sig i samhället. Jag vill vara med och verka för ett grönare morgondag och ett socialliberalt samhälle som värnar om den enskildes rätt till självbestämmande. Jag engagerar mig extra i frågor som rör miljö, landsbygdsutveckling, närproducerad och god mat i våra skolor och äldreboenden, företagande och valfrihet.

Utöver mitt politiska intresse tycker jag om att fiska, snickra och pyssla i hus och trädgård, ger mig gärna ut i slalombacken på vintern, myser gärna med en god bok eller spelar sällskapsspel med goda vänner.

Sociala medier:

Twitter: @MargaretaOvik
Facebook: @MargaretaAndreassonC

10. Bertil Jonsson, verksamhetschef, 61 år, Själevad

Sysselsättning och engagemang: Ersättare i kommunstyrelsen

11. Mats Kjellsson, projektledare, 49 år, Sidensjö

Sysselsättning och engagemang:

Projektledare i vindkraftsbranschen, utbildad skogstekniker. Sitter som ersättare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Född och boende i Sidensjö, torpare med fru och tre barn. På fritiden gillar jag att snickra och jobba på vår skogsfastighet.

Frågor som intresserar mig politisk är:

Företagarnas villkor, hela kommunen räknas, flytta besluten närmare verksamheterna och sist men inte minst strandskyddet.

Jag vill helt enkelt att alla våra gemensamt inbetalda skattekronor ska användas så effektivt som möjligt.

Med en närodlad politik kommer hela Örnsköldsvik att blomstra och vi får resurser över till nya välfärdssatsningar.

Full fart framåt

12. Marielle Hagström, IT-tekniker, 28 år, Domsjö

Sysselsättning och engagemang: IT-tekniker. Engagerad i Centerpartiet Örnsköldsviks kampanj och kommunikationskommitté.

Ursprungligen från Mellansel. Studerat medie- och kommunikationsvetenskap och arbetat många år som simlärare/babysiminstruktör. Frågor som rör barn och unga, jämställdhet och landsbygden är vad som driver mig.

Fritiden spenderar jag främst med min familj på olika upptäcktsfärder eller med något pyssel i hemmets lugna vrå. Närheten till naturen och vattnet är viktigt för mig. Annars spenderar jag gärna tid med mina vänner eller tittar på någon intressant tv-serie.

Sociala medier:
Facebook: Marielle Hagström

13. Svante Lundberg, pensionär, 68 år, Örnsköldsvik

Sysselsättning och engagemang: Pensionär

Intresserad av ekonomi, näringsliv, företagande, sjukvård och äldrefrågor. Jag vill se ett nytt ledarskap i kommunen.

På fritiden lockar föreningsliv, motion, natur och familj.

Sociala medier:

Facebook: Svante Lundberg
Twitter: @svantelundberg1
Instagram: @lundbergsvante

 

14. Erika Sjödin, kyrkomusiker, 46 år, Själevad

Sysselsättning och engagemang: Kantor och körledare. Ersättare i humanistiska nämnden.

Centerpartiet är den kraft i politiken som står upp för de värderingar jag har och därför vill jag tillsammans med Centern bidra med det jag kan för ett fantastiskt Örnsköldsvik. Jag vill jobba för ett samhälle som är jämlikt, rättvist och där människors unika värde tas tillvara. Då blomstrar såväl människan som samhället. Ett Örnsköldsvik där företag startas och växer, där Kulturlivet bubblar och medmänniskor från världens alla hörn bidrar med sin kompetens, DET är det Örnsköldsvik som jag vill bo i.

På fritiden trivs jag bäst bland familj och vänner när jag inte gör konserter eller kördagar. Musiken är både mitt jobb och min vila!

Sociala medier:

Facebook: Erika Sjödin Centerpartiet Örnsköldsvik

15. Maria Hörnqvist, företagare, 38 år, Arnäsvall

Sysselsättning och engagemang: Företagare med fokus på varumärkesfrågor. Att genom design och strategi positionera och utforma koncept som når varumärkens målgrupper. Utvecklar kampanjer, marknadsanalyser, varumärkesidentiteter både internationellt och nationellt åt kunder som GANT, ICA, RIMI och K-Rauta.

Jag brinner för allas lika värde och att alla som bor i kommunen ska känna sig sedda. Utöver att samtliga funktioner i kommunen ska hålla en hög nivå så ser jag ett stort behov av att Örnsköldsvik får en stark lokal identitet som omfamnar alla som bor här och skapar gemenskap. Med förbättrad platsmarknadsföring stärker vi bilden utåt av Örnsköldsvik som attraktiv kommun och lockar på så vis till oss turister, invånare och företag. Inåt sett skapar det en gemensam identitet hos befolkningen och bidrar till en känsla av tillhörighet. På så vis motverkar vi klyftor och utanförskap och bygger en grund för förändringar och utveckling i kommunen där alla känner delaktighet.

På fritiden läser jag gärna, alltifrån Vogue till gamla böcker om byggnadsvård. Jag odlar både ute och inne, renoverar möbler och umgås så mycket jag kan med mina två barn, går på museum, fixar med hus och trädgård eller gör utflykter.

Sociala medier:
Instagram: @vote_maria
Facebook: VOTE Maria Hörnquist

16. Liisi Hägglund, företagare/pensionär, 70 år, Järved

Sysselsättning och engagemang: Pensionerad egen företagare. Ersättare i omsorgsnämnden. Engagerad i föreningsliv.

Jag är intresserad av frågor kring vård, skola, omsorg samt entreprenörskap. Jag vill kunna påverka vår framtid genom valfrihet i omsorgen, ökad trygghet i Örnsköldsvik och vara behövd.

Fritidsintressen; motion i olika former, friluftsliv, resor,

Sociala medier:

Facebook: Liisi Hägglund
Instagram: @liisihagglund

17. Henrik Hägglund, lantbrukare, 42 år, Gideå

Sysselsättning och engagemang: lantbrukare. I övrigt är jag engagerad i många föreningar.
Jag är intresserad av landsbygdsfrågor eftersom jag bor och verkar där.

18. Gunilla Kallin, pensionär, 74 år, Moliden

Sysselsättning och engagemang: Aktiv pensionär. Jobbar ideellt inom kyrkan.

Är intresserad av det mesta men omsorgen, kultur och fritid, skolan är ju ett område där jag har jobbat.

På fritiden går jag gärna på gymmet eller promenerar.

Jag vill ha ett fritt samhälle som mina barnbarn kan växa upp i. Vad jag vill förändra:öppna upp LOV-en (Lagen om Valfrihetssystem) och låta äldre bestämma var dom vill bo.

Sociala medier:

Instagram: @anngunilla

Facebook: Gunilla Kallin

19. André Eklöf, mångsysslare, 19 år, Domsjö

Sysselsättning och engagemang: Valombudsman och engagerad i Centerpartiet och CUF.

Gör min första valrörelse och brinner särskilt för miljöfrågor. Jag vill att Örnsköldsvik blir en bättre miljö för unga att växa upp i och en mer hållbar och spännande kommun. Särskilt brinner jag för att göra vår stadskärna mer attraktiv och levande. Jag vill se mer handel, fler uteserveringar och friare öppettider för restauranger och uteställen.

20. Annica Långvall, leg dietist, doktorand, 30 år, Gullänget

Sysselsättning och engagemang: I grunden leg. dietist med vidareutbildning i nutrition. Jobbar som doktorand i Måltidskunskap på Restauranghögskolan Umeå Universitet med avhandlingsprojektet The Creation of Culinary Spaces in Sweden. Sitter i Valkommittéen och jobbar med vår kommunikation i sociala medier.

Jag brinner för frågor som rör offentliga måltider, livsmedelsproduktion och hållbarhet omiljö och folkhälsa och vill gärna koppla dessa områden till skola och utbildning. Som småbarnsföräkder känner jag ett stort engagemang för att skolan ska vara en trygg och utvecklande plats för den växande individen. En viktig anledning till varför jag är engagerad i Centerpartiet är vårt partis starka hållning i frågor som rör landsbygd, medmänslighet och integration.

Jag vill vara med och bygga ett samhälle som erbjuder en hälsosam och utvecklande livsmiljö för alla, där perspektiven hållbarhet och folkhälsa finns med i alla beslut. Jag tror på ett samhälle med individuell frihet kombinerad med gemensam omsorg om varandra.

På fritiden umgås jag med familj och vänner, lagar, äter, läser fackliteratur inom mitt forskningsområde, skriver om mat och livet, tränar yoga, löpning och styrketräning, fotograferar, vistas i naturen eller pysslar med vår hus och trädgård.

Sociala medier:

Instagram: @annicalangvall (politiskt)
@dietistannica (mat-och yrkesrelaterat)

Hemsida: dietistannica.com

21. Jan Sehlin, grundskollärare, 57 år, Hemling

Sysselsättning: Grundskollärare. Ledamot i humanistiska nämnden, ordinarie i kommunfullmäktige, ordförande nomineringskommittéen.

Mina största instresseområden är skola, vård och omsorg. Jag tror på en skola, vård, och omsorg, i ett tryggt samhälle. Där hela vår kommun ska leva och utvecklas. Ett starkt och lokalt ledarskap är viktigt för utvecklingen av våra Sjukhus.

På fritiden vistas jag gärna i naturen, jakt är ett stort intresse. Jag spelar även bas i ett band.

Sociala medier:

Facebook: Jan Sehlin
Instagram: selllen61
Twitter: @selllen61

 

22. Elvira Häggblad, hemmansägare, 29 år, Djuptjärn

Sysselsättning och engagemang:

23. Matthias Modig, fordonssamordnare, 40 år Örnsköldsvik

Sysselsättning och engagemang: Fordonssamordnare för Örnsköldsviks kommun. Verksamhetsledare för Centerpartiet Örnsköldsvik. Aktiv inom Ångermanlands fotbollsförbund som domarcoach och dömer ishockey.

Ursprungligen från Hörnett, bor nu i Högland med sambo och två barn.

De politiska intressena är i första hand samhälls- och ekonomifrågor. "Lika villkor" oavsett ämne är något som jag vill leva efter och tycker är viktigt. Mycket av fritiden går till familjen och barnens aktiviteter.

Sociala medier:
Instagram: @centermatthias
Facebook: @centermatthias
Twitter: @MatthiasModig

24. Vivi-Anne Olsson, verksamhetsutvecklare, 57 år, Högbyn

Sysselsättning och engagemang:

25. Rose-Marie Saellström, undersköterska,53 år, Anundsjö

Jag jobbar som undersköterska på nattpatrullen i Anundsjö. Är styrelseledamot i Centerkvinnorna i Anundsjö. Jag tror på utveckling och inte avveckling av landsbygden! Om vi inte brukar jorden kommer allt att växa igen. Därför är det viktigt att entreprenörer inom lant- och skogsbruk får lättare att bruka sitt förvärv.

Jag vill att alla ska ha samma möjligheter att bo, leva och verka oavsett om man väljer att bo i en stad eller på landsbygden. Närhet till omsorg så att man även som äldre kan välja var man vill bo.

Mina intressen är barnen och deras aktiviteter, djur och natur. Älskar att jaga i samspel med våra hundar t ex.

26. Stina Kristoffersson, projektledare, 29 år, Bjästa

Sysselsättning och engagemang:

27. Göran Algotsson, verkstads- och skogsarbetare, 57 år, Anundsjö

Sysselsättning och engagemang:

28. Barbro Olsson, pensionär, 70 år, Husum

Sysselsättning och engagemang: Pensionär, fd. mjölkbonde. Engagerad i Svenska Kyrkan i Grundsunda. Andre vice ordförande och Alliansgruppledare i Omsorgsnämnden

Jag är intresserad av frågor som rör vård och omsorg, närproducerad klimatsmart mat, miljö och skola. Jag vill att vi som kommunmedborgare ska få ökad valfrihet inom vård, omsorg och skola.
På fritiden umgås jag helst med barn och barnbarn, läser, engagerar mig i föreningsliv och vistas i naturen.

Sociala medier:

Facebook: Barbro Olsson
Instagram: @bar13ols

29. Ulrik Ulander, enhetschef, 46 år, Husum

Sysselsättning och engagemang:

30. Ellinor Källström, pedagog, 62 år, Domsjö

Sysselsättning och engagemang:

31. Elias Zackrisson, studerande, 19 år, Örnsköldsvi

Sysselsättning och engagemang:

32. Kristina Åström, pensionär, 70 år, Gideå

Sysselsättning och engagemang:

33. Louise Byström, egen företagare, 31 år, Sidensjö

Sysselsättning och engagemang: Utbildad civilekonom vid Umeå universitet. Har just startat eget företag inom redovisning och beskattning.

Är född på en mjölkgård och har en bakgrund inom bank och ekonomi. Har ett jordbruk med dikor tillsammans med min man och mina två små barn.

Brinner för miljö och hållbarhetsfrågor framförallt då det gäller mat, företagande och jordbruk.

34. Louise Bergkvist, skogsägare, 65 år, Järved

Sysselsättning och engagemang:

35. Erik Sandin, butikschef, 31 år, Örnsköldsvik

Sysselsättning och engagemang:

36. Marcus Edström, egen företagare, 38 år, Skagshamn

Sysselsättning och engagemang: Projektledare och egen företagare.

Mina starkaste drivkrafter är att stå upp för våra demokratiska värderingar och verka för att inkludera alla (både nya och gamla svenskar) och att vi kan leva tillsammans på det här jordklotet. Demokrati, tillsammans och i samklang med naturen, det är hållbarhet för mig.

Det är också viktigt att hitta en sund styrning av den kommunala verksamheten som idag mer verkar handla om att rättfärdiga tidigare satsningar än att verka för medborgarna. Här har jag en hel del idéer från mitt yrkesliv jag vill applicera i den offentliga sektorn. Generellt tror jag på att beslut ska fattas nära problemen (dvs. decentralisering). Jag anser också att kvalitet är ett minst lika viktigt perspektiv att följa upp som ekonomi.

Min sista hjärtefråga är jämställdhet och likvärdighet, alla oavsett kön och ålder ska ges samma rättigheter och möjligheter. Det är inte ok att kvinnor bara får 80% av männens lön för samma arbete. Det är inte ok att gamla ska leva på existensminimum eller att deras erfarenheter inte tillskrivs något värde

Dessa frågor hoppas jag kunna jobba med, kanske som förtroendevald i någon nämnd, kanske som referensgrupp och debattör i mina hjärtefrågor.

På den politiska arenan är jag en rookie, däremot har jag verkat i många ideella föreningar så en viss förståelse för att arbeta med idéburna verksamheter har jag nog fått genom åren.

Sociala medier:

Facebook (@demokratiMarcus)

37. Kristina Granlöf, miljöingenjör/företagare, 61 år, Gullänget

Sysselsättning och engagemang:

38. Thomas Östman, egen företagare, 54 år, Själevad

Sysselsättning och engagemang: Egenföretagare i bilservicebranschen.

Bor i Själevad med min fru Karina. Våra respektive barn är utflugna och spridda i Sverige.

Engagerar mig i frågor som rör integration och småföretagande.

39. Frank Ståhlberg, utredningsingenjör, 30 år Gullänget

Sysselsättning och engagemang: Utredningsingenjör

Intresserad av samhällsbyggnadsfrågor och då främst infrastruktur och hur den fysiska miljön påverkar oss. Utbildad civilingenjör inom arkitektur och stadsbyggnad.

Ursprungligen från Nätra. Fritiden spenderas med vänner och familj.

Sociala medier:

Facebook: f.stahlberg

Instagram: frankstahlberg

40. Nils Wallner, studerande, 18 år, Domsj

Sysselsättning och engagemang:

41. Roland Wahlberg, datatekniker, 59 år, Örnsköldsvik

Sysselsättning och engagemang: