Vi vill se fler entreprenörer som Tove Olsson

Uppvaktning med tårta, diplom och blommor av Tove Olsson. På bilden fr v: Anna Gunstad Bäckman (C), Indi Persson (C), Birgitta Andersson (C) och Tove Olsson.

Centerkvinnorna och Centerpartiet i Västmanland har idag på Internationella kvinnodagen uppmärksammat en otroligt inspirerande entreprenör i välfärdssektorn - Tove Olsson, grundare av Freja barnmorskemottagning.

Tove Olsson, grundare Freja barnmorskemottagning.

Tove Olsson, grundare Freja barnmorskemottagning.

I samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars varje år har Centerkvinnorna och Centerpartiet en tradition att uppmärksamma företagsamma kvinnor. Detta för att visa vår uppskattning och inspirera fler kvinnor att våga ta steget mot att bli egna företagare. För jämställdheten inom företagande är långt borta, då endast ett av fyra företag drivs av kvinnor.

Tove Olsson, legitimerad barnmorska, är en sann entreprenör inom välfärdssektorn som fått stånga sig fram och visat att det går bara man inte ger upp. När regelverk satt stopp har Tove och hennes samarbetspartners hela tiden ställts inför faktum att ändra om och börja om nästan från början gång på gång eller lägga ner. Det sistnämnda har dock aldrig varit aktuellt utan nya vägar har hela tiden hittats och visionen om en barnmorskemottagning i helt egen regi i Västerås finns fortfarande där.

Freja barnmorskemottagning består idag av grundaren Tove och sex anställda och merparten av verksamheten just nu utförs genom konsulttjänster och sen en mottagning i Enköping. Den typen av mottagning som man på sikt också vill öppna i Västerås, men där nuvarande regelverk i Västmanland sätter stopp.

Centerkvinnorna och Centerpartiet hoppas och jobbar för att förutsättningarna för mindre enheter ska förbättras och att Västmanland kan gå mot liknande regler som Uppsala län har. För även om tårta och diplom är roligt att dela ut som uppskattning vorde det än roligare att se verksamheten få utvecklas till den potential som finns.

Att på Internationella kvinnodagen uppmärksamma företagsamma kvinnor är en tradition inom Centerkvinnorna och görs över hela landet. Mottagaren får ett diplom och blommor och så samtalas det över en tårta om företagares villkor och kvinnors företagande och möjligheter. För Centerkvinnorna är företagandet en nyckel mot ett mer jämställt samhälle med fler kvinnor i ledande positioner och som bestämmer över sina egna liv och karriär.

Bild på en tårta med texten 8 mars Centerkvinnorna.