Vi kan se att vården i Västmanland blir mer centraliserad än nära

Akutmottagningen i Köpings framtid - invånarna i västra delen av Västmanland fått en reducering av tillgången till akutsjukvård med nästan 46 %. Det har skett en ytterligare koncentration av vår akutsjukvård här i Västmanland. Det tog 20 år att centralisera det akuta omhändertagandet i Västmanland.

Det politiska styret (M, KD, L och SD) i Region Västmanland har beslutat att anta ”Konkretiserad målbild för Hälso- och sjukvården 2029”. I dokumentet står ” Det ska finnas kvar viss akutverksamhet i Köping i form av närakut dag och kväll alla dagar, men det mest specialiserade akuta omhändertagande sker i Västerås med det större sjukhusets alla kringresurser.” samt ”När Västmanlands nya sjukhus står klart i Västerås så är det dimensionerat för att ha kapacitet för hela länets operationsbehov och allt specialiserat akut omhändertagande”

Akutmottagningen har varit nattstängd över sommaren och det har gått ut ett pressmeddelande att stängningen fortsätter. Idag kan vi läsa i Läkartidningen att ny närakut ska öppna i november. I onsdags 29/8 hade Hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträde och vi fick en kort redogörelse för sommaren. När vi lämnade mötet kunde vi läsa pressmeddelandet om den fortsatta nattstängningen för akutmottagningen i Köping. Jag hade uppskattat om ordförande Lina Eriksson (L) hade givit oss informationen på sammanträdet. Även nyheten att närakuten ska öppnas i november kunde ha kommunicerats av styret till oss i oppositionen.

Jag konstaterar att invånarna i västra delen av Västmanland fått en reducering av tillgången till akutsjukvård med nästan 46 % då öppettiderna för akutmottagningen nu är kl 8 - 21. Det har skett en ytterligare koncentration av vår akutsjukvård här i Västmanland. Det tog 20 år att centralisera det akuta omhändertagandet i Västmanland.

När fattade styret (M, KD, L och SD) beslut att föregå den målbild de tog beslut om i februari?

Centerpartiet Västmanland

Barbro Larsson (C) regionråd i opposition