Ökad trygghet för personal och kunder i Västerås

Enligt den nya lagen om tillträdesförbud som träder i kraft den 1 mars, kan en åklagare besluta att förbjuda en person att komma in i en viss butik om det finns risk att den begår brott, till exempel stöld. Ett förslag som Centerpartiet fått igenom i riksdagen.

- Butiksägare måste kunna få skydda sin egendom och sin personal. Det här har varit en felaktighet i vår lagstiftning och vi uppskattar här i Västerås att den rättas till, säger Vicki Skure-Eriksson (C) ordförande i Nämnden för Idrott, Fritid och Förebyggande vid ett besök hos Cecilia Stanell vid ICA Sjöhagen.

Cecilia Stanell välkomnar att butiker nu kan se till att personer som stör, stjäl eller trakasserar inne i butikerna får tillträdesförbud, något som alltså inte var möjligt tidigare.

-Det här innebär att vi kommer kunna arbeta bättre i samarbete med polisen genom filmat material inifrån butiken, säger Cecilia Stanell handlare och VD för ICA Sjöhagen.

- För oss i Centerpartiet är det viktigt att både kunder, personal och företagare känner sig trygga, säger Vicki Skure-Eriksson (C). Vi jobbar ju hårt i Västerås med att skapa trygghet och förebygga kriminalitet och brott. Tillträdesförbudet kommer göra direkt skillnad genom att brott kan förhindras.

Här kan du läsa om ämnet i VLT