Politikens kärleksuppdrag

Idag är alla hjärtans dag och politiken har ju också ett kärleksuppdrag, nämligen att genom våra vigeselförrättare viga par. I VG Västra finns ett 10-tal vigselförrättare från Centerpartiet. Susanna Nerell från Alingsås är en av dom.

Vad innebär det att vara vigselförättare? Kan du berätta lite om vad som sker i kulisserna och vad som händer före, under och efter själva vigseln?

Det är ett ärofyllt uppdrag och så himla roligt. Jag blir alltid överraskad hur paren vill ha just sitt bröllop. Deras förväntan och pirr och beslutsamhet blandat med kärlek. Jag brukar gå igenom akten i telefon ca två veckor innan, kanske de vill göra något extra. Jag avböjer att viga under vatten och uppe i luften, men allt annat går bra, brukar jag säga.

Sedan precis innan akten ber jag brudparet att hålla varandras händer och ge varandra kraft. När akten är klar släpper allt och kärleken bubblar ut!

Du har ju vigt ett antal par, finns det någon vigsel som du minns lite extra?

Jo, av mina 23 vigslar under förra året, 2019, minns jag vissa lite extra mycket. En gång skulle vi vara i parets trädgård och vi gömde oss först i deras källare och i samband när alla gäster var samlade till namngivning till parets yngsta barn, tågade vi ut till lejonkungens låt. Alla jublade och släktingarna grät av överraskningslycka!

Jag har också fått viga på julafton vid stranden av Mjörn, där solen tittade fram just under vigseln. Jag minns också när jag hamnade på en maskerad och vigde Alice i Underlandet med Hattmakaren. Det var också gången med ett storslaget bröllop på en loge. Jag fick en mikrofon fastsatt i klänningen, en stor orkester och tre filmare, massor med gäster, små barn med blomblad, ja ett sånt där riktigt tv-bröllop. Sist minns jag också ett kärleksfullt par som inte ville ha uppmärksamhet, de ville bara ha det så enkelt som möjligt, de hade rest långt och föräldrarna mötte oss på en hemlig plats. Så fint och enkelt, kan det också bli.

Har du något eget kärlekstips så här på alla hjärtans dag?

Kärleken är den vi måste tro på, kärleken är störst, den övervinner allt! Kärleken finns där, och du måste öppna Pandoras ask!