valfilm inför Världsmiljödagen 2018

Kristina Jonäng regionråd Västra Götalandsregionen Centerpartiet

Regionråd Kristina Jonäng, Centerpartiet Västra Götaland

Nu publiceras den första i raden av fem valfilmer som Centerpartiet i Västra Götalandsregionen arbetat fram.

Den första filmen har tema: Miljö, och handlar om Centerpartiets arbete med återvinningen av textilier.

- Produkter som skulle ha gått till förbränning kommer istället ut på marknaden igen. Det ger nya jobb men också stärkt utvecklingskraft för att behålla jobb i en konkurrensutsatt vardag, skriver Kristina Jonäng, (C) regionråd och ordförande i Miljönämnden i Västra Götalands län.

Världsproduktionen av bomull och andra naturfibrer har stått stilla i flera år. Samtidigt behövs en fördubblad fiberåtgång till år 2050 för att förse en växande befolkning med material. Medvetna konsumenter, insiktsfulla designers, erfarna sömmerskor och framsynta butiksägare inser att det är ohållbart att elda upp råvaror samtidigt som textilier är en bristvara. Konjunkturinstitutet betonar att vi hanterar en miljöfråga, men det är i lika hög grad en fråga för Sveriges näringsliv och sysselsättning. 

- Samhällets struktur behöver förändras där det cirkulära flödet blir normen. Kommuner och regioner behöver få stöd för hur man kan upphandla cirkulärt. Västra Götalandsregionen tittar nu närmare på såväl affärsmässiga som juridiska möjligheter för att upphandla fler cirkulära tjänster. Inom projektet Re:textile arbetar vi med tre olika rapporter kring genomförbarhet och affärsmöjligheter som kan ge oss vägledning, säger Kristina Jonäng. 

Filmerna kommer att visas på våra sociala mediekanaler. Se den första filmen i sin helhet här.

För frågor gällande Centerpartiet i Västra Götalandsregionens valkampanj 2018, vänligen kontakta Gunilla Druve Jansson, ordförande Centerpartiet i Västra Götaland

Läs artikel från Borås tidning om Borås kan agera draglok för cirkulär ekonomi