Ökat intresse för vandring och cykling

Allt fler upptäcker de positiva värdena av att vistas i naturen och intresset för vandring och cykling ökar för varje dag. För att förvalta intresset från såväl närboende som besökare och för att stärka folkhälsan har Västkuststiftelsen fått i uppdrag att utveckla vandringslederna i Västra Götaland.

Det ökade intresset för naturen är något som Västra Götalands regionutvecklingsnämnd tagit fasta på och i oktober gav de Västkuststiftelsen i uppdrag att samordna arbetet och utvecklingen av hållbara och kvalitetssäkrade vandringsleder i regionen.

Kristina Jonäng (C) som är ordförande i regionutvecklingsnämnden säger att satsningen om drygt 10 miljoner kronor möjliggör för ytterligare 200 mil kvalitetssäkrade leder i regionen.

I Västra Götaland finns ett nätverk av vandringsleder som har stor potential. För att kunna stärka besöksnäringen och arbetet för folkhälsan med mer aktivitet i naturområden är det viktigt att lederna utvecklas.

Ett arbete som nu är i full gång, berättar Västkuststiftelsens ordförande Stig-Olov Tingbratt (C).

I samverkan med styrelsen för kulturutveckling och Turistrådet Västsverige har vi uppdrag att utveckla upplevelsen längs vandringslederna Vildmarksleden, Sjuhäradsleden, Pilgrimsleden Göta Älv, Pilgrimsleden Dalsland, leder i Kroppefjäll, Ätradalsleden, Västkustleden och Unionsleden. Det finns även positiva resultat att bygga vidare på från tidigare pilotprojekt för utveckling av Bohusleden, Kuststigen och Gotaleden.

Vi håller nu på att restaurera vägar, märka upp leder, se över parkeringsmöjligheter, bygga vindskydd, uteplatser och eldstäder samt sätter upp skyltar. Under våren kommer vi i Västkuststiftelsen även att starta upp guidade vandringar på vissa leder, givetvis utifrån gällande råd och rekommendationer.

”Vi har alla ansvar för att skydda naturen”

Naturvårdsverket beskriver en bild där människor i allt högre grad semestrar på hemmaplan och utforskar svenska besöksmål, samtidigt som intresset för att vistas i naturen har ökat.

Stig-Olov instämmer och berättar att folk söker sig utomhus, bland annat för att kunna ha socialt distanserat umgänge, men det ökade trycket på cykel- och vandringsleder medför vissa utmaningar för naturen.

Vi mår bra av friluftsliv och vi vill tillgängliggöra naturen för alla som bor i eller besöker Västra Götaland såväl nu under pandemin som mer långsiktigt. Utmaningen är att göra det på ett ansvarsfullt sätt så att vi samtidigt skyddar naturen. Vi har alla ett ansvar vad gäller till exempel skräphantering och trängsel. För att undvika trängsel på parkeringsplatser och i lederna kan man njuta av vackert morgondis, eller elda i en anordnad eldstad för det bästa stämningsljuset på kvällen då det normalt sett är mindre folk.

Läs mer på Västkuststiftelsens hemsida


Högupplösta bilder;

Kristina Jonäng
Stig-Olov Tingbratt