En frihet att fortsätta försvara

För ett par veckor sedan firade vi, tillsammans med tusentals andra, i det fantastiska pridetåg som West Pride arrangerar i Göteborg. “Vi går för de som inte kan” var budskapet. Vi dansade, sjöng och hyllade kärleken och friheten.

Bara en vecka senare, dagen efter midsommar, vaknade vi till den vidriga nyheten om att attentat skett i Oslo, med terror och död som resultat, riktad mot HBTQI+-personer mitt under pridefirandet. Och i stället för att fira friheten, påminner gärningsmannen om att det bara krävs en individ för att kränka och skada de rättigheter generationer före oss jobbat hårt för att få.

Samtidigt i USA: I 6 delstater är abort numera helt förbjudet, även om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, även om kvinnans liv är hotat.

Flera länder har klivit framåt i frågorna om demokrati och mänskliga rättigheter. Sydkorea hävde abortförbudet 2020, och Island utökas aborträtten till vecka 22. Danmark jobbar hårt för att fylla i antidiskrimineringsluckorna i den nuvarande lagstiftningen i både likabehandlingslagen och strafflagen.

Men vi ser även dörrar stängas, öppenheten kränks och individer flyr för rätten att få älska vem den vill. Det finns partier som vill minska människors frihet. Vi ser det i Sverige när flera aktivt politiska inom både KD och SD ständigt för frågan på tal, vi ser det i grannlandet Norge när man 13 juni 2019, efter påtryckningar från Kristelig folkeparti röstade om att begränsa aborträtten i Stortinget. I Europa har 20 länder av 49 har fortfarande inget skydd mot hatbrott baserat på sexuell läggning. Det är tydligt, utsatta gruppers situation är mer påtaglig nu än på länge.

Detta är rättigheter som berör helt olika delar av människors liv, viktiga delar av individens frihet, något som vi i Centerpartiet bygger hela vår ideologi på. Något som också står rakt motsats till vad konservativa partier vill åstadkomma med sin politik. När de vill kontrollera och minska individers frihet vill vi göra det motsatta. Vi vill att frågan om människors frihet fortsatt ligger högt upp på den politiska agendan, lokalt, regionalt, nationellt och globalt.

I USA frågar man sig hur mittenväljarna kommer att reagera på Högsta domstolens konservativa korståg, och vi undrar detsamma. Vi frågar samtidigt, vad händer med våra rättigheter och vår frihet om röster läggs på SD och KD?

SD har sedan länge ignorerat mänskliga rättigheter och allas lika värde. Grunden i deras ideologi är att skapa sprickor och klyftor i vårt samhälle. Det ser vi ofta i de debatter som förs både lokalt och nationellt, debatter där det är tydligt att det finns tydliga gränser mellan vi och dem – mellan oss. Det är därför du inte hittar deras logotyp i regnbågens färger och det är därför du inte ser dem dansa tillsammans med oss andra i pridetåget.

Beslutet i USA kommer att inspirera och stärka abortmotståndare över hela världen. En så grundläggande rättighet får aldrig hamna i orätta händer. Det är dags att sätta ner foten – skyddet för en kvinnas rätt till sin egen kropp och friheten att välja måste skyddas.

Ebba Bush har redan varit ute och erbjudit övriga partier att skriva under ett ”kvinnokontrakt”, ett kontrakt som enbart genom att skapas tydligt visar att aborträtten går alldeles utmärkt att lägga på förhandlingsbordet inom oviss framtid. Kontraktet är redan undertecknat, för abortlagstiftningen finns redan i Sverige och är i dagsläget tryggad. Men det är inte utan oro för framtiden, ett enkelt beslut i riksdagen är allt som krävs för att den lagstiftning vi idag har ska förändras.

Därför känns det bra att Centerpartiet nu går fram med förslaget om att grundlagsskydda aborträtten. Vi ser det som ett arv att lämna efter oss till våra döttrar och deras döttrar

Vi vill även se kraftigt ökade resurser till rättsväsendet för att säkerställa att de som begår hatbrott döms för det. Vi i Sverige ska vara tydliga mot andra länder i arbetet med att stärka HBTQI+-personers rättigheter, och visa att vi motverkar diskriminering i alla led vi kan. Inte bara här i Sverige, utan över hela världen.

Först en krossad aborträtt i USA, sen ett avskyvärt våldsdåd med terrormotiv i Oslo. Kampen för och försvaret av den liberala demokratin och människors fri- och rättigheter är viktigare än någonsin. Centerpartiet kommer alltid att ta fajten för ett samhälle där vi har friheten att bestämma över oss själva och där våra olikheter är den stora tillgången.

AnnaSara Perslow, (C), Linda Högbacka, (C) och John Harfouche, (C)

Kandidater till Västra Götalandsregionen