Förlossningsvården behöver fler medarbetare

Förlossningsvården i Västra Götaland håller mycket hög klass. All den kunskap och kompetens som finns inom förlossningsvården är livsviktig! Duktiga barnmorskor träffar blivande föräldrar i den mest sköra och överväldigande tiden i livet, och våra medarbetare gör allt de kan för att skapa en så positiv upplevelse som möjligt för de familjer som ska välkomna nya barn i världen. Men vi behöver fler medarbetare, fler händer.

Förlossningsvården har varit ansträngd i flera år, särskilt i Göteborg. För att förlossningsvården ska fungera under dygnets alla timmar vill vi se:

  • Fler utbildningsplatser
    För att lyckas rekrytera fler barnmorskor behövs fler utbildningsplatser. Det saknas både disputerande lärare och tillräckligt med utbildningsplatser för barnmorskor i Västsverige.
  • Betald vidareutbildning och fler karriärstegar för vårdpersonalen
    För att Västra Götalandsregionen ska vara en framtidsbransch dit många unga söker sig och då är en bra lön, goda arbetsvillkor, fler arbetssätt och karriärvägar för vårdens medarbetare en förutsättning. Inom regionen pågår arbete där sjuksköterskor kan utbilda sig till barnmorskor på arbetstid och barnmorskor som inte har arbetat inom dygnet-runt-vården kan skolas om.
    De lönesatsningar som nu görs för sjuksköterskor och barnmorskor, som jobbar alla dygnets timmar är en viktig del.
  • Att seniora medarbetares kompetens och erfarenhet tas tillvara
    Seniorers erfarenhet och kompetens gör dem till en stor tillgång i arbetslivet. Nya kollegor får stöd i sin yrkesroll och de seniora medarbetarna motiveras att arbeta kvar på sin arbetsplats.
  • En mångfald av arbetssätt utifrån behov
    För hälsosammare schemaläggning, med mindre nattjänstgöring, kan en lösning vara utbyte mellan mödrahälsovården och förlossningen. I Göteborg inför man nu ett pilotprojekt riktat mot förlossningsrädda som innebär att en gravid kvinna får ha samma barnmorska (barnmorsketeam) från graviditet, under förlossning, till eftervård. Andra kvinnor önskar mer hemlika förlossningsrum. Kunskapsöverföring och utbyte av erfarenheter mellan avdelningar och mottagningar är en viktig del oavsett om det handlar om metoder eller arbetssätt.
  • Bättre arbetsmiljö och möjlighet för chefer att leda arbetet
    Från politiken sida måste vi se till att ta bort all onödig byråkrati och administrativt krångel, och ge chefer möjlighet att leda och prioritera arbetet. Då frigörs mer tid för de födande kvinnorna samtidigt som personalen känner större engagemang i sitt yrke och kan ge oss Västra Götalänningar en ännu bättre hälso- och sjukvård.
  • Mer resurser för att stärka eftervården
    Föda barn är naturligt men likväl en enorm påfrestning för kroppen. Vi behöver öka kunskapen om förlossningsskador och stärka upp eftervården.
Vi kommer att vända på varje sten och se över hur vi kan förbättra arbetsmiljön och göra förlossningsvården till en bättre arbetsplats. Barnmorseyrket är ett fantastiskt yrke och för att locka fler att arbeta inom förlossningen krävs ett närvarande ledarskap, en god arbetsmiljö och goda arbetsvillkor!

Emina Music, Göteborg, kandidat i regionvalet
Gunilla Druve Jansson, Skara, kandidat i regionvalet
Cecilia Andersson, Borås, kandidat i regionvalet
Peter Heie, Strömstad, kandidat i regionvalet
Aida Karimli, Ale, kandidat i regionvalet