Så kan vi få fler poliser i utsatta förorter

Johan Hedin

Kalla in beredskapspolisen - för att öka antalet poliser i utsatta förorter.
Genom att reservpoliser tar över ID-kontrollerna vid Öresundsbron kan fler ordinarie poliser flyttas till områden där de behövs bättre, föreslår Centerpartiet i DN.
- Nu behövs alla tillgängliga resurser för att skapa trygghet, säger Johan Hedin.

Grova våldsbrott i utsatta förorter har tyvärr blivit ett vanligt inslag i medieflödet. Bara denna vecka har det rapporterats om två dubbelmord i Stockholmsområdet, ett i Kista och ett i Hallonbergen.

Det är helt uppenbart att polisen behöver mer resurser för att kunna hantera situationen och öka tryggheten i dessa områden. Centerpartiet har tidigare föreslagit 2,4 miljarder i mer resurser till polisen, vilket bland annat skulle ge 2000 fler poliser.

Men vi vill göra mer än så. Därför föreslår Centerpartiet i dag en nationell polisreserv för att öka polisnärvaron i utsatta förorter.

- Vi vill återinföra beredskapspolisen, en form av reservpoliser som gått en kortare utbildning. De skulle kunna ta över uppgifter som vanliga poliser har i dag och på det sättet frigöra resurser som kan användas i utsatta förorter, säger Johan Hedin, rättspolitisk talesperson i Centerpartiet.

ID-kontrollerna vid gränskontrollerna, som tar 300-400 poliser i anspråk, är en sådan uppgift där beredskapspoliser skulle kunna ta ett stort ansvar. Många av de poliserna jobbar i dag på Öresundsbron, men skulle i stället kunna finnas på plats i förorterna.

- Beredskapspoliser kan också själva jobba i brottstyngda områden, men då tillsammans med de ordinarie poliserna. De kan fungera som en förstärkning, som ett sätt att skapa ökad trygghet genom att fler poliser syns på gator och torg, säger Johan Hedin.

Centerpartiet avsätter 30 miljoner om året för att återinföra beredskapspolisen. Innan beredskapspolisen avskaffades 2012 fanns det cirka 1500 reservpoliser redo att rycka in.

Läs mer i Dagens Nyheter

Fler trygghetsförslag från Centerpartiet:

  • 2,4 miljarder i ökade resurser till polisen i fyra år, vilket ger bland annat 2000 fler poliser
  • 50 trygghetsmiljoner för att öka närvaron och utreda fler fall av ofredanden under bland annat musikfestivaler
  • Tillsättande av en hederskommission
  • Låt polisen spara anslaget och använda 415 miljoner från 2016 under 2017
  • Tydliga straffskärpningar för våld mot blåljuspersonal
  • Återinför beredskapspolisen, med fokus på att frigöra resurser till utsatta förorter