Nu kallar vi AF-chefen till utskottet

På initiativ av Centerpartiet kallar nu arbetsmarknadsutskottet till sig Arbetsförmedlingens generaldirektör - som ska förklara varför AF inte lyckas ordna fler jobb åt nyanlända.
- Det måste bli tydligt att det inte duger som det är i dag, säger Annika Qarlsson till Dagens Nyheter.

Sverige står inför en gigantisk utmaning att få in tiotusentals nyanlända i arbete. Trots att vi befinner oss mitt i en brinnande högkonjunktur ökar arbetslösheten, både bland nyanlända och totalt.

Huvudansvaret är regeringens, men även Arbetsförmedlingen har ett ansvar. Myndigheten har inte klarat uppdraget att förmedla jobb. När det gäller nyanlända är situationen extra allvarlig - med en arbetslöshet på 22 procent bland utrikes födda.

Centerpartiet har därför tagit initiativet att kalla AF:s generaldirektör till arbetsmarknadsutskottet.

- Han måste beskriva hur han ska se till att det blir verkstad. Det måste bli tydligt att det inte duger som det är i dag, säger Annika Qarlsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, till Dagens Nyheter.

Centerpartiet har tidigare föreslagit en arbetsförmedlarpeng, som den arbetssökande själv använder för att välja en fristående arbetsförmedlare. Den största delen av pengen betalas ut först när den arbetssökande haft jobb en längre period, vilket gör det omöjligt att missbruka pengen.

Läs hela artikeln i DN