Ny anställningsform för fler i jobb

Klyvningen mellan de som har jobb och de som står utan måste minska.
Därför presenterar i dag Alliansen en ny gemensam reform: inträdesjobb.
- Tryggheten i att ha ett jobb ska vara till för alla, säger Annie Lööf.

I dag är det stor skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda. Det behövs 100 000 nya jobb till utrikes födda för att sysselsättningen ska vara lika hög för utrikes födda som för inrikes födda. En annan grupp som har det svårt på arbetsmarknaden är ungdomar med bristande utbildning.

- Att arbetsmarknaden inte fungerar för de mest utsatta grupperna, bland annat nyanlända och unga med bristande utbildning, är Sveriges största samhällsproblem, säger Annie Lööf.

Centerpartiet har tidigare lagt fram förslag som gör det enklare för nyanlända och ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden, både genom att det blir möjligt att anställa till en lägre ingångslön och genom kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter.

I dag presenterar Alliansen en ny, gemensam jobbreform som ligger helt i linje med Centerpartiets tidigare förslag: inträdesjobb.

Det handlar om en förenklad anställningsform som ska gälla för nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen. En person får ha denna typ av anställning i maximalt tre år.

- Tryggheten i att ha ett jobb ska vara till för alla. Också för den som inte gått färdigt gymnasiet eller som har kommit nyanländ till Sverige. För det är människor som också vill bidra, som kan göra nytta, men som istället tillhör ett Sverige som glömts bort, säger Annie Lööf.

För att se till att rejält sänka kostnaderna för alla företagare som vill anställa kombinerar vi två åtgärder. Dels slopar vi arbetsgivaravgiften helt inom ramen för anställningsformen, dels gör vi det möjligt att anställa till 70 procent av rådande ingångslön i den aktuella branschen, upp till ett tak om 21 000 kronor i bruttolön per månad. Vi anser därmed att 30 procent av arbetstiden ska gå till att lära sig på jobbet eller till utbildning.

- Med inträdesjobb sänker vi kostnaderna för att anställa rejält. Inträdesjobben kommer göra det möjligt för fler att få en fot in på arbetsmarknaden, få värdefull erfarenhet och därmed kunna gå vidare i arbetslivet. Den kommer göra det billigare för företagen att anställa och att fler vågar satsa på en tidigare oprövad person, säger Annie Lööf.

Läs om hela förslaget i vår PDF här. , 247.2 kB.