Skicka frysta ryska blodspengar till Ukraina

EU har tillsammans med G7-länderna beslutat att frysa 300 miljarder euro i ryska tillgångar, efter landets fullaskliga invasion i Ukraina. Nu förs diskussioner om vad som ska göras med pengarna.

När regeringen tvekar, är Centerpartiet tydliga. De beslagtagna blodspengarna ska ges till Ukraina.

– De här pengarna gör ingen nytta på ett fryst konto, utan måste användas för att stärka det militära ukrainska försvaret, säger Centerledaren Muharrem Demirok.

Putins Ryssland hade väldigt enkelt kunnat undvika detta. Man hade kunnat välja att inte starta ett oprovocerat, folkrättsvidrigt, anfallskrig mot ett grannland. Nu valde man istället det motsatta. Det får konsekvenser.

För Centerpartiet är det helt självklart att hela summan, om 300 miljarder euro, ska satsas på Ukrainas försvar och på att återuppbygga landet efter Putins attacker.

Det handlar det om vad som är rätt och fel, om vad som måste ske för att hålla gränsen mot Putins satans mördare. Då är det den svenska regeringens skyldighet att driva på för detta och EU:s ledares skyldighet att inte fastna i byråkrati och juridisk ängslighet, utan agera på ett sätt som värnar freden och friheten och håller gränsen mot Ryssland.

– Lagom kommer aldrig att stoppa Putin. Vi kan inte gömma oss bakom juridiska klausuler. Det här är blodspengar, menar Muharrem Demirok.

Centerpartiet krävde inför Europeiska rådets möte i Bryssel att regeringen driver på för att de frysta ryska tillgångarna används för att öka Ukrainas militära försvar.