SSU bedriver osmaklig smutskastning av företag

Socialdemokraternas ungdomsförbund – SSU – uppmanar i en kampanj till bojkott av tre stora restaurangkedjor. Bland annat vänder man sig mot arbetsvillkoren.
- Makabert. Duger det inte med kollektivavtal? Då borde man fokusera på att förändra kollektivavtalen istället för att attackera företag som följer spelreglerna, säger Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson.
Centerpartiet har varit drivande i att få till sänkta arbetsgivaravgifter för unga och en harmoniserad och rättvis moms på försäljning av mat oberoende av om den säljs i butik eller restaurang.
- Det finns inget skäl att ge matvarujättar, miljardkoncerner, konkurrensfördelar gentemot en bransch där många småföretag är verksamma. Småföretagen står för jobbtillväxten i Sverige och en rättvis moms handlar till stor del om att förbättra villkoren för dessa, säger Per Åsling, ekonomiskpolitisk talesperson.
- Nu använder man tre stora företag, som tillsammans ger tiotusentals unga jobb,  för att slå på en hel bransch där det finns oerhört många småföretag som drabbas hårt av Socialdemokraternas föreslagna kostnadsökningar, säger Per Åsling.
Centerpartiet menar att det inte finns stöd för att ökade kostnader skulle skapa fler jobb. Via Riksdagens utredningstjänst har Centerpartiet tagit fram en rapport som visar att enbart höjningen av ungas arbetsgivaravgifter motsvarar en kostnad av 64 000 arbetstillfällen.
- Kombinerat med att gå tillbaka till en orättvis moms där restauranger undermineras riskerar Stefan Löfven att driva på ungdomsarbetslösheten, rejält, säger Helena Lindahl.
- Att han inte går ut och tar avstånd från sitt eget ungdomsförbunds vanvettiga utspel är väldigt illavarslande. Det är osmaklig smutskastning av företag som står för oerhört många jobb, säger Helena Lindahl.
- Det är uppenbart att man försöker flytta fokus från sin politik, för att man vet att den kommer kosta tusentals jobb för Sveriges ungdomar. Stefan Löfven borde ta debatten om ungdomsjobben och svara på den kritik han får från företagare, säger Helena Lindahl.